Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 95 (5302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cu mâinile goale

„Vânătoare” de câini vagabonzi în Obcini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Startul campaniei de prindere a câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei a fost dat marţi dimineaţă, în cartierul Obcini.

Prezenţi de la primele ore ale dimineţii pe străzile din Obcini, angajaţii de la adăpostul de animale din lunca Sucevei au început să „vâneze” câinii care mişunau de ici-colo, căutând mâncare, sau dormitau la soare, printre blocuri.

Un şuierat scurt şi imediat vedeai câte un câine care o lua la fugă, speriat, cu o săgeată cu tranchilizant agăţată de blană. În urma sa porneau imediat salariaţii de la adăpost, care trebuiau să nu-i piardă urma.

„Uneori tranchilizantul îşi face efectul imediat, alteori în jumătate de oră sau deloc. Diferă de la caz la caz”, spune Eduard Vărzaru, medicul veterinar al adăpostului.

De printre blocuri apar hingherii care au urmărit câinii „împuşcaţi” cu arma cu pistolul tranchilizant. Unul ţine câinele de cap, altul de coadă, în vreme ce acesta mârâie nervos, ameninţător.

„M-a rupt...”, spune unul din hingheri, cu o grimasă de durere. A fost muşcat de mână de un câine mare, negru, pe care cu greu reuşesc să-l bage doi oameni în cuşca din spatele maşinii.

Majoritatea câinilor sunt prinşi cu mâinile goale, iar colţii lor li s-au înfipt de atâtea ori în carne încât nici nu-şi mai pot aminti.

 

Pro şi contra

Printre blocuri şi la geamuri se arată locatarii curioşi.

Un bătrân de la ultimul etaj al unui bloc, la parterul căruia stau adunaţi mai mulţi câini vagabonzi, începe să strige nervoşi, ameninţând să-i ia la bătaie pe cei care îndrăznesc să se apropie de bloc.

„Sunt câinii mei, am acte pe ei. Te bat de nu te vezi!”, ţipă nervos.

Alţii, dimpotrivă, vin şi îi direcţionează pe cei din echipa de prindere, unde se află mai mulţi câini.

„În scara de acolo se află o căţea cu zece pui. I-am scos noi din scară, că făceau multă mizerie şi gălăgie, dar a doua zi i-am găsit la loc acolo, i-a adus un vecin”, spune un bărbat, la volanul unei maşini.

„Luaţi-l şi pe ăla de lângă magazin, că nici nu pot intra acolo, că sare la mine”, spune o femeie arătând cu degetul spre un câine mare, aparent blând, tolănit la uşa unui magazin de cartier.

Pe o altă stradă sunt direcţionaţi către o căţea care are nu mai puţin de 14 pui.

Două femei şi un copil sunt veniţi să se joace cu ei. Se arată nemulţumiţi că puiandrii sunt ridicaţi şi urcaţi în dubiţa adăpostului. „Dar când îi aduce înapoi?”, întreabă una din femei.

La scurt timp după ce pleacă ele, apare o altă tânără care le cere reprezentanţilor primăriei să le dea drumul puilor de câini, pentru că nu ar fi vagabonzi.

„În fiecare seară fiecare copil din bloc ia câte unul în casă şi dimineaţa, când pleacă la şcoală îl aduce aici, să stea la soare...” spune ea, încercând să fie cât mai convingătoare.

Mama lor, o căţea maronie, de talie mare, e încolţită în curtea unei case părăsite, dar, deşi lovită de săgeata cu tranchilizant, reuşeşte să fugă pe o portiţă din spate, deschisă.

Deşi au fugit după ea, hingherii nu au reuşit să o ajungă. Numai că, în vreme ce unul din ei apare cu un alt câine tranchilizat în braţe, căţeaua vine singură, în urma sa, în căutarea puilor care schelălăie în maşină.

Disperată, nu vrea să plece de lângă maşină, dar nici nu se lasă prinsă, ci aleargă în jurul ei, evitând mâinile întinse spre ea, să o prindă.

În cele din urmă, epuizată şi ameţită de tranchilizant, se lasă moale pe asfalt, sub mâinile  hingherului muşcat ceva mai devreme de alt câine.

Mai are putere doar să se împotrivească să intre în cuşca plină deja de câini adunaţi de pe străzile din Obcini, mai ales că nu îşi vede acolo puii, care mişună de cealaltă parte a dubiţei, printre scaune.

Câinii de prin cartier sunt atât de mulţi încât în nici un caz nu pot fi strânși într-o singură zi, mai ales că mulţi fug de cum simt pericolul, în vreme ce alţii au fost ascunşi de locatari în scarile de bloc sau chiar în casă, doar să nu fie luaţi la adăpost.

La fel ca peste tot, părerile sunt împărţite. Unii îi vor în preajma lor, se bucură de prezenţa lor, în vreme ce alţii se tem de ei, sunt nemulţumiţi de mizeria pe care o fac şi de gălăgia creată sau îi văd ca pe o ameninţare.

 

Campanie de strângere a câinilor în toate cartierele Sucevei

Acţiunea de ieri este doar prima dintr-o campanie mai amplă, care are ca scop reducerea numărului de câini de pe străzile Sucevei, după cum a afirmat viceprimarul Ovidiu Doroftei:

„Acum am început în forţă acţiunea de strângere a câinilor de pe străzi, întâi cu un cartier, apoi vom lua cartier după cartier, pană vom reuşi să reducem numărul de câini fără stăpân de pe stradă. Toţi aceşti câini vor putea fi văzuţi atât în vechiul, cât şi în noul adăpost de câini din lunca Sucevei”.

Deocamdată, în baza legislaţiei actuale, câinii prinşi pot fi ţinuţi în adăpost pe termen nelimitat, până la adoptarea lor.

„Toţi cei prinşi de pe străzi vor fi evaluaţi din punct de vedere al stării medicale, iar cei bolnavi incurabil vor fi eutanasiaţi. Lucrăm la un regulament prin care să le impunem celor care au unul sau mai mulţi câini anumite drepturi, dar şi obligaţii, precum cea de a-şi steriliza câinii”, a adăugat viceprimarul Sucevei. Lucrările la noul adăpost de câini sunt aproape finalizate, încât câinii pot fi duşi în cuştile noi amenajate în apropierea vechiului adăpost, în care se află deja peste 1.300 de câini fără stăpân.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Vânătoare” de câini vagabonzi în Obcini.
 Vizualizări articol: 4075 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
„Vânătoare” de câini vagabonzi în Obcini5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   încă un start.........ratat trimis de
(24 apr 2013, 12:37:29
iar a-ti dat startul la încă o campanie.........dar la finish când ajungeți??
Decât să cheltuiți atâția amar de bani și să alergați cotarlele prin cartier spre deliciul cetățenilor mai bine i-ați tranchiliza și ulterior eutanasia...oricum nimeni nu-i vrea...toți se sparg în figuri că vai bietele suflete....mai ales PROANIMA și alții ca ei.
Proanima...adunați-vă șarlele la voi acasă și treceți la treabă numai umblați cu jalba în proțap pe la instituții ..ba după bani...ba cu plângeri fel de fel!!

2.   Comentariu trimis de
(24 apr 2013, 14:43:26
O intrebare: de ce nu s-a inceput cu centrul orasului , pentru ca aici avem un parc si celebra esplanada a orasului. Sa veniti noaptea prin curtea Liceului de muzica ... daca aveti curajul. E o harmalaie de nedescris. Pobabil pana cand vor ajunge in centru se vor termina fondurile.
3.   DISPERATILOR !! trimis de
(24 apr 2013, 15:06:19
Nu asa se rezolva problema, dar ca de fiecare data mancati "cuvintele" ... toti va doriti sa nu mai fie caini, dar nici unul nu vine cu o idee. Bineinteles, ca tot romanul. V-ati gandit vreodata ca sterilizarea si castrarea ar fi singura solutie?...plus o informare rurala, pentru ca majoritatea cainilor sunt adusi de catre ai nostrii vecini de la tara...Vin cu sacosele, si lasa puii de caine sau chiar pisici in oras? Prea incuiati si prea egoisti sunteti, sa va dea D-zeu pe masura !!! Ganditi inainte sa condamnati pe cineva sau ceva la o viata !!
3.1  RE: DISPERATILOR !! trimis de
(25 apr 2013, 09:57:36
Istetu-le dupa ce sunt sterilizati si pana vor muri de batranete nu mai musca pe nimeni, nu mai fac mizerie prin oras, nu mai latra? Noi suntem incuiati dar suntem multi ,tu daca esti descuiat i-ai acasa si fa-le ce vrei. Voi astia care iubiti animalele de nu ami puteti de ce nu va vad cand iesiti cu cainii la plimbare sa aveti maturica, lopatica si punga pentru a nu lasa mizerie pe strada . Sa incerce cineva sa le faca observatie ca nu se mai spala cu toata apa sucevei de porcariile spuse de acesti "iubitori"
Tin caini la bloc si pana coboara cu ei, acestia isi fac nevoiel pe casa scarii, dar nu binevoiesc sa curete in urma lor. Niste nesimtiti nu iubitori de animale
4.   SPINULE !!! trimis de
(25 apr 2013, 10:42:59
De fiecare data cand ies cu cainii la plimbare, spre uimirea unor destepti am pungi speciale la mine, dar din pacate trebuie sa le car pana acasa, pentru ca locuri amenajate nu sunt, romanii fura pana si ghenele de gunoi...Nu e bine sa ii pui pe toti in aceeasi oala, sunt iubitori si fitzosi, au caine doar pt mandria lor. Eu accept observatiile doar daca stiu ca am facut ceva gresit. Vrem civilizatie europeana dar ramane unde eram acum 200 de ani...Si apropo....ISTETULE se scrie fara cratima, asta asa ca observatie !
5.   Masuri pt.cei care ies cu cainii la pascut trimis de
(25 apr 2013, 11:16:15
Sa fie luate masuri si amenzi pentru cei care detin caini in apartamente si ies cu caini la pascut pe spatiul verde si in locurile de joaca pt copii. Asociatiile de proprietari sa aiba invedere acest fapt, iar persoanele care detin animale in locuinta sa fie taxate ca in tarile UE, preum sa fie si sanctionate contraventional daca nu respecta regulile de igiena si mediu. Cum gandim ca putem spune ca avem spatiul verde daca din el ies mirosuri toxice si arata ca naiba, iar daca te pune pacatul sa calci noaptea sau ziua din neatentie in spatiul verde, sigur ai noroc la LOTO

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei