Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 sep 2012 - Anul XVII, nr. 217 (5122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   32 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Bucurie şi emoţie la inaugurarea şcolii din Pătrăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Școala cu clasele I-VIII din comuna Pătrăuţi, veche de 150 de ani, în care învaţă 700 de elevi, a fost inaugurată sâmbătă, după ce în ultimii trei ani a fost supusă unor lucrări de reabilitare cu fonduri de la Banca Mondială, care însumează 4 milioane de lei. Evenimentul s-a circumscris manifestărilor dedicate ”Zilelor Pătrăuţiului” organizate de primărie şi Consiliul Local, cu sprijinul direct al deputatului PDL Ioan Bălan.

La inaugurarea şcolii au participat câteva zeci de pătrăuţeni, dar şi invitaţi, precum prefectul Florin Sinescu, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL, Gheorghe Flutur, deputatul PDL de Suceava Ioan Bălan, adjunctul Inspectoratului Școlar Judeţean Cristina Teodorovici, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, şi consilierul judeţean Niculai Bosancu. Printre participanţi s-au numărat foşti dascăli şi elevi ai şcolii, mulţi dintre ei ajunşi la vârsta senectuţii, care au organizat apoi ”întâlnirea cu fiii satului”, o acţiune emoţionantă ale cărei vibraţii au fost resimţite de toţi cei prezenţi.

 

Flutur: „În 1859, Pătrăuţiul avea una dintre primele şcoli rurale unde se vorbea despre civilizaţie”

Primarul comunei Pătrăuţi, Vasile Breabăn, a ţinut să spună că oamenii sunt mândri de această şcoală, care acum a devenit „mai mare, mai caldă, mai luminoasă, mai primitoare”, şi să aducă „mulţumiri speciale” deputatului Ioan Bălan pentru sprijinul material acordat în organizarea primei ediţii a ”Zilelor Pătrăuţiului”.

La rândul său, liderul democrat-liberal Gheorghe Flutur i-a felicitat atât pe fostul cât şi pe actualul primar al comunei pentru implicarea lor în asigurarea unui învăţământ de calitate în comună, arătând că şcoala din Pătrăuţi este una dintre primele şcoli rurale din judeţ. El a subliniat că localitatea are un mare potenţial turistic prin existenţa Bisericii Pătrăuţi, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, şi le-a sugerat autorităţilor să o pună mai bine în valoare prin modernizarea drumului care leagă biserica de Mănăstirea Dragomirna într-un circuit.

„Multe personalităţi din istoria Bucovinei au vorbit foarte mult despre Pătrăuţi, despre şcoala din Pătrăuţi, care are peste 150 de ani. În 1859, se vorbea de şcoală instituţională aici, la Pătrăuţi. Este mare lucru. La 10 kilometri de Suceava, Pătrăuţiul avea una dintre primele şcoli rurale unde se vorbea despre civilizaţie, şi acest lucru nu trebuie să-l uităm. Asta înseamnă un lucru extraordinar, cum extraordinar înseamnă sărbătorirea a 525 de ani de la prima ctitorie a lui Ștefan cel Mare pe care a făcut-o aici la dumneavoastră. Cred că este bine să facem mai mult ca această ctitorie inclusă în patrimoniul UNESCO în urmă cu 20 de ani să fie mult mai cunoscută. Vorbesc despre un circuit deschis care să o lege de Dragomirna printr-un drum modernizat care va rezolva în totalitate punerea în valoare a acestei capodopere”, a declarat Flutur.

 

Bălan le-a mulţumit foştilor dascăli „cu tâmplele albe” pentru anii dedicaţi şcolii

Deputatul PDL de Suceava Ioan Bălan le-a mulţumit la rându-i fostului şi actualului primar pentru eforturile făcute în vederea finalizării investiţiilor la şcoală, dar şi foştilor dascăli „cu tâmplele albe”, cărora comuna le datorează foarte mult.

„Astfel de întâlniri sunt foarte emoţionante. Văd aici profesori cu tâmplele albe şi mă gândesc şi eu la dascălii mei. Cred că astăzi ar trebui să ne uităm mai mult spre dumneavoastră când vorbim despre şcoală, pentru că mulţi dintre cei care suntem aici suntem rodul muncii dumneavoastră. Cu toate greutăţile acelor vremuri, v-aţi aplecat şi ne-aţi educat cu dragoste, şi pentru asta vă mulţumim din suflet. Mulţumesc fostului primar, cu care am avut o colaborare bună în timpul mandatului domniei sale, şi ce pot să mai spun decât un an bun, cu note mari celor mici, iar profesorilor le urez succes şi multă putere de muncă”, a spus Bălan.  

Prefectul Florin Sinescu a apreciat eforturile autorităţilor locale pentru dezvoltarea învăţământului, arătând că „şcoala reprezintă viitorul oricărei localităţi, iar copiii, resursa pentru continuarea tradiţiilor”.

Un gând bun pentru pătrăuţeni a transmis şi consilierul Neculai Bosancu, care a fost mandatat de preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, să transmită oamenilor faptul că regretă că nu a putut fi prezent la eveniment.

 

Momente emoţionante la ”întâlnirea cu fiii satului”

Inaugurarea şcolii din Pătrăuţi a beneficiat şi de o slujbă de sfinţire oficiată de un sobor de preoţi din localitate. Totodată, primarul Vasile Breabăn a conferit titlul de ”Cetăţean de Onoare” lui Nicolae Turtureanu, fost director al CFCH, preotului Gabriel Herea şi lui Ioan Hlatic.

De menţionat că Nicolae Turtureanu, care s-a ocupat de organizarea „întâlnirii cu fiii satului”, a pregătit pentru acest moment o poezie intitulată ”Mi-e dor de satul meu”, care i-a emoţionat vizibil pe cei prezenţi: „Mi-e dor de Pătrăuţi/ Mi-e dor de satul drag/ Încoronat cu codri/ De carpen şi de fag,/ De dealuri ce spre sat/ Cu toate se înclină/ Bisericii lui Ștefan/ Pioase se închină... Mi-e dor de Pătrăuţi,/ De oamenii din sat/ Cu ei să mă-ntâlnesc/ Cu drag să stau la sfat./ Ei sunt izvor de amintiri/ De-ai mei părinţi necunoscuţi,/ Eu sunt al lor din primii paşi/ Că sunt născut în Pătrăuţi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucurie şi emoţie la inaugurarea şcolii din Pătrăuţi.
 Vizualizări articol: 1183 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bucurie şi emoţie la inaugurarea şcolii din Pătrăuţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei