Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 95 (5302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Slujbă arhierească

Sute de credincioşi, prezenţi ieri la hramul Mănăstirii Voroneţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Sute de credincioşi au participat ieri la hramul Mănăstirii Voroneţ, de Sf. Gheorghe, unde ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, împreună cu un sobor de preoţi. Liturghia Darurilor, cunoscută ca Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, care se poate săvârşi în orice zi a Postului Mare (cu excepţia zilelor de sâmbătă şi de duminică, a zilelor aliturgice - luni şi marţi din prima săptămână şi vineri din Săptămâna Patimilor, când nu se face nici o Liturghie), a fost săvârşită în aer liber, pe o scenă amenajat în curtea Mănăstirii Voroneţ.

 

Preţuiesc Voroneţul

Localnici, grupuri de turişti, apropiaţi ai mănăstirii au participat cu evlavie la  evenimentul religios, devenit o sărbătoare a Voroneţului, un prilej de întâlnire a celor care preţuiesc Voroneţul - mănăstire cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, care face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO - dar şi din preţuire pentru obştea de maici de la Voroneţ, în frunte cu maica stareţă, stavrofora Irina Pântescu.

Efortul făcut de maica stareţă Irina Pântescu, împreună cu obştea de maici, a fost apreciat şi de această dată de ÎPS Pimen, care a amintit în cuvântul său de învăţătură de vremurile comuniste în care multe mănăstiri au fost închise, la fel ca şi Voroneţul, dar care după 1990 şi-au redeschis porţile şi sunt întreţinute cu cheltuieli mari. La hramul Mănăstirii Voroneţ s-a aflat şi primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc.

 

Pregătiri pentru hram

În ajunul hramului, luni, 22 aprilie, măicuţele au împodobit cu flori proaspete icoana Sf. Gheorghe din biserică şi au săvârşit slujba de priveghere. În sunet de clopote, ÎPS Pimen a fost întâmpinat ieri dimineaţă, în jurul orei 9:30, de preoţi şi de obştea de maici de la Voroneţ, cu toţii îndreptându-se către spaţiul special amenajat în curtea mănăstirii, altarul, unde a avut loc Sfânta Liturghie. Altarul a fost frumos împodobit cu cetină de brad şi flori proaspete, cu ştergare populare şi icoane cu chipul Sf. Gheorghe. La finalul Liturghiei Sfântului Grigore Dialogul, ÎPS Pimen i-a binecuvântat pe credincioşi şi le-a împărţit anaforă.

 

„Mănăstirea Voroneţ este cartea de vizită a Moldovei”

La 80 de ani, badea Vasile din Voroneţ nu lipseşte aproape de la nici un hram.

„Am venit la mănăstire pentru că este o slujbă deosebită. Sunt de aici şi Voroneţul înseamnă foarte mult pentru noi, din toate punctele de vedere. Aici găsim credinţă, ne închinăm Sf. Voievod Ştefan, ne rugăm pentru sănătate”, ne-a spus bătrânul.

Venită din Iaşi, în excursie, Doina Bălăceanu, în vârstă de 70 de ani, ne-a spus că „Mănăstirea Voroneţ este cartea de vizită a Moldovei, locul în care, de fiecare dată când vin, mă simt minunat”.

La Voroneţ l-am întâlnit, emoţionat, cu lacrimi în ochi, pe nenea Gheorghe, din Horodnic, în vârstă de 64 de ani, sprijinit în cârje, care, îndemnat de credinţă şi speranţă, cu nădejdea în Dumnezeu, a dorit să participe la hramul Voroneţului. „Păstrez tradiţia şi credinţa primită de la părinţi şi o transmit şi copiilor, şi nepoţilor care m-au adus aici, la Voroneţ, eu suferind de multe boli”, a completat bărbatul.

 

„Mănăstirea Voroneţ, construită de Ştefan cel Mare, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu”

Monument arhitectonic unic în România, Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care i-a dat hramul principal „Sf. Gheorghe”. Mănăstirea Voroneţ, cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO. Este cunoscută şi prin faptul că aici este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul.

Stavrofora Irina Pântescu, stareţa mănăstirii, ne-a spus că „Mănăstirea Voroneţ a fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci. El a făcut această mănăstire într-un timp record pentru timpurile de atunci, şi chiar şi pentru cele de astăzi, în trei luni şi trei săptămâni de la punerea pietrei de temelie până la sfinţire”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de credincioşi, prezenţi ieri la hramul Mănăstirii Voroneţ.
 Vizualizări articol: 1698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sute de credincioşi, prezenţi ieri la hramul Mănăstirii Voroneţ5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei