Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 sep 2012 - Anul XVII, nr. 217 (5122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

După "Tratatul de la Murighiol", "greii" USL şi-au ales deja colegiile

Luni, 17 Septembrie 2012 (17:03:51)

"Tratatul de la Murghiol", parafat week-end-ul trecut, prin care a fost stabilit numărul de colegii eligibile ce revin PSD, PNL UNPR şi PC, conţine, în anexă, şi o înţelegere informală privind lista candidaţilor, în care apar schimbări de colegii, dar şi nominalizări noi sau inedite.

Astfel, chiar unii dintre liderii marcanţi ai USL au optat să-şi schimbe colegiul unde vor candida, în timp ce alte colegii sunt ocupate de nume noi, adică de persoane care nu fac parte din Legislativul actual.

În acest sens, potrivit unor surse politice, preşedintele PNL Crin Antonescu a decis să nu mai candideze în Sectorul 1, unde a câştigat în 2008 un mandat de senator – şi atunci şi acum primar fiind liberalul Andrei Chiliman – şi să meargă în Sectorul 6, unde noul edil este liberalul Rareş Mănescu, trezorier al PNL, membru al conducerii partidului şi apropiat al liderului liberal.

Şi preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, îşi va schimba colegiul. După câte se pare, el, dar şi Anghel Iordănescu, nu vor mai candida în Ilfov, unde şi-au câştigat în 2008 mandatele de deputat, respectiv senator, şi se vor muta în Sectorul 2, acolo unde funcţia de primar este deţinută de colegul de partid Neculai Onţanu.

Potrivit aceloraşi surse, Onţanu va avea în sectorul său patru colegii rezervate colegilor săi de partid de la UNPR, în timp ce un număr similar de colegii vor reveni PC în Sectorul 4, acolo unde primar este conservatorul Cristian Popescu Piedone.

Şi ministrul de Externe, vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean, a ales să-şi schimbe colegiul, el renunţând la o candidatură pentru un post de senator în Braşov. Potrivit surselor citate, Corlăţean va candida într-un colegiu din Bucureşti.

Spre deosebire de Antonescu şi de Oprea, preşedintele PSD Victor Ponta a decis să candideze în acelaşi colegiu – colegiuL 6 din Târgu Jiu, iar omologul său de la PC, Daniel Constantin, şi-a ales deja un colegiu din judeţul Argeş.

Surprize apar, însă, în ceea ce priveşte noile nume care figurează pe lista USL.

Remus Cernea, consilierul premierului Victor Ponta, va primi un colegiu în judeţul Hunedoara, el urmând să reprezinte în noul Legislativ mişcarea ecologistă. După câte se pare, ecologiştii ar fi primit din partea PSD mai multe colegii, nu numai pe cel al lui Cernea.

Pe lista candidaţilor apare, în dreptul PNL, şi Sorin Roşca Stănescu. El va fi noul candidat pentru un post de senator, în locul lui Teodor Meleşcanu, în colegiul deţinut de acesta în Prahova.

Un alt nume nou pe lista USL este Lavinia Şandru. Vicepreşedintele UNPR va candida în colegiul lui Culiţă Tărâţă, la Neamţ, fostul deputat fiind ales preşedinte al CJ Neamţ.

O surpriză ar putea apărea în ceea ce priveşte candidatul din colegiul 8 din Prahova – Mizil – deţinut de fostul premier Adrian Năstase. Potrivit unor surse din PSD, a existat o discuţie în partid privind o eventuală candidatură a lui Andrei Năstase, fiul lui Adrian Năstase, în colegiul din Mizil, rămânând de văzut dacă acest lucru se va şi întâmpla, mai ales că acesta a fost sfătuit de tatăl său să nu se implice în politică.

Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, este unul dintre cei care îşi vor menţine colegiul. Geoană va candida pentru un post de senator în colegiul Dăbuleni-Segarcea-Bechet, urmând să se decidă şi forma candidaturii: independent susţinut de USL sau candidat USL.

Surse din anturajul lui Geoană au menţionat că încă nu a fost stabilită modalitatea în care Geoană va candida, arătând că a trecut un an de la excluderea acestuia din partid, caz în care se poate, potrivit statutului, repune în discuţie apartenenţa lui Geoană la partid.

Un subiect fierbinte în USL este dat, pe de altă parte, de candidatura fostului social-democrat Ioan Toma pentru un colegiu de senator din partea UNPR în judeţul Olt. Sursele citate au precizat că Toma nu este dorit de organizaţia PSD Olt, respectiv de foştii săi colegi, deşi UNPR doreşte să-l propună drept candidat.

Negocierile şi discuţiile privind ocuparea colegiilor vor continua în mod cert, urmând a se obţine răspunsuri şi la întrebările privind o nouă candidatură a preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, sau chiar şi a senatorului PSD Cătălin Voicu. De altfel, chestionat, la începutul lunii septembrie, dacă senatorul PSD Cătălin Voicu va fi susţinut de partid pentru un nou mandat, Valeriu Zgonea a spus că CN al PSD va face nominalizările, iar acestea vor trece prin aprobările organizaţiilor judeţene.

Liviu Dadacus, liviu.dadacus@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După "Tratatul de la Murighiol", "greii" USL şi-au ales deja colegiile.
 Vizualizări articol: 745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
După "Tratatul de la Murighiol", "greii" USL şi-au ales deja colegiile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei