Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 oct 2012 - Anul XVII, nr. 238 (5143)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

DSP

Măsuri speciale la şcoala din Izvoarele Sucevei unde învăţa fetiţa moartă de rujeolă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a intervenit cu măsuri speciale de limitare a numărului de îmbolnăviri prin rujeolă la şcoala din Izvoarele Sucevei, unde învăţa fetiţa din satul Brodina de Sus care a murit luni din cauza acestei afecţiuni. Directorul executiv al DSP, dr. Ludovic Abiţei, a informat ieri că la şcoala din Izvoarele Sucevei, unde sunt înscrişi 90 de copii, 16 au fost diagnosticaţi în această săptămână cu rujeolă, dintre aceştia 11 fiind izolaţi la domiciliu, iar cinci internaţi în spital. Medicul a precizat că din analizele medicale ale minorilor depistaţi cu rujeolă a reieşit că aceştia au făcut boala deşi erau vaccinaţi împotriva ei. Dr. Ludovic Abiţei a adăugat că în cazul fetiţei decedate analizele serologice au confirmat diagnosticul de rujeolă, iar acum sunt aşteptate rezultatele probelor anatomo-patologice recoltate după deces.

 

„Nu am mai avut decese prin rujeolă de cel puţin cinci ani”

El a explicat că minora, de asemenea vaccinată împotriva bolii, s-a prezentat la medicul de familie din localitatea de domiciliu în data de 2 octombrie, la cinci zile de la apariţia primelor semne de rujeolă. În data de 3 octombrie, fetiţa a fost internată la Spitalul Rădăuţi, de unde, o zi mai târziu, dată fiind gravitatea situaţiei, a fost transferată la Spitalul Suceava. Aici, copila a fost internată direct la Reanimare, ea fiind diagnosticată cu complicaţii ale rujeolei, respectiv bronho-pneumonie şi miocardită.

„Epidemia de rujeolă care a evoluat în acest an în judeţ era în regres până la momentul apariţiei acestui caz nefericit. Nu am mai avut decese prin rujeolă de cel puţin cinci ani. Potrivit statisticilor, rata cazurilor de rujeolă cu complicaţii soldate cu deces este foarte mică, între 0,5 şi 1%”, a completat şeful Direcţiei de Sănătate Publică.

 

La şcoala din Izvoarele Sucevei cursurile continuă

Pe de altă parte, directorul executiv adjunct medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a arătat ieri că la şcoala din Izvoarele Sucevei cursurile continuă, însă împreună cu medicul de familie din comună s-a decis efectuarea unui triaj epidemiologic al elevilor, pentru depistarea unor eventuale noi cazuri de boală. Totodată, în unitatea de învăţământ s-a efectuat o dezinfecţie, fiind făcute şi recomandări de prevenire a altor îmbolnăviri în rândul copiilor.

Dr. Cătălina Zorescu a subliniat că în momentul de faţă se analizează antecedentele vaccinale ale fiecărui elev în parte, urmând ca, împreună cu Ministerul Sănătăţii, să se stabilească necesitatea unei vaccinări suplimentare a copiilor.

„Din punct de vedere medical, pe perioada spitalizării, s-a făcut tot ce se putea pentru fetiţa decedată. Minora avea o constituţie mai firavă, iar virusul rujeolic dă o deprimare majoră a sistemului imunitar. Aşteptăm rezultatele analizelor de laborator pentru a vedea despre ce tulpină de virus era vorba, dacă era implicat un virus mai agresiv”, a subliniat adjunctul DSP.

În acest an, în judeţ a evoluat o epidemie de rujeolă care numără până la ora actuală aproape 600 de cazuri. Rujeola, cunoscută sub numele de pojar, este o boală extrem de contagioasă care se transmite pe cale aeriană, de la o persoană infectată la alta, răspândirea ei fiind foarte dificil de controlat.Netratată, rujeola poate avea complicaţii grave, printre care otita, pneumonia şi encefalita.

 

Elevilor le este frică să mai meargă la cursuri

Lacrimi şi durere, ieri, la Brodina de Sus, unde locuia fetiţa răpusă de rujeolă. În timp ce părinţii copilei spun că nu ştiau ca la şcoala din Izvoarele Sucevei unde învăţa fiica lor să existe cazuri de rujeolă, vecinii din sat povestesc că elevilor le este acum teamă să mai meargă la cursuri. „Am aflat după ce a murit că şi alţi copii de la şcoală aveau rujeolă. La început n-am ştiut ce are, a zis că o doare capul, apoi că se simte tot mai rău, am crezut că e şi de la apa rece pe care a băut-o la şcoală. Am dus-o întâi la medicul de familie şi apoi la spital. Sâmbătă era mai bine, am reuşit să comunicăm cu ea, chiar dacă mai mult prin semne, şi ne-am bucurat. Duminică, însă, medicii ne-au spus că e mai grav ca atunci când am internat-o. Luni dimineaţă, când am venit la spital, la ea, gata, nu mai aveam cu cine vorbi”, mărturisesc părinţii îndureraţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsuri speciale la şcoala din Izvoarele Sucevei unde învăţa fetiţa moartă de rujeolă.
 Vizualizări articol: 1757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Măsuri speciale la şcoala din Izvoarele Sucevei unde învăţa fetiţa moartă de rujeolă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARE trimis de
(11 oct 2012, 14:43:12
L-ATI GASIT PE FUDULEAC-ERA PE TERASA LA SEREDUCIKAYA????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei