Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iun 2012 - Anul XVII, nr. 140 (5045)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trist, dar real

Copile ajunse mame la 12-14 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Greu de înţeles şi de explicat într-o lume normală, fetiţe de 12, 13 sau 14 ani din judeţ rămân însărcinate şi aduc pe lume copii. Cazurile nu sunt deloc puţine, iar 2011 a adus chiar o creştere a situaţiilor în care un copil a adus pe lume un alt copil. Cu o treaptă de vârstă mai sus, cazurile de minore de 15-17 ani care au născut în ultimii ani sunt de ordinul sutelor.

 

Recent, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava a realizat o evidenţă a minorelor din judeţ care au devenit mame. S-au adunat cifre de la spitale, de la primării şi de la Autoritatea de protecţie a copilului, fiind culese date din perioada 2009-2011.

Conform acestei analize, în 2009 au existat 190 de cazuri de minore care au adus pe lume copii, în 2010 s-au înregistrat 173 de situaţii de acest gen, în timp ce în 2011 s-a ajuns la 186 de cazuri. În total, în cei trei ani, 549 de minore au născut copii.

În majoritate, 529, mamele minore sunt din categoria 15-18 ani, restul fiind cele care au adus pe lume copii la vârste incredibil de scăzute.

Conform analizei realizate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în 2009 s-au înregistrat şase mame cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, o a şaptea având chiar sub 12 ani, în 2010 s-au înregistrat alte patru cazuri de mame până în 14 ani, pentru ca în 2011 numărul acestora să crească până la nouă.

Multe dintre aceste minore devenite mame la vârste atât de fragede provin din familii de etnie romă, însă nu toate cazurile sunt de acest gen.    

 

Jumătate dintre mamele minore nu au fost la şcoală ori abia au patru clase  

Inspectorii care au realizat acest studiu au urmărit şi mediul din care provin mamele minore şi nivelul de studiu. Majoritatea fetelor (445 din totalul de 549) provin din mediul rural, iar nivelul de studii este, deloc surprinzător, foarte scăzut. Printre mamele minore se găsesc 72 de tinere care nu au nici un fel de şcolarizare şi alte 202 care au urmat doar patru clase. Practic, rezultă că jumătate din minorele care au adus pe lume copii în ultimii trei ani au doar patru clase ori nu au fost deloc la şcoală. 233 dintre mamele minore au terminat opt clase, iar 42 urmează un liceu.  

Mirela Florea, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, a declaratcă „statistica a urmărit amploarea fenomenului şi mediile în care se simte cel mai puternic acesta.  S-a constatat că cifrele au fost ridicate şi destul de constante în ultimii trei ani. Totodată, prin această evidenţă am urmărit şi modul în care colaborează în astfel de cazuri asistenţii sociali din primării, reprezentanţii şcolilor şi cei ai maternităţilor”.

Ea a mai precizat că actualele prevederi legale prevăd că o mamă minoră are dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului în condiţiile în care urmează o formă de învăţământ şi nu este repetentă.

„Lunar avem opt-zece cazuri noi de mame minore care depun dosare pentru indemnizaţia de creştere a copilului”, a mai precizat Mirela Florea.

 

Mame ajunse cu tot cu bebeluşi la Protecţia Copilului

De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Liviana Enea, a declarat că în urma derulării proiectului „Prevenţia sarcinii nedorite”, în colaborare cu Fundaţia „SERA – România”, în perioada noiembrie 2007 – decembrie 2009, psihologii au putut trage câteva concluzii privind această problemă.

Specialiştii de la „Protecţia Copilului” au constatat, pe parcursul proiectului, că sunt elevi de clasa a VIII-a sau chiar a X-a care încă nu au discutat cu părinţii despre educaţie sexuală şi se ajunge la situaţia ca un copil să dea naştere altui copil. În perioada 2009 - 2011, 36 de fete din judeţul Suceava care au devenit mame înainte de împlinirea vârstei de 18 ani au solicitat sprijinul Direcţiei de Protecţie a Copilului.

Multe dintre aceste mămici minore au intrat în grija statului după ce au născut, pentru că au fost alungate de-acasă de propria familie şi nu au primit suport financiar şi psihologic de la nimeni pentru a-şi creşte copiii. Din cele 36 de mame adolescente, doar şase au rămas în familie, pentru a-şi creşte nou – născuţii. În alte 14 cazuri, bebeluşii au ajuns în grija asistenţilor maternali profesionişti, angajaţi ai instituţiei, în timp ce alte 16 minore au fost internate, împreună cu copiii, în centrele maternale din judeţ, unde au primit îngrijire atât ele, cât şi bebeluşii. Unele dintre ele au fost ajutate să-şi termine studiile, altele să revină în familia naturală, alături de părinţi, bunici, rude care, iniţial, le-au blamat pentru că au rămas însărcinate.

 

Mamă la 15 ani, a fugit de la domiciliul concubinului cu tot cu copil

Un exemplu de mamă minoră care a rămas însărcinată când avea 14 este cel al Iulianei Roxana G, originară din Botoşani, şi care locuia fără forme legale la Roşcani-Liteni, cu concubinul său, un tânăr de 23 de ani, cel cu care a făcut un copil.

Pe data de 5 iunie 2012, minora, care acum are 15 ani, a dispărut cu tot cu fetiţa ei în vârstă de zece luni, ulterior fiind dată în urmărire de poliţie. Concubinul său în vârstă de 23 de ani este convins că iubita minoră a fugit cu un individ pe care l-a cunoscut pe internet şi o roagă acum disperat pe aceasta să se întoarcă acasă, îngrijorat, spune el, mai multe pentru soarta bebeluşului.

Conform legii, întreţinerea de relaţii sexuale cu o minoră este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea, însă în realitate doar cazurile de agresiune sexuală duc la o condamnare cu executare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copile ajunse mame la 12-14 ani.
 Vizualizări articol: 1264 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copile ajunse mame la 12-14 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei