Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 aug 2012 - Anul XVII, nr. 199 (5104)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Evoluţie

Învăţământ superior la Suceava, de la 127 la 12.000 de studenţi, în 50 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Învăţământul superior la Suceava a fost înfiinţat în anul 1963, atunci când actuala USV, fost Institut Pedagogic, a pornit la drum cu 127 de studenţi şi cu câţiva profesori. Astăzi, la aproape 50 de ani de la înfiinţare, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava numără peste 12.000 de studenţi, sute de cadre didactice şi cunoaşte o dezvoltare rapidă a bazei sale materiale.

În anul 1963, la 1 octombrie, la Suceava se înfiinţează Institutul Pedagogic de trei ani, cu cele două facultăţi, Filologie şi Matematică-fizică, cu un efectiv total de 127de studenţi, sub „cârma” primului rector, Constantin Ciopraga. Nu exista nici colectiv didactic anume selectat şi format pentru pregătirea studenţilor, la acea vreme fiind doar 22 profesori „titulari” şi 15 veniţi prin transfer de la Institutul Şcolar Regional, şi nu exista nici spaţiul necesar desfăşurării unei asemenea activităţi. Aşa se face că în primii şapte ani, Institutul Pedagogic a funcţionat în actuala clădire a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, şi abia în 1970 s-a mutat în clădirea în care funcţionează şi astăzi. Din 1963 şi până în 1967, numărul studenţilor din Institutul Pedagogic sucevean creşte, şi asta datorită înfiinţării de noi specializări, precum Litere, Istorie, Geografie şi Sport. În 1968, durata studiilor la Institutul Pedagogic se extinde de la trei la patru ani, ocazie cu care apar şi primele specializări tehnice la Suceava, precum Inginerie Mecanică, Inginerie Electrică şi Industrie Alimentară.

Şi numărul studenţilor, dar şi al cadrelor didactice se măreşte, astfel că la începutul anilor ’70 la Suceava învăţau aproape 1.000 de studenţi, cei mai mulţi dintre ei la filologie.

 

Studenţi străini la Suceava

De la sfârşitul anilor ’70 şi până în 1984, Institutul Pedagogic din Suceava capătă o altă denumire, Institutul de Învăţământ Superior, moment în care la Suceava încep să vină la studii şi cetăţeni străini, cei mai mulţi din Guyana, Ecuador, Germania (RFG), Israel şi Iran.

Anul 1990 este momentul în care învăţământul superior sucevean o ia de la zero, momentul în care se înfiinţează noi facultăţi, cu noi specializări, iar numărul profesorilor şi al studenţilor creşte semnificativ de la an la an.

Pe 7 martie 1990, prin Hotărâre de Guvern, Institutul de Învăţământ Superior devine Universitatea „Ştefan ce Mare”, aflată în subordinea Ministerului Învăţământului şi care la acea dată număra aproximativ 110 cadre didactice şi 1.575 de studenţi.

Din 1990 şi până în prezent, numărul studenţilor Universităţii Suceava a crescut considerabil de la an la an, astfel că, de la 2.359 de studenţi înscrişi la Suceava în anul universitar 1994-1995, în perioada 2000-2001 numărul de studenţi ajunge la 7.100, în 2003-2003 la 8.700, iar în acest an universitar numărul acestora se apropie de 12.000. Şi numărul facultăţilor şi al specializărilor s-a modificat anual, astfel că din 1990 şi până în 2005 au fost înfiinţate sau reorganizate nouă facultăţi.

Astfel, de la începuturi şi până astăzi, numărul studenţilor suceveni a crescut de aproape 100 de ori, cel al cadrelor didactice de aproape 14 ori, iar în ceea ce priveşte numărul facultăţilor, dacă în 1963, la înfiinţare, erau doar două, în prezent la Universitatea Suceava funcţionează nouă facultăţi, cu zeci de specializări.

 

Campus de 56 de mii de metri pătraţi

Campusul 1al USV pune la dispoziţia studenţilor 18 corpuri de clădire cu o suprafaţă totală de aproximativ 56.000 de metri pătraţi. Mai bine de jumătate din această suprafaţă este destinată celor 140 laboratoare, cu o capacitate totală de 2.100 de locuri, iar un sfert, celor 41 de săli de curs şi seminar, cu o capacitate totală de 2.900 locuri.

Toate spaţiile de învăţământ din Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava beneficiază de conexiune la internet. Accesul la internet în USV s-a făcut în 1996.

Universitatea dispune de bibliotecă proprie, dotată cu şase săli de lectură cu acces la raft, având o suprafaţă de 819 metri pătraţi, 429 locuri şi un fond de carte de peste 275.000 de volume.
Universitatea are o tipografie care asigură multiplicarea îndrumarelor de laborator, a cursurilor şi a altor materiale didactice necesare procesului de învăţământ superior, precum şi o editură proprie recunoscută CNCSIS.

Printre realizările ultimilor ani în privinţa îmbunătăţirii şi extinderii campusului universitar I, pot fi amintite restaurantul universitar, extins cu 250 de metri pătraţi şi modernizat şi care asigură frecvent servicii de masă pentru peste 1.000 de persoane pe zi, Auditorium-ul Joseph Schmidt, teren de sport cu pistă de alergare acoperit cu balon presostatic amenajat pentru jocuri sportive, corpul E, investiţia a trei milioane de lei înreabilitareaCabanei Şipoţel, aulă, club studenţesc şi corp de legătură inaugurate în 2009, un observator astronomic.

În anul 2007, în patrimoniul USV au intrat, prin hotărâre de guvern, o suprafaţă de 30 ha, situată la 3 km de actualul campus, care ocupă acum 6 hectare. În noua locaţie va fi amplasat Campusul 2, însă, din lipsa fondurilor, la ora actuală lucrările au fost sistate.

 

Cel mai înalt calificativ în ceea ce priveşte calitatea educaţiei

Dinamismul şi importanţa Universităţii „Ştefan cel Mare” au fost confirmate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, care, în urma evaluărilor instituţionale externe, i-a acordat calificativul „Grad  de încredere ridicat”, cel mai preţios calificativ pe care-l poate primi o universitate din sistemul naţional de învăţământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Învăţământ superior la Suceava, de la 127 la 12.000 de studenţi, în 50 de ani.
 Vizualizări articol: 2009 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Învăţământ superior la Suceava, de la 127 la 12.000 de studenţi, în 50 de ani4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei