Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 sep 2012 - Anul XVII, nr. 217 (5122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ponta crede că ideea MF de a strânge informaţii de la cetăţeni ar putea încuraja delaţiunea

Luni, 17 Septembrie 2012 (16:20:06)

Premierul Victor Ponta crede că ideea Ministerului Finanţelor de a strânge informaţii de la cetăţeni ar putea încuraja delaţiunea şi nu va funcţiona la fel de bine cum se întâmplă în străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prim-ministrul a declarat, luni, la Târgu Jiu, într-o conferinţă de presă, că în străinătate sistemul respectiv se bazează pe spiritul civic al cetăţenilor.

"Ideea cu pârâtul funcţionează în alte ţări. Nu ştiu dacă funcţionează la noi pentru că acolo funcţionează pe un spirit civic. La noi s-ar putea să funcţioneze pe spiritul delaţiunii", a menţionat premierul.

Ponta a precizat şi că i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, să prezinte mai întâi Guvernului astfel de idei şi abia apoi să le facă publice prin intermediul presei.

"L-am rugat pe domnul Voinea întâi să ne prezinte nouă ideile şi după aceea să le prezinte în presă", a declarat prim-ministrul.

Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislaţia "denunţătorului" din Suedia.

"În Suedia vom analiza şi sistemul denunţătorului, care funcţionează de ani buni acolo şi ar putea fi implementat şi la noi", a declarat Voinea pentru MEDIAFAX.

Oficialul MFP a arătat că în Suedia populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii.

"Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se tramite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa", a explicat Voinea.

Secretarul de stat va pleca peste două săptămâni în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plăţii TVA la încasare din această ţară şi pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietăţii.

"Cred că reforma proprietăţii este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România", a mai spus Voinea.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători prin care aceştia pot câştiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informaţiilor astfel obţinute.

Sâmbătă, la Murighiol, premierul Victor Ponta a declarat că a vorbit cu Liviu Voinea, solicitându-i să se gândească de multe ori înainte de a veni cu un proiect de genul celui avansat, privind recompensarea informaţiilor date la Fisc.

Ponta a arătat că lucrurile trebuie făcute în sens european şi că tot ceea ce excede cadrul european în domeniul fiscal reprezintă idei sau propuneri care nu vor fi puse în practică dacă toată lumea spune că nu sunt bune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ponta crede că ideea MF de a strânge informaţii de la cetăţeni ar putea încuraja delaţiunea.
 Vizualizări articol: 757 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ponta crede că ideea MF de a strânge informaţii de la cetăţeni ar putea încuraja delaţiunea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei