Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 aug 2012 - Anul XVII, nr. 190 (5095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sărbătoare

Mii de credincioşi au participat la hramul Mănăstirii Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mănăstirea Putna a fost şi anul acesta loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi ortodocşi, care au ţinut să participe ieri la hramul acestui lăcaş de cult, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

La sărbătoarea de anul acesta de la Mănăstirea Putna au fost prezente aproximativ 10.000 de persoane.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. Alături de preoţii suceveni au fost prezenţi şi înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina, printre care PS Meletie, Episcop al Hotinului, şi PS Longhin, episcop de Bănceni.

 

ÎPS Pimen a vorbit despre două virtuţi „de căpetenie”: smerenia şi ascultarea

În cuvântul său adresat celor care au venit la ieri „Ierusalimul neamului Românesc”, ÎPS Pimen a vorbit despre două dintre cele mai importante virtuţi pe care trebuie să le aibă credincioşii, smerenia şi ascultarea. „Smerenia şi ascultarea sunt două virtuţi pe care Maica Domnului le-a avut cu prisosinţă. Şi trebuie să le avem şi noi”, a spus ÎPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mai afirmat că ascultarea este o virtute „de căpetenie, iar credincioşii trebuie să asculte de Dumnezeu şi de poruncile Sale, de poruncile Bisercii, de sfinţii părinţi, de cuvintele dumnezeieşti, de sfinţii slujitori ai sfintelor altare. Ascultăm de părinţii care ne-au născut şi care ne-au crescut, până închidem ochii, oricât de în vârstă am fi noi. Ascultăm unii de alţii, de părinţii duhovniceşti, de naşii care ne-au cununat sau ne-au botezat. Şi ascultăm de mai marii noştri, pentru că oricare ar fi ei, sunt rânduiţi de Dumnezeu. Cum? Dumnezeu ştie mai bine”.

ÎPS Pimen le-a transmis celor veniţi la hramul Mănăstirii Putna că „ascultăm de oameni, dar nu atunci când oamenii, indiferent cine ar fi ei, conducători sau altceva, ne poruncesc ceva care este împotriva moralei creştine şi a credinţei. Atunci nu ascultăm”.

Înaltul ierarh a ţinut să le spună credincioşilor veniţi la Putna că această neascultare trebuie să fie făcută sub povaţa părintelui duhovnicesc. „De multe ori poate să-ţi spună să ai răbdare, pentru că Dumnezeu îngăduie pe cel rău. Ştie el mai bine de ce. Poate pentru păcatele noastre. Iar virtutea ascultării este virtute de căpetenie. Şi dacă suntem ascultători, înseamnă că suntem şi smeriţi”, a mai precizat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Victor Ponta a venit cu soţia la Mănăstirea Putna

Printre cei care au participat ieri la hramul Mănăstirii Putna s-a numărat şi premierul României, Victor Ponta, acesta venind împreună cu soţia sa, Daciana Sârbu. Victor Ponta a parcurs pe jos o distanţă de peste un kilometru, din centrul comunei Putna şi până la mănăstire. Premierul României a primit aprecieri din partea celor care îl susţin, însă când a ajuns în apropierea mănăstirii, un bărbat i-a strigat „mincinoşilor. Şi Ponta şi Antonescu”.

Înainte de a intra în curtea mănăstirii pentru a asista la slujbă, Victor Ponta a precizat că a ţinut să vină împreună cu soţia sa la cea mai importantă sărbătoare a Mănăstirii Putna.

„Este sărbătoarea cea mai importantă a Putnei. Am fost şi anul trecut, merg şi anul acesta şi în fiecare an în care voi putea să vin. Este credinţa mea, a soţiei mele, a familiei mele, că îmi doresc să avem cu toţii o viaţă mai bună. Să fim sănătoşi”, a declarat Ponta, el urându-le „La mulţi ani!” tuturor celor care ieri şi-au serbat ziua de nume. „Sper ca Dumnezeu să le dea o viaţă mai bună”, a fost mesajul transmis de premierul României.

 

Ponta a stat la coadă pentru a se închina la icoane

Victor Ponta şi soţia sa au intrat apoi în biserica Mănăstirii Putna, acolo unde au stat la rând pentru a se închina la icoanele din faţa altarului şi la mormântul lui Ştefan cel Mare. După ce a ieşit din biserică, premierul României s-a alăturat celorlalţi credincioşi care asistau la Sfânta Liturghie.

Soţia premierului a dorit să facă o fotografie cu un copil îmbrăcat în costum popular. Apoi, Victor Ponta şi Daciana Sârbu s-au fotografiat cu mai multe persoane care au ţinut să aibă o fotografie cu premierul României. La finalul slujbei, Victor Ponta şi ceilalţi lideri locali ai PSD care îl însoţeau au fost invitaţi la masă de către ÎPS Pimen.

Printre personalităţile care au participat la hramul Mănăstirii Putna se numără şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, vicepreşedintele CJ Alexandru Băişanu, şeful cancelariei prefectului, Ovidiu Donţu, parlamentarii Gavril Mîrza, Ioan Stan şi Eugen Uricec, precum şi primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă.

De asemenea, printre cei care au venit la Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la mănăstirea Putna au fost şi preşedintele PDL Suceava, Gheorghe Flutur, şi deputatul democrat-liberal Ioan Bălan.

 

 “E mănăstirea noastră”

Veniţi din toate colţurile judeţului, dar şi din alte zone ale ţării, credincioşii au ascultat în linişte Sfânta Liturghie. O bătrână de 80 de ani din Gălăneşti, Viorica Hurjui, ne-a spus că a venit la Putna pentru că „e mănăstirea noastră”, dar şi pentru că simte ajutorul pe care îl primeşte de la Maica Domnului. „E mănăstirea noastră şi este frumos. Simţim o plăcere în suflet şi ajutorul pe care îl primim de la Maica Domnului”, ne-a declarat bătrâna, care a venit la Putna îmbrăcată în costum popular. 

O altă femeie venită din Vicovu de Sus a completat-o, spunând că „am ales să venim la Putna pentru sfânta zi de astăzi, Adormirea Maicii Domnului. Este multă credinţă şi vine multă lume să se închine”.

 

În imediata apropiere a mănăstirii comerţul a înlocuit credinţa

Liniştea şi smerenia din curtea Mănăstirii Putna dispăreau în totalitate de cum ieşeai pe porţile lăcaşului de cult. Rugăciunile celor care au venit la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului erau înlocuite imediat de zgomotul celor câţiva zeci de comercianţi care şi-au întins tarabele din imediata apropiere a porţii mănăstirii şi până spre centrul comunei Putna.

Pistoale şi puşti din plastic, CD-uri cu muzică, baloane, suveniruri, jucării, oale şi obiecte artizanale sunt doar câteva dintre lucrurile care se puteau cumpăra înainte sau după slujbă.

La toate acestea se adăugau terasele improvizate în curţile caselor din apropierea mănăstirii, micii fiind la mare căutare pentru cei care păreau să fie mai interesaţi de mâncare şi de un pahar de bere decât de slujbă. Peisajul era completat şi de cerşetorii veniţi din întreg judeţul pentru a câştiga de pe urma milosteniei credincioşilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de credincioşi au participat la hramul Mănăstirii Putna.
 Vizualizări articol: 1271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mii de credincioşi au participat la hramul Mănăstirii Putna5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei