Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 127 (5334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă

Guvernul a sesizat DNA-ul în legătură cu asfaltările de pe strada principală a municipiului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asfaltările de pe strada principală a municipiului Suceava, de la Galleria Mall până în Burdujeni, care au avut loc în 2011 şi 2012, sunt pe cale să explodeze. Şi asta nu din cauza lucrărilor de proastă calitate, ci ca urmare a neregulilor constatate cu ocazia verificărilor efectuate de reprezentanţii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) de pe lângă Guvernul României.

Competenţa pentru verificarea acestui proiect a revenit DLAF deoarece pentru asfaltarea tronsonului de drum amintit s-au cheltuit bani europeni, mai exact 35 de milioane de euro, aici fiind incluse şi lucrări la trotuare, dar şi schimbarea instalaţiei de iluminat. Raportul trimis la Suceava este unul consistent, de câteva zeci de pagini, iar inadvertenţele între contractul iniţial şi ce s-a întâmplat ulterior sunt destul de mari.

Cea mai gravă neregulă este aceea că o parte din lucrare a fost subcontractată de către firma câştigătoare, deşi acest lucru era interzis.

 

Kamer Build Company, asfaltatorul din mânecă

Iniţial, contractul de asfaltare a fost atribuit asocierii dintre firmele Conbucovina, Symmetrica, Cominco şi Florconstruct. Ulterior, s-a încheiat un act prin care asocierea celor patru firme subcontracta lucrarea către SC Kamer Build Company SRL Suceava, firmă înfiinţată pe 17 martie 2011 şi care o avea ca asociat unic şi administrator Eugenia Baltag, în vârstă de 21 de ani la acea vreme.

Cea care urma să asfalteze Suceava este o fostă participantă la concursurile de miss, dar în spatele ei se afla Vasilică Puşcaşu, trimis pachet, între timp, în Austria, pentru două jafuri cu mână armată.

Ori, tocmai această încălcare flagrantă a condiţiilor contractului de bază i-au determinat pe reprezentanţii DLAF să încheie raportul pe care l-au trimis către Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Ancheta care va urma va stabili şi cine sunt persoanele vinovate, dar mai ales cine va avea de plătit banii europeni cheltuiţi pentru asfaltările din municipiul Suceava.

 

Vasile Florea, din lac în puţ

Unul dintre principalii vizaţi este Vasile Florea, nimeni altul decât patronul Florconsctruct, una dintre firmele care au făcut parte din asocierea câştigătoare. Se pare că Florea este cel care şi-a pus semnătura pe actul de subcontractare, deşi cunoştea că încalcă regulile jocului.

Belele se ţin lanţ de patronul Florconstruct. Recent, acesta a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi aderare la un grup infracţional organizat. Mai exact, lui Florea i se impută că a cumpărat fier de la firmele unor romi din Salcea, facturile totale fiind în valoare de 4,6 miliarde de lei vechi, dar că în realitatea tranzacţiile au fost fictive, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu o sumă însemnată.

 

Vasilică Puşcaşu, cel care a asfaltat Suceava, condamnat zece ani în Austria pentru jafuri armate

Vasilică Puşcaşu, directorul şi omul care a coordonat de fapt activitatea firmei Kamer Build Company, este un personaj controversat. Chiar dacă nu avea nici o experienţă în domeniu, el a primit cadou asfaltarea unui drum principal din municipiul Suceava, o afacere de multe milioane de euro. Vasilică Puşcaşu a fost arestat în ianuarie 2012 în baza unui mandat european emis de  Parchetul din Wiener Neustadt. Potrivit datelor din mandatul european de arestare, omul de afaceri sucevean este acuzat că a comis două jafuri cu mână armată, fapte în urma cărora a furat aproape 335.000 de euro.

„În noaptea de 1 aprilie 2005, în Klagenfurt, acţionând în complicitate cu o altă persoană, în mod conştient şi intenţionat, prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieţii acestora, cu intenţia ca prin însuşirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă, a pătruns prin efracţie în filiala locală a instituţiei Sparkasse şi a aşteptat până la sosirea angajaţilor, obligându-i sub ameninţarea unui pistol la deschiderea seifului şi predarea unei sume în valoare de aproximativ 70.000 de euro”, este descrierea primei fapte.

Al doilea eveniment s-a petrecut câteva zile mai târziu, iar autorităţile austriece l-au prezentat succint: „Este suspect de a fi obţinut în noaptea de 7 aprilie 2005, în Leobersdorf, acţionând în comun cu o altă persoană, în mod conştient şi intenţionat, bunuri mobile străine prin constrângerea unor persoane şi punerea în pericol real a integrităţii corporale sau a vieţii, cu intenţia ca prin însuşirea acestora să se îmbogăţească pe cale nejustă pe sine sau pe o terţă persoană, prin faptul că a pătruns forţat în filiala instituţiei Sparkasse Leobersdorf, că a aşteptat acolo sosirea angajaţilor şi i-a constrâns apoi pe aceştia, sub ameninţarea cu un pistol, să deschidă seiful şi să-i predea suma de 262.105 de euro în numerar”.

Pentru cele două jafuri cu mână armată, Vasilică Puşcaşu a fost condamnat la zece ani de închisoare, dar soluţia nu este încă definitivă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a sesizat DNA-ul în legătură cu asfaltările de pe strada principală a municipiului Suceava.
 Vizualizări articol: 1433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 10 voturi
Guvernul a sesizat DNA-ul în legătură cu asfaltările de pe strada principală a municipiului Suceava4.5510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari DLAF trimis de
( 5 iun 2013, 11:17:23
Noi,cei care comentam pe acest forum am scris de nenumarate ori de lucrarile de proasta calitate efectuate pe strada principala care strabate Suceava intrarea dinspre Falticeni iesire spre Botosani.Am comentat de nenumarate ori de lucrarile proaste de asfaltare executate de Florconstruct.Am comentat de nenumarate ori de faptul ca Florconstruct a dat in subantrepriza firmei SC Kamer Build Company SRL a puscariasului international Vasile Puscasu asfaltarea strazii Stefan cel Mare.Potrivit autorizaţiei obţinute de la Registrul Comerţului, obiectul de activitate al firmei este "comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate".Am comentat mereu si faptul cum a acceptat Primaria ca beneficiar aceasta dare in subantrepriza a unor lucrari importante unei firme a unui puscarias international.
Vad ca si instalatia de iluminat si lucrarile la trotuare sunt mentionate.Noi cei de pe forum am scris mereu de pavelele Symetrica.Cum pavele noi montate de un an de zile erau scoase si erau puse pavele noi.Era o sarabanda a opavelelor.Aveam senzatia ca Symetrica punea azi pavele si a doua zi le scotea si le inlocuia cu altele.
1.1  RE: Felicitari DLAF trimis de
( 5 iun 2013, 11:24:14
lungu nici nu stia de asta..era la bureti
1.2  RE: Felicitari DLAF trimis de
( 5 iun 2013, 19:52:18
asa e Radu, ...in sfarsit!
2.   E normal sa se faca noaptea trimis de
( 5 iun 2013, 11:34:45
In 2012 Primarul Sucevei, Ion Lungu Primarul Sucevei, Ion Lungu, a dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a a bulevardului principal, solicitând constructorilor să încerce să lucreze în principal pe timp de noapte şi în afara orelor de vârf în trafic, pentru a nu bloca circulaţia.Si acum dau comentariul din 2012:
"E normal ca asfaltarile sa se faca noaptea pentru a nu vedea cetatenii ca asfalteaza iar firma puscariasului Vasilica Puscasu Kamer Build Company SRL pe centru si Florconstruct pe strada Mitropoliei.Pentru a nu vedea cetatenii ca se asfalteaza capacele de canal,pentru a nu vedea compozitia de pietris si mazga care poarta numele generic de "asfalt".

3.   Penibili trimis de
( 5 iun 2013, 11:41:32
Prost obicei avem noi românii de a felicita instituții ale statului atunci când se gândesc să mai și muncească.Lăsați-le să-și facă treaba și fără să fie pupate-n... (asta e menirea lor) pentru că până la urmă rămâne hodorogeala butoiului gol aruncat de pe un deal.Iar voi,aplaudacilor, cu un gust amar.
4.   Comentarii vechi in reluare trimis de
( 5 iun 2013, 11:55:46
Firma Kamer Build Company SRL
Vasilică Puşcaşu, un prosper om de afaceri din Suceava, s-a reîntâlnit brutal cu trecutul său tumultos. Mai exact, pe numele lui a apărut un mandat european de arestare pentru fapte petrecute în aprilie 2005 în Austria. Atunci ar fi tâlhărit înarmat cu un pistol două bănci, împreună cu un complice, reuşind să fugă cu 335.000 de euro.Intre timp a fost inchis in Austria.Trecutul lui Vasilică Puşcaşu este însă unul destul de sumbru. La sârşitul anilor 90, ziarele scriau despre el că ar fi fost liderul grupării germaniştilor, care în 1997 ar fi jefuit în 40 de zile 90 de bănci şi oficii poştale. Puşcaşu ar fi fost arestat în Koln pentru faptele sale.
Omul de afaceri Vasilică Puşcaşu a apărut în Suceava drept un antreprenor de succes în ultimii ani. În 2011, firma Kamer Build Company SRL, au devenit faimoasă în Suceava, când a subcontractat lucrările de asfaltare pentru principala arteră de circulaţie din municipiu. Omul de afaceri are construite câteva blocuri în municipiul Suceava si a fost audiat de Serviciul de Investigare a Fraudelor în dosarul în care asociatul său, Cristian Nistor, este urmărit penal pentru o evaziune fiscală de 12 miliarde de lei vechi.

5.   Comentarii vechi in reluare:marea rocada trimis de
( 5 iun 2013, 12:02:42
Domnul Lungu se afla pe strada Gheorghe Doja si supravegheaza transferul bordurilor de pe Calea Unirii.Il cheama pe dirigintele de santier Laurentiu Cheleneagra.Tinere,astea sunt bordurile?Da sefu.Mai sa fie arata mai bine decat alea noi ce le-am pus pe calea Unirii,s-o fi defectat linia tehnologica de la Symetrica.Nu sefu le-am spalat cu dero,de aia arata ca noi.Bine tinere acuma facem asa.Bordurile de pe Gheorghe Doja le ducem pe Traian Vuia,pavelele de pe George Enescu le ducem pe aleea Nucului ,dalele de pe str.Mitropoliei le ducem pe Petru Rares si asfaltul decapat de pe Aleea Marasesti il ducem pe str.Tipografiei.ai inteles???

6.   Dă șî mii trei lei... trimis de
( 5 iun 2013, 12:04:01
Țață Ileană da tu știi cine e Vasilică Pușcașu ? Cuuumm ,nu știi ?(nici eu). Să-ți fie rușine că omul ăsta ți-a dat de mâncare atâta amar de vreme.
7.   Toata lumea tace! trimis de
( 5 iun 2013, 12:05:10
Toata lumea tace!?...
Suceava nu mai este de mult a sucevenilor ci a clicilor vremelnice!

Daca la absurd cineva ar vrea sa faca putina ordine, n-ar trebui de cât sa vina sa inspecteze lucrarea de la un capat la altul si s-ar convinge de dezastru! Dar asta nu se intimpla pentru ca functioneaza foarte bine, sistemul de relatii si pile… se ,,lucreaza” intr-un sistem piramidal in care dependenta de superiorul ierarhic este foarte mare!
Cum sa ai incrdere in alesi cind Baisanu , spre exemplu, ca sa fie ales, a promis ca va baga in parcuri, peste tot, WI-FI! Au mai spus ca vor da in functiune Aeroportul Salcea- poarta spre occident!
Vedeti ce conducatori am ales si ne intrebam cum au indraznit sa ne prosteasca pe toti!?

8.   Comentarii vechi in reluare:pavele de vara trimis de
( 5 iun 2013, 12:09:41
Mergeam linistit pe langa Politie coborand spre parcul Universitatii cand am vazut muncitorii de la Symetrica cum schimba de zor pavele.Era si vecinul meu nea Ion vechi meserias.Nea Ioane,de ce le schimbati frate ca de-abia le-ati pus anul trecut.Ei da vecine dar acestea pe care le punem acum sunt pavele de vara.Celelalte erau de iarna.Cele de iarna sunt antiderapante iar cele de vara sunt netede si lucioase.Si bordurile de cele schimbati?Tot asa,bordurile de iarna au stantat pe ele un fulg de nea iar cele de vara un soare.Ajung la primarie sa platesc o taxa.Cand la etajul I vad doua usi.Pe una scria Primar de vara si pe cealalta Primar de iarna.

8.1  RE: Comentarii vechi in reluare:pavele de vara trimis de
( 5 iun 2013, 12:14:01
Vezi că deja te apropii de adevăr ,Latule ?Pun pariu că acum ai în gură un strașnic gust de pelin.Nu te speria,cam tot ce este amar face bine sănătății.Oare și mătrăguna e amară ? nu mai știu...
9.   Comentariu trimis de
( 5 iun 2013, 12:26:46
Mata, Fantomas ai un fel de filosofie nediscriptibila pentru mine!
Dar...eram pe strada cind au trecut doua tractoare echipate cu cupe si vreo 10 oameni pe linga ele. Sa vedeti ce treaba de mintuiala s-a facut, cum e obiceiul la romani. Cineva din primul tractor a selectat cu privirea dintrte mormanele de paminat doar doua, din cele mai mici.Toti s-au adunat in jurul primei gramezi cu miinile la spate si au urmarit cum tractorul incarca remorca. Imediat, la un semn, au lasat neterminat si au plecat spre a doua. Credeam ca se vor intoarce, dar au parasit bd. G. Enescu.
Locurile de parcare ale autobuzelor, taxiurilor, trecerile de pietoni, trotuarele, etc… au ramas asa cum le vedeti si azi. Prostimea tace, ca asa s-a obisnuit!

Oare de ce, dracu, la noi nu se poate ca la ceilalti din afara!.... In Ungaria, pentru a asfalta un petic de trotuar, au nevoie de 2 zile! Dar pentru fiecare petic sunt necesare vreo 6-7 operatii succesive. Iar cind se termina arta minunat, impecabil, parca ar fi in casa!( fara denivelari sau gropi, ca sa te impiedici, asa cu ar fi la noi...) Ce fel de oameni sunt acolo, cum fac aia, ca reusesc sa-i controleze!? De ce la noi nu se lucreaza in interesul cetatianului!? De ce oamenii nu observa cum se mimeaza munca?
De ce se minuneaza si exclama:
- ,,Ce fain ca se face... dar trebuie sa ne fie si rau pina ne va fi bine''!
9.1  RE: Comentariu trimis de
( 5 iun 2013, 12:33:42
Pune picioarele în apă rece .
10.   Lungule...te asteapta jiji la rahova - jilava!!! trimis de
( 5 iun 2013, 15:13:03
Lungule....te asteapta o perioada LUNGA langa nea jiji...pazea ca vin....
11.   Pt lungu -se stie? trimis de
( 5 iun 2013, 18:22:42
dl de la DNA si DLAF vedeti ca dl lungu mai are citeva afaceri cu fonduri care miros a frauda ,,PARCARILE SUBTERANE'' CU TOT CU GRANIT (made in china) -STATIA DE EPURARE - PROIECTUL CU UTILITATILE ............ verificati ultimi 5 ani in cee ce inseamna proiecte cu fonduri si o sava minunati ; inclusiv ultimul tun imobiliar cu terenul de la termica .
12.   In sfarsit.... trimis de
( 5 iun 2013, 19:50:54
In sfarsit......, s-au sesizat! Acum sa vedem si rezultatele, sa nu fie influentate de rocada domnului primar in barca puterii!
13.   Catre OPINIASV trimis de
( 5 iun 2013, 20:10:56
In sfarsit s-a intamplat minunea.Noi cei de pe forum asteptam demult ca organele statului sa ia atitudine fata de cele mentionate de noi zi de zi.Am impresia ca au citit si ei comentariile noastre:)).Iar colegul SASUL are dreptate."Memorialul durerii"facut cu granit de China care se rupe ca un biscuite,Statia de epurare "bijuteria Sucevei",vinderea a 5 ha de teren fara licitatie.Astea sunt cele mai noi ca ce a fost in trecut......
14.   TEST PRIMA SRL &JURAVLE VIOREL trimis de
( 6 iun 2013, 01:02:56
voi comentati dar habar navetii ce greu e sa licitezii asa o lucrare,de ce nu va faceti voi firmee,sa asfaltatii,ciripitoriilorrr ce santetiiii.
15.   Comentariu trimis de
( 6 iun 2013, 10:16:19
Sa nu uitati si de CET, ... subcontractari la demolarea cazanului 3,; licitatie noua centrala ADREM,; DECAPITALIZAREA CENTRALEI etc. etc...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei