Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 oct 2012 - Anul XVII, nr. 230 (5135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Se depun cereri

APIA primeşte dosare la „loteria” subvenţiilor pentru agricultura ecologică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava a anunţat că agricultorii care doresc să încaseze ajutor financiar pentru practicarea agriculturii în sistem ecologic mai au la dispoziţie încă două săptămâni pentru a depune cereri, acest tip de subvenţie fiind unul care mai întâi a mulţumit, după care a stârnit mari nemulţumiri.

S-a întâmplat după ce ajutorul financiar s-a diminuat de nu mai puţin de şapte ori, de la un an la altul. Astfel, în 2010, micii cultivatori, care lucrează între 0,3 şi 5 hectare, au încasat 1.500 de euro, în timp ce în 2011 aceloraşi beneficiari abia le-au mai revenit câte 213 euro. Situaţia se explică prin faptul că numărul beneficiarilor a crescut într-un an de zile de şapte ori, iar suma alocată la nivel naţional s-a împărţit în funcţie de câte dosare eligibile au existat.

 

Suma alocată în acest an, cu 20% mai mare decât cea de anul trecut

Conform unui comunicat al APIA Suceava, „în acest an România beneficiază de suma totală de 4,098 de milioane de euro, cu aproximativ 20% mai mult decât suma disponibilă pentru anul precedent”.

Această sumă se va împărţi aşadar la numărul total de beneficiari care vor depune proiecte eligibile la nivel naţional. Marea problemă este că există obligativitatea ca un organism de verificare şi certificare agreat de Ministerul Agriculturii să evalueze terenurile oamenilor şi să dea un aviz de agricultură practicată în sistem ecologic. Anul trecut, de exemplu, fermierii din zona Moldoviţa au plătit 600 de lei pentru această certificare, astfel că după ce au mai luat în calcul şi obţinerea altor avize şi drumurile făcute la centrele APIA, au ajuns la concluzia că nu s-au ales cu mai nimic.

Cât despre ce se va întâmpla în acest an, nimeni nu poate şti cât va fi valoarea ajutorului financiar, atâta timp cât nu se adună toate dosarele eligibile, iar reprezentanţii asociaţiilor fermierilor consideră că acest sistem nu este foarte corect, mai ales că solicitanţii, odată ce au primit ajutor financiar, au şi obligativitatea de a face agricultură ecologică minimum cinci ani de zile.

Agricultura ecologică poate fi practicată în zone în care nivelul de contaminare a solului este redus şi presupune o serie de obligaţii pe care şi le ia cultivatorul, legate de tratamentele pe care le aplică terenului.

Pot încasa ajutorul financiar oferit de UE persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale constituite şi persoanele juridice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţin un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat şi deţin un document justificativ în care se menţionează statutul exploataţiei în conversie, spre cea ecologică (sistemul de agricultură ecologică se menţine minimum cinci ani).

De precizat că APIA primeşte cererile până pe 15 octombrie, în cazul beneficiarilor care nu şi-au schimbat organismul de certificare, în timp ce aceia care apelează la o altă firmă autorizată să le dea aviz de agricultură ecologică pot depune dosare până în luna decembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APIA primeşte dosare la „loteria” subvenţiilor pentru agricultura ecologică.
 Vizualizări articol: 1257 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
APIA primeşte dosare la „loteria” subvenţiilor pentru agricultura ecologică5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei