Persoanele care vor să afle dacă sunt infectate cu Helicobacter Pylori au la dispoziţie, din această lună, un test respirator neinvaziv pentru depistarea unei eventuale infecţii, în cabinetele de gastroenterologie din reţeaua MedLife a Capitalei.
Testul este, potrivit MedLife, cea mai fidelă metodă neinvazivă de depistare a infecţiei cu Helicobacter Pylori, având o specificitate şi o senzitivitate de 95 la sută.
Procedura indică infecţia activă şi poate verifica şi eradicarea acesteia, după tratamentul corespunzător, mai precizează reprezentanţii companiei.
Metoda este simplă şi constă în măsurarea concentraţiei de amoniu din aerul expirat, după administrarea unei soluţii de uree marcată cu un izotop de carbon (C13). Pacientul suflă iniţial într-un tub de unică folosinţă, timp de şase minute, apoi bea o soluţie specială, după care suflă din nou timp de şase minute. Procedura durează aproximativ 15 minute, iar rezultatul se eliberează pe loc.
"Testul respirator are câteva avantaje importante. În primul rând, este rapid, este neinvaziv şi nedureros, este precis, având o acurateţe dovedită clinic. Este o opţiune mult mai la îndemână decât celelalte variante de investigaţii ", a declarat dr. Ovidiu Vasile, director medical MedLife.
Helicobacter Pylori, care dă cea mai frecventă infecţie din lume, este o bacterie spiralată care colonizează mucoasa stomacului şi a duodenului, rezistând într-un mediu extrem de acid.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 50% din populaţia planetei este afectată de Helicobacter Pylori, aceasta fiind principalul factor incriminat în apariţia unor afecţiuni gastro-duodenale precum gastrita, ulcerul sau cancerul gastric.
Cercetările au demonstrat că aproximativ 20% dintre pacienţii sub 40 de ani au fost diagnosticaţi cu această infecţie, iar din rândul celor de peste 60 de ani, unul din doi este infectat.
În lipsa unui tratament corespunzător, se creează condiţii pentru apariţia ulcerului duodenal (în 90 la sută din totalul infectărilor) şi a celui gastric (în 30-40 la sută din infectări). Există şi situaţii când gastritele cronice evoluează direct spre cancerul de stomac. Statisticile arată că 10 la sută dintre cazurile de cancer de stomac sunt cauzate de această bacterie.