Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 95 (5302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 150 de persoane şi firme din Iaşi, judecate pentru încasarea ilegală a unor subvenţii

 

Procurorii DNA au trimis în judecată 152 de persoane, printre care referenţi ai AJOFM Iaşi, şi societăţi comerciale, pe care le acuză de fapte de corupţie în legătură cu modul în care au fost încasate subvenţii sau ajutor de şomaj, prejudiciul fiind de peste două milioane de lei.

Cele 152 de persoane şi firme trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Iaşi sunt acuzate, printre altele, de înşelăciune, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, urmând să fie judecate de magistraţii Tribunalului Iaşi.

Daniel Lucian Lupu şi Gabriel Barbălată sunt acuzaţi că au constituit şi au coordonat grupul infracţional organizat, urmărind încasarea nelegală de către mai multe persoane, în baza unor documente false, a unor sume de bani reprezentând subvenții sau ajutor de şomaj. Aceştia vor fi judecaţi şi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Printre cei care vor fi judecaţi în acest dosar sunt Lucreţia Buzea, Iulia Buzilă, Angela Viorica Enea, Constantin Hrimiuc, Elena Macovei, Marieana Mândru şi Lucia Sună, referenţi ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi la data faptelor, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals.

În acelaşi dosar vor mai fi judecaţi reprezentanţii unor societăţi comerciale, respectiv Sănducu Vasilică Apetrei, Marius Augustin, Cristian Baciu, Claudiu şi Romică Barbălată, Marcel Lupu, Vasilică Drăgan, Valeriu Pricop, Ionică Panţîru, Adrian Ristea, Aurel-Ionel Tomulescu, Anca-Isidora şi Ana-Maria Baciu, Maria Pintilie, Costică Toma şi Marilena Cosma, printre acuzaţiile care le sunt aduse acestora fiind cele de aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, cu consecinţe deosebit de grave, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, uz de fals sau falsul în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii anticorupţie au trimis în judecată în acest dosar şi mai multe societăţi comerciale din Iaşi, respectiv Adicons Trust, Agrodrag Bazga, Carny-Cons, Euro Roca Construct, Green Construct, Nico Pan Comp, Panti Comp, Piramida Oil, fiind acuzate de aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totodată, societatea Gherghel Construct Iaşi va fi judecată pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Inter Roka Iaşi şi Piramida Green Iaşi pentru aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alte 117 persoane care ar fi obţinut ilegal ajutor de şomaj vor fi judecate în acest dosar.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2007 - 2010, Gabriel Barbălată şi Lucian Daniel Lupu, iniţiatorii grupului infracţional organizat, au indus în eroare funcţionari publici de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi, pentru a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii, folosind documente care atestau raporturi de muncă fictive, printre care contracte de muncă, tabele nominale sau foi de prezenţă.

Această grupare, la care au aderat şi reprezentanţii unor firme, în numele cărora au fost ceruţi banii, a urmărit încasarea de subvenţii acordate de AJOFM Iaşi în baza Legii 76/2002, conform căreia societăţile comerciale care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau persoane cu vârsta de peste 45 de ani beneficiază de astfel de subvenţii. În acest demers au fost implicaţi şi referenţi din AJOFM Iaşi, care nu au respectat procedurile privind înregistrarea unor persoane ca fiind în căutarea unui loc de muncă, notează procurorii în documentul citat.

Activitatea grupului a fost sprijinită de Adrian Ristea, Ana-Maria şi Anca-Isidora Baciu, Marilena Cosma, Costică Toma, Maria Pintile, care au pus la dispoziţie mai multe documente necesare îndeplinirii formalităţilor prevăzute de lege în vederea încasării subvenţiilor, au precizat procurorii.

Astfel, pe baza a 53 de convenţii încheiate de AJOFM Iaşi cu mai multe firme, membrii grupării au încasat ilegal subvenţii în valoare totală de 1.759.288,5 lei. Subvenţiile au fost folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, în majoritatea situaţiilor banii fiind însuşiţi şi folosiţi în interes personal de către unii dintre liderii grupării, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe de altă parte, alături de Costică Toma, Anca-Isidora Baciu şi Romică Barbălată, alte 117 de persoane au încasat ilegal ajutor de şomaj în sumă totală de 606.120 de lei.

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Iaşi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.365.408,5 lei.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 150 de persoane şi firme din Iaşi, judecate pentru încasarea ilegală a unor subvenţii.
 Vizualizări articol: 1248 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 150 de persoane şi firme din Iaşi, judecate pentru încasarea ilegală a unor subvenţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei