Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 sep 2012 - Anul XVII, nr. 217 (5122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pericol

Ferma unui consilier local câmpulungean a fost atacată de un urs

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ferma consilierului local câmpulungean Nicolai Cârmaci a fost atacată de un urs. Fiara a înșfăcat un tăurașși l-a târât în pădure, unde l-a ucis și devorat. Nimic nu i-a putut sta în cale ursului dezlănțuit, iar resturile vitei ucise au fost găsite abia după două zile.

Proprietarul fermei ne-a spus: „Dintr-un animal de 400 de kilograme am mai găsit niște piele și câteva ciolane. Nu e prima oară când ursul dă târcoale, dar e prima dată când intră fără să țină cont de nimic și dă atacul. Cred că ursul e flămând, iar dacă s-a nărăvit la carne, nu mai scăpăm ușor de el. Au mai pățit așa și pe la Sadova, un urs nărăvit a intrat în curtea oamenilor la vânătoare”.

La ferma lui Cârmaci personalul este în alertă zi și noapte și se repede ca la război ori de câte ori câinii latră puternic. „Te aștepți la orice, fiara e puternică, rupe și gardul și te trezești cu ea în curte. Câinii noștri sunt de nădejde, mai aleargă lighioanele, dar cu ursul nu te joci. Folosim pocnitori cu carbid, tot felul de mijloace de a face zgomot, dar nu se știe niciodată. Baciul meu e așa de obosit în fiecare dimineață după pază, că nu mai știe de el. Partea proastă este că ursul poate ataca și oamenii dacă dă peste ei prin pădure și cum acum e multă lume care umblă după ciuperci, trebuie mare grijă, că e periculos de umblat prin pădurile de lângă Câmpulung, fiara nu stă pe loc, umblă după hrană și nu știi unde apare”, spune Cârmaci.

 

Zvonuri despre urși aduși din alte părți

Ca mulți alți câmpulungeni, consilierul local Nicolai Cârmaci crede un zvon care circulă insistent în ultima vreme în zonă, referitor la urși care ar fi fost aduși din alte locuri.

Nimeni nu confirmă oficial astfel de informații, dar pe câmpulungeni nu-i mai poți convinge că nu sunt reale.

”Sigur că nu e o informație oficială, nici nu cred că cei de la Direcția Silvică, dacă e adevărat că au adus urși din alte părți, ar bate toba să priceapă ursul. Mai ales dacă namila face și pagube, nu ar avea nici un interes să spună așa ceva. Eu nu știu, nu am dovezi, poate nu e adevărat, dar am aflat asta de la oameni care nu prea vorbesc aiurea și mă întreb și eu de unde a venit un urs agresiv pe aici, că doar nu a căzut din cer. Lumea vorbește de ceva vreme și eu unul nu am crezut poveștile cu urși până nu mi s-a întâmplat. Acum îi înțeleg pe cei care sunt îngroziți de asemenea zvonuri, indiferent dacă au sau nu fapte reale la bază”, spune Nicolai Cârmaci.

 

Alte distrugeri, de la mistreți

Urșii nu sunt singurele fiare care îi păgubesc pe câmpulungeni. Mistreții fac și ei ravagii prin grădini și culturile de cartofi. Localnicii spun însă că mistreții sunt deja ”de-ai locului”, s-au obișnuit cu asaltul lor în fiecare toamnă și cu pagubele pe care le produc.

Proprietarii terenurilor atacate de mistreți se plâng că degeaba își împrejmuiesc suprafețele, pentru că animalele rup gardurile și pătrund în cârduri prin grădini, fără să îi poată împiedica.

Majoritatea câmpulungenilor care au avut de suferit din cauza mistreţilor sunt nemulțumiți că autoritățile nu-i ajută cu nimic și că nu le permite legea nici să scape singuri de fiare la ei în curte, pentru că riscă să fie acuzați de braconaj, chiar dacă nu fac decât să își apere proprietatea.

 

Soluția autorităților: o comisie

Vechea glumă potrivit căreia dacă vrei să îngropi o problemă în stil românesc mai faci o comisie se aplică amar și în acest caz. Autoritățile ridică din umeri, își justifică pasivitatea prin faptul că fiarele distructive nu pot fi pur și simplu împușcate fără aprobări speciale, iar până să vadă vreo despăgubire pentru daunele produse de animalele agresive proprietarilor li se acrește de așteptat.

Nicolai Cârmaci a simțit asta pe propria piele. Chiar dacă e consilier local, nu a găsit mai mult sprijin la autorități decât un gospodar obișnuit. „Au trimis o comisie. Numai că oamenii din comisie au început să îmi caute motive. Ba că nu am anunțat în 24 de ore că mi-a venit ursul, ba că nu am dovezi că tăurașul e mâncat de urs și nu de altceva. La urmă au zis că dacă mai atacă ursul și a doua oară, abia atunci putem discuta despre măsuri, altfel nu au ce să facă legal. Eu mă întreb dacă ei chiar așteaptă să se întâmple ceva grav, să moară lumea înainte să miște dumnealor un deget ori să se schimbe o virgulă în lege. Sunt chichițe birocratice pe care omul obișnuit nu le știe, dar sunt folosite ca pretext să nu fie omul despăgubit. De pildă, mi se cere să dovedesc în 24 de ore că ursul mi-a luat vita, dar eu am găsit oasele abia după două zile. Cred că trebuia să aduc și ursul vinovat gata împăiat și cu poză făcută ca pentru infractori. Glumesc eu cu jumătate de gură, dar concluzia este că problema mea și a altor câmpulungeni rămâne tot nerezolvată”, a conchis consilierul Cârmaci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ferma unui consilier local câmpulungean a fost atacată de un urs.
 Vizualizări articol: 1738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ferma unui consilier local câmpulungean a fost atacată de un urs5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(17 sep 2012, 11:10:36
De unde a scos poza cu ursul ala ?
La asa poza ar fi trebuit un comentariu de genul: consilierul local a iesit cu pusca si a somat ursul care s-a predat, conform principiului "cel mai destept cedeaza".
2.   Dchsdf trimis de
(17 sep 2012, 20:18:40
bai Carmaci esti mare consilier, chiar am sa urmaresc activitatea dumitale in consiliu, chiar ai toate parghiile acolo..............
3.   Comentariu trimis de
(18 sep 2012, 00:13:24
a stiut ursul unde sa mearga asa se face cunoscut consilierul.despagubiti-l

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei