Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 126 (5333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Datorii imense

Şcolile din judeţ vor primi peste un milion de lei pentru decontarea navetei elevilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele lunii mai, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a deblocat 50 de milioane de lei pentru decontarea transportului elevilor. O primă tranşă de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport se află deja în conturile inspectoratelor şcolare generale, urmând ca suma de 20 de milioane să fie virată în cel mai scurt timp.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „IŞJ a primit suma de 1.481.000 de lei, sumă ce se va împărţi şcolilor din judeţ. Fiecare unitate şcolară va primi 20% din datoria pe care o are către elevii navetişti. Următoarea tranşă de bani, din cei 20 de milioane de lei, va intra în contul IŞJ această lună”. La nivelul judeţului, valoarea restanţelor înregistrate la decontarea transportului elevilor se ridică la 7.370.047 de lei, astfel că şcolile vor putea acoperi, cu sumele primite, doar o mică parte din datorii.

8.821 de elevi din judeţ sunt lăsaţi fără bani de navetă încă din luna septembrie a anului trecut.

 

Legea e de partea elevilor

Dat fiind faptul că deocamdată nu există microbuze şcolare pentru toate şcolile şi liceele la care învaţă copiii din alte localităţi, elevii sunt nevoiţi să apeleze la transportul în comun.

Contravaloarea abonamentelor lunare ale elevilor trebuie decontată de Ministerul Educaţiei prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe baza documentaţiilor transmise de şcoli. Conform precizărilor Ministerului Educaţiei, „elevilor din învăţământul de stat şi particular acreditat, cursuri de zi, care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport, pe perioada cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km. Pentru distanţe mai mari de 50 km se asigură decontarea sumei reprezentând contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru”.

 

„Mă văd obligată de a nu-mi mai da copiii la şcoală”

Pentru mulţi dintre elevii suceveni, să înveţe la oraş a devenit un privilegiu. Pentru elevii din mediul rural, învăţământul nu mai este de multă vreme gratuit, părinţii acestora trebuind să suporte cheltuieli care sunt, de multe ori, împovărătoare.

„Nu reuşesc să mai fac faţă să plătesc abonamentul la cei trei copii care îi am la liceu la Fălticeni şi pentru care plătesc lunar câte 750 de lei. Am rămas datoare şi cred că voi fi obligată să nu-i mai las la şcoală, îmi este greu să iau o asemenea decizie, dar ce să fac? La navetă se adună şi alte cheltuieli, proiecte la şcoală, fotografii pentru diplomă şi multe altele, iar mie nu-mi ajung banii să mă descurc de la lună la lună”, ne-a scris o mamă din comuna Dolheştii Mari.

 

Grevă japoneză în mai multe judeţe ale ţării

În cursul săptămânii trecute, elevii din Constanţa au intrat în grevă japoneză, aceştia alegând această formă de protest pentru a trage un semnal de alarmă faţă de situaţia actuală a decontării transportului elevilor.

Potrivit Mediafax, „elevii constănţeni care fac naveta nu şi-au mai primit banii pe transport din luna octombrie a anului trecut şi solicită autorităţilor să rezolve cât mai repede această problemă”.

Proteste au mai făcut elevi din Covasna şi Mureş. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcolile din judeţ vor primi peste un milion de lei pentru decontarea navetei elevilor.
 Vizualizări articol: 1116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şcolile din judeţ vor primi peste un milion de lei pentru decontarea navetei elevilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei