Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 aug 2012 - Anul XVII, nr. 190 (5095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pelerinaj

Slujba de hram de la Cacica, oficiată de un trimis al Vaticanului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Slujba de hram de la Cacica a fost oficiată ieri de un trimis al Vaticanului. Preasfinţitul Paolo De Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican, împreună cu Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Preasfinţitul Anton Coşa, episcop de Chişinău, Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi un sobor impresionat de 68 de preoţi, a săvârşit Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, de la ora 11:00, la Basilica Minor din Cacica, în prezenţa a peste 5.000 de pelerini din ţară, dar şi din Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia.

 

PS Paolo De Nicolò: „Fecioara Maria nu este proclamată fericită pentru frumuseţea sa, pentru inteligenţa sa, pentru statura ei fizică, ci pentru umilinţa sa”

În timpul slujbei, PS Paolo De Nicolò, regent al Casei Pontificale din Vatican, a subliniat în cuvântul său că Fecioara Maria nu este proclamată fericită pentru frumuseţea sa, pentru inteligenţa sa, pentru statura ei fizică, ci pentru umilinţa sa.

Trimisul Vaticanului a completat că „această umilinţă a Mariei nu trebuie înţeleasă doar ca o ascundere pasivă, ci mai degrabă ca o voinţă activă de a-l pune pe primul loc pe Dumnezeu, adică pe acela pentru care toate sunt posibile, aşa cu îi anunţase dinainte Arhanghelul Gabriel, cu ocazia vestirii maternităţii sale divine. În momentele dificile, dragi fraţi şi surori, în toate acele situaţii inevitabile şi adesea dureroase pe care le întâlnim în viaţa noastră, ar trebui să ne amintim că tocmai suferinţele sunt, ca să zic aşa, sarea vieţii. Credinţa ne învaţă că toate sunt posibile pentru Dumnezeu care, iubindu-ne, ne izbăveşte de rău şi ne ocroteşte cu grijă paternă, oferindu-ne mereu tot ceea ce este mai bun pentru noi”.

 

Preasfinţitul Petru Gherghel: „Suntem fericiţi, ştiind că Maria, mama noastră cerească, ne iubeşte pe toţi”

În cuvântul de bun-venit adresat pelerinilor sosiţi la Cacica, Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a spus că „de la Fecioara Maria primim bucuria vieţii şi de la ea învăţăm cum să ne manifestăm credinţa noastră. (...) Suntem aici, azi, împreună cu toţi creştinii, să o cinstim şi să o preamărim pe Fecioara Maria, mama noastră, regina noastră şi mijlocitoarea noastră. De la ea să primim bucuria vieţii, de la ea să învăţăm cum să ne manifestăm credinţa noastră”. Episcopul de Iaşi a mai completat că la Cacica „putem simţi din plin bucuria Mariei şi darul pe care ea vrea să-l facă tuturor. Suntem fericiţi, ştiind că Maria, mama noastră cerească, ne iubeşte pe toţi şi vrea să ne vadă binecuvântaţi în grădina ei alături de ea şi aproape de Isus fiul ei, mântuitorul şi prietenul nostru”.

 

Au înfruntat frigul şi ploaia pe bicicletă

Printre pelerinii veniţi la hramul de la Cacica s-au aflat şi aproximativ o sută de tineri care au venit pe biciclete, parcurgând aproape 130 de kilometri, de la Roman, până la Cacica, pentru sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

Dacă vremea ar fi fost mai prietenoasă, numărul acestora ar fi fost şi mai mare, au spus organizatorii. Marţi, 14 august, tinerii au fost întâmpinaţi şi conduşi de PS Aurel Percă spre Sanctuarul Minor Cacica.

„Am venit cu bicicleta. Vremea nu ne-a prea ajutat, ploaie, vânt. Când am început traseul a început să plouă, şi mulţi tineri s-au speriat şi au renunţat”, ne-au spus câţiva pelerini din Paşcani. Ei au dorit să încerce ceva nou şi nu au renunţat la bicicletă, chiar daca vremea a fost rea şi noaptea de marţi spre miercuri au petrecut-o în cort, pe dealul din apropierea basilicii.

Cecilia Anton, din Botoşani, ne-a spus că vine de 28 de ani la Cacica. „Am venit la Maica Domnului pentru că ne ajută, ne dă bucurii, sănătate. A fost cam frig, a bătut vântul, dar a fost bine. Venim cu câteva zile înainte, să avem timp să mergem să ne spovedim”, a spus femeia.

 

„Regina familiei, roagă-te pentru noi”

Mesajul care putea fi citit cu uşurinţă de credincioşi în faţa bisericii din Cacica era: „Regina familiei, roagă-te pentru noi”, un mesaj pe care, cu siguranţă, şi anul acesta de la Cacica mulţi îl vor purta spre casele lor reînnoiţi sufleteşte. După cum a explicat preotul Cornel Cadar, „Dumnezeu va vorbi multor inimi, iar icoana Maicii Domnului din sanctuar, copie fidelă a celei de la Częstochowa, va îndrepta privirile multor pelerini spre cea care este <plină de har> pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi”.

Ziua de hram, 15 august, a început cu slujba de la ora 6:00, sfânta Liturghie în limba română, urmată, la ora 7:30, cu sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară a fost oficiată la ora 08.00, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 9:15. În tot acest timp, o parte dintre pelerini s-au spovedit, alţii s-au rugat în linişte în biserică, au înconjurat în genunchi noul altar principal al sanctuarului, care a fost sfinţit, în ajunul hramului, pe 14 august, la ora 12:00.

În ciuda ploii şi temperaturilor destul de scăzute, marţi seară, de la ora 22:00, câteva mii de pelerini au participat la Privegherea mariană, urmată de procesiunea cu lumânări în jurul bisericii.

 

„Este o sărbătoare foarte importantă pentru noi, catolicii, pentru polonezii din România”

Printre pelerini s-a aflat şi deputatul sucevean GhervazenLonger, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, care ne-a spus că sărbătoarea de la Cacica „este o sărbătoare foarte importantă pentru noi, catolicii, pentru polonezii din România, pentru că ne aflăm la Cacica, un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei <Madona Neagră> de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Se ştie că actuala biserică a fost construită în anul 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia”. La Cacica s-au mai aflat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Rădulescu şi consilierul judeţean Ovidiu Milici.

 

Pios omagiu Papei Ioan Paul al II-lea

L-am întâlnit la Cacica pe Dan Răican, din Deva, preşedintele Asociaţiei Antiparkinson, care, însoţit de câţiva membri ai asociaţiei, a donat bisericii catolice din Cacica un tablou cu chipul Papei Ioan Paul al II-lea, pictat de o tânără din Vulcan, Roxana Irimia. Gestul i-a impresionat atât pe preoţii aflaţi la Cacica, cât şi pe pelerini, care i-au aplaudat pe membrii asociaţiei. Tabloul a fost aşezat, pentru început, în faţa statuii Papei, în semn de pios omagiu.

„Şi Papa Ioan Paul al II-lea a suferit de această cumplită maladie. De aceea, vă dăruim dumneavoastră, comunităţii din Cacica, bisericii, un tablou cu acest sfânt, care este pictat de o fată fără mâini”, a completat Dan Răican.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujba de hram de la Cacica, oficiată de un trimis al Vaticanului.
 Vizualizări articol: 1701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Slujba de hram de la Cacica, oficiată de un trimis al Vaticanului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Popi trimis de
(16 aug 2012, 19:04:49
Cine cunoaste cate feluri de prea sfinti sunt, exista si super sfinti, extra sfinti si daca sfintirea are si termin de valabilitate si cat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei