Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 aug 2012 - Anul XVII, nr. 201 (5106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vremuri grele

Seceta scumpeşte laptele şi pâinea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ne aşteaptă vremuri grele, cu scumpiri în lanţ nu doar la energie şi gaze, ci şi la alte produse de bază. Una dintre cele mai mari creşteri se va înregistra la lapte şi la produsele lactate. Pe dozatoarele de lapte amplasate în zona Pieţei Burdujeni şi a Pieţei Mici este anunţată deja această scumpire începând cu data de 1 septembrie. Astfel, în loc de 2,5 lei/litru, laptele se va vinde cu 3 lei/litru, ceea ce înseamnă o scumpire cu 20%.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Suceava spun că această creştere este absolut justificată, iar valul scumpirilor este posibil să fie abia la început.

„Totul pleacă de la secetă şi de la scumpirea furajelor. Porumbul boabe se vinde acum cu 1,5 lei/kg, faţă de 0,6-0,7 lei/kg, cât era în primăvară, iar previziunile noastre arată că la începutul anului viitor va trece de 2 lei/kg”, a arătat Vasile Tofan, specialist în cadrul Direcţiei Agricole Suceava.

Pe de altă parte, lipsa precipitaţiilor a dus la „pârjolirea” imaşurilor, ceea ce înseamnă hrană mai puţină şi de mai proastă calitate pentru animale.

„Animalele sunt duse la păscut pe mirişte, iar crescătorii îşi fac provizii încă de pe acum de furajele necesare pe timp de iarnă. Chiar dacă în ultima vreme a plouat, cantitatea de apă din sol este insuficientă, iar pe deasupra mai este şi vântul care usucă totul, deci nu sunt premise prea bune pentru agricultură”, a adăugat Vasile Tofan.

Efectele secetei şi lipsa locurilor de păşunat se văd deja în preţul caşului din pieţe. Dacă acum două-trei luni un kilogram de caş se vindea cu 13-15 lei, acum a ajuns la 19 lei.

Şi în domeniul panificaţiei s-au operat deja majorări ale preţurilor. Reprezentanţii Mopan Suceava, cel mai mare producător de pe piaţa locală, au operat deja o modificare cu 20% , scumpirea fiind dictată de creşterea preţului grâului de la 0,7-0,8 lei/kg, la 1,1-1,2 lei/kg.

 

Laptele cumpărat de procesatori de la ţărani se scumpeşte cu 10%

Presiunea de pe piaţă este resimţită şi de producătorii de produse lactate. Aceştia spun că luna septembrie va coincide cu majorări de preţ, ceea ce înseamnă că oamenii vor trebui să scoată din buzunare cu până la 10% mai mulţi bani când vor merge la cumpărături. Gheorghe Cucoş, reprezentant al firmei Tocar din Frătăuţii Vechi, spune că scumpirea furajelor îi determină pe crescătorii de animale să-şi vândă la preţuri mai mari produsele. De exemplu, preţul de achiziţie al laptelui de la ţărani va creşte până la aproximativ 1 leu/litru, iar această scumpire se va reflecta automat şi în costul produsului finit.

Efectul de domino se va resimţi în curând, consideră specialiştii în domeniu, şi în privinţa preţului la carne. Există şi o excepţie: carnea de vită, care este un pic mai ieftină faţă de acum câteva luni, şi asta pentru că producătorii din sudul ţării au fost nevoiţi să-şi sacrifice animalele ca urmare a secetei şi lipsei hranei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seceta scumpeşte laptele şi pâinea.
 Vizualizări articol: 873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seceta scumpeşte laptele şi pâinea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei