Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 iul 2012 - Anul XVII, nr. 167 (5072)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Monstrul”

Ştiucă de un metru, scoasă de un pescar din râul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Un pescar în vârstă de 70 de ani a avut parte, ieri dimineaţă, de una dintre cele mai mari surprize din cei 60 de ani de când „dă la peşte”, prinzând pe râul Suceava, în zona Mihoveni, o ştiucă măsurând peste o sută de centimetri, grea de aproximativ şase kilograme. Pe bună dreptate, bărbatul s-a minunat de captură, preşedintele asociaţiei locale a pescarilor sportivi confirmând că o ştiucă de asemenea dimensiuni este o raritate în râul Suceava, cu atât mai mult în cârligele pescarilor.

Marin Niculică, din Suceava, profesor pensionar, spune că este pescar de mic copil, de acum 60 de ani, iar în ultimii ani îşi ocupă timpul pescuind, având foarte multe prezenţe pe malul râului Suceava. În trecut a prins un crap de zece kilograme, dar nu în râul Suceava, unde în general capturile mari sunt foarte rare.

 

A prins cu totul întâmplător ştiuca

Ieri dimineaţă, surpriza a fost imensă, mai ales că pescarul nu avea în undiţă momeală pentru răpitor.

Marin Niculică ne-a povestit: „Eu am dat la arc, cu mămăligă, la scobar, mreană... ce cade. Probabil s-o fi prins un peştişor mic într-un cârlig şi ştiuca s-a repezit. Am scos-o destul de greu, noroc că aveam frâna bine pusă la punct, că de altfel o scăpam. Ca timp l-am scos repede, nu mai mult de zece minute”.

Bărbatul a recunoscut că abia aşteaptă să prepare ştiuca şi să o deguste împreună cu familia sa.   

Ceilalţi pescari au admirat cu invidie captura acestuia şi şi-au amintit rapid de capturile şi mai mari pe care le-au făcut în viaţa lor, însă nu pe râul Suceava.

Iosif Pochlischi, care l-a ajutat pe bărbat să scoată ştiuca la mal, a spus. „Eu am prins o dată un crap de patru kilograme. Dar al lui cred că are 6-7 kilograme”.

 

„Ştiuca aceasta este o captură cu adevărat reuşită”

După ce a vizionat imaginile cu captura, Răzvan Florea, preşedintele Asociaţiei Prieteni Pescari Suceava, a confirmat că ştiuca prinsă de pensionar este o captură deosebită.

Răzvan Florea a declarat: „Pe râul Suceava întâlnim numeroase capturi de ştiucă, dar ştiucă de asemenea mărime chiar de mult nu s-a mai prins pe râul Suceava. În general, ştiucile de pe râul Suceava sunt de 1-3 kilograme, însă această captură este cu adevărat reuşită, având în jur de 105 centimetri şi cinci-şase kilograme. Sperăm la mai multe capturi de acest gen şi cu ajutorul nostru, al asociaţiei, care le mai păzim cât de cât de braconieri”. 

El a precizat că în râul Suceava se pescuieşte predominant scobarul, în timp ce mreana şi cleanul sunt ceva mai rare. Ştiucă, somn şi crap, ultimul din ce în ce mai rar, mai sunt alte specii care se agaţă în cârligele pescarilor, a mai spus Răzvan Florea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştiucă de un metru, scoasă de un pescar din râul Suceava.
 Vizualizări articol: 4876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 18 voturi
Ştiucă de un metru, scoasă de un pescar din râul Suceava4.2518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un semnal de alarma! trimis de
(20 iul 2012, 11:58:54
Taxa pentru permisul de pescuit ar trebuie sa fie cel putin 1000E. Momentan e 50E,
in 2 zile de ''branconat'', banii sunt recuperati.
Malurile apelor sunt pline de ''flocani''(chiar pescarul de mai sus afirma''Eu am dat la arc''). Cate chirlige ai fost domnule profesor? Ai auzit de ''catch and release''?
Ar trebuie introdus un sistem de examan pentru eliberarea permisul. Pescarul trebuie sa fie informat cea ce inseamna pescuitul.
2.   Braconaj laudat de presedintele PP trimis de
(20 iul 2012, 12:21:52
Foarte frumos! Arc cu mamaliga si 7-10 carlige. Braconaj promovat de presedintele PP si de gazetari. Un nou mijloc de educare, dar nu ma mai mira nimic. Tot inainte!!!
3.   Invidiosi trimis de
(20 iul 2012, 12:32:25
Domnilor din fericire, pe profesorul Niculica il cunosc personal, si am avut ocazia sa pescuiesc cu el, si este pescar dinainte sa va nasteti dumneavoastra presupun asa ca am sa va combat:
1. Nu este braconier, calitatea lui morala este sigur superioara fata de a dumneavoastra, care va grabiti sa aruncati cu noroi.
2. montura la care pescuieste el este un simplu momitor culisor lestat si maxim 2 carlige,montura clasica de feeder, care este legala, din pacate fiind din garda veche nu stie terminologiile dumneavoastre moderne asa ca la dumnealui momitorul sau fedderul tot arc se numeste.
3. Apropo de taxa, la cat de bine sunt administrate apele si la cate locuri avem de pescuit e mare, am permis de foarte multi ani si ma lovesc zilnic de ecranisti.
4. Felicitari domnului Niculica si ma bucur ca a prins el stiuca si o va servi la masa cu familia decat braconierii zilnici de la baraje care baga setca noaptea si autoritatile nu iau atitudine.
4.   "FOAMEA" !! trimis de
(20 iul 2012, 13:34:43
Avem o tara frumoasa...din pacate este ocupata de...romani !! inca 200 de ani si poate...sub amenintarea unei arme de foc sa sa se practice si la noi "catch and release" ...
Ps: pt cei ce au de comentat la ce am zis (referitor la ro) ..si pt cei ce se cred "nationalisti"...cautati in dex ce inseamna...fara critici nu vom schimba NIMIC !
5.   ????????????? trimis de
(20 iul 2012, 13:38:10
PETRISOR ...ma faci sa rad...montura clasica de feeder?..cu 2 carlige?:)) invata sa pescuiesti...sa mi arati si mie o competitie de feeder unde se folosesc - in mod clasic - 2 carlige....o fii legal..2 bete cu 2 carlige...dar u siguranta nu..SPORTIV !
6.   Nod in papura trimis de
(20 iul 2012, 13:39:46
"Domnul Niculica" cum ii spuneau copiii, este in primul rand un mare om, care dupa ce a bagat carte in capul atator generatii pe un salar mizer este acuzat acum de niste "destepti" de braconaj... Dumneata care ceri ridicarea tarifului pentru eliberarea permisului de pescuit, ai simtul realitatii din Romania? Ca vad ca esti grangure nemtesc. Stii ca intr-o familie cu (un singur!) copil un salariu se duce pe mancare si celalalt pe cheltuieli!? Nu spun ca e de incurajat braconajul, dar daca si asta e caz de braconaj, mai da-o naibii de socoteala!

P.S. Parca-l si vad vanzand peste din portbagaj la iesirea din Suceavalaughing ...ce sa mai...
6.1  RE: Nod in papura trimis de
(20 iul 2012, 23:39:48
ce mai, casa de marcat fiscalizata, gheata-n gura stiucii, iar cel mai si cel mai tare lucru obligatoriu este ca toti solzii sa-i parvina lu' domn profesor Popovici ca sa-si bage mintile-n cap sa stea pi apa sucevevei si sa nu mai umble de nebun pi prut cu trocaticiul ala care consuma o canistra de benzina pe suta de metrii! si inca o chestie la domnu' di engleza si panarama la radio de dimineata sa intre sub 1 KG daca n-are vesta de salvare pi el, ca ramanem fara caterinca!
7.   Comentariu trimis de
(20 iul 2012, 14:22:26
DOMNUL WIZARD85 :
1. ia un dictionar roman englez si ai sa vezi ca verbul "to feed" inseamna a hrani. deci momitorul tot pentru stilul feeder de pescuit se foloseste, pe langa cosuletele lestate, care au consacrat acest stil
2. uita-te la acest link, pe un site oficial de pescuit, care comercializeaza aceasta montura:  ☭  ϑ si dupa aia intreaba-ma daca este legal
3. In loc sa dai cu tifla despre braconaj, mai bine fa scandal firmelor care polueaza apa, balastierelor care o nenorocesc, si nu unui biet pensionar care o data in viata a avut fericirea sa prinda o stiuca mare.
4. Catch an release poti sa practici oricand, dar daca ai analiza conditiile de pescuit de pe apa sucevei ai vedea ca populatia de haot si scobar a crescut imens si decimeaza icrele de mreana , caras, crap, avat, stiuca, si nu in ultimul rand clean,asa ca facem un serviciu naturii , incercand sa restabilim echilibrul.
Si apropo de competitii nu mai da sfaturi pe net cu informatii preluate din vizionarile de emisiuni pescaresti , mai bine practica sportul acesta , si organizeaza o competitie daca esti asa destept, sa vin si eu sa invat sa pescuiesc.
8.   Un semnal de alarma!! trimis de
(20 iul 2012, 20:12:40
Oare stiuca capturata mai sus in cat timp ajunge la maturitate? ''Domnul profesor'' imediat a bagat-o in plasa de rafie pentru a hrani familia.
Oare pescuitul se rezuma la omorarea pestelui?
Presupun ca in 5 ani o sa ne fie dor sa auzim de stiuca pe apa Sucevei, la cati pescari ''someri'' sunt pe maluri zi de zi.
Oare de ce asocitia mult laudata si ridica in slavi nu s-a sesizat si nu a luat masuri pentru eliberarea capturii?
Majoritatea pescarilor nu au educatia pescuitului sportiv, totul se rezuma la stomac, uneori comercializarea lui...............
9.   Alarma la ce? trimis de
(20 iul 2012, 23:10:05
bineinteles ca individiosi s-au gasit sa sara-n sus cu "prinde si elibereaza". pe aceasta cale le transmit faptul ca omul a gresit doar dintr-un singur punct de vedere si anume a stat la poza cu dintoasa. frustratii care comenteaza sunt doar niste agenti comerciali pt. nazi, bete si alte panarame destinate pescuitului. a prins mosul o marla si sariti ca broasca in beton. nene sa-ti fie de bine si la mai mare! individiosilor le recomand pvtv si fish&.... nu in ultimul rand le doresc sa manance numai furajati de la supermarket (nu pot sa dau aici numele acestor magazine pline peste din motive lesne de inteles) si sa le doresc SANATATE. hai cu totii la concursuri pe balti private sa le facem aia mare la altii individiosilor!
10.   Fir întins trimis de
(21 iul 2012, 20:24:24
Mare e grădina ta Doamne și mulți i-au mai sărit gardul!
11.   TARE-I GREA INVIDIA PTR. UNII! trimis de
(22 iul 2012, 22:41:49
Amarule, chiar ai dreptate , invidiosii nu mai pot si-o dau in SF-uri, cu ''cach and release'', cand la noi misuna apele de setcari, ecranisti, ''cosasi'', etc si ei viseaza frumos la prinde si elibereaza-coborati pe pamant domnilor invidiosi si mai lasati-o cu SF-urile voastre de educati in ale pescuitului!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei