Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 apr 2012 - Anul XVII, nr. 92 (4997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Tribunal

Trei tineri arestaţi preventiv, aseară, în afacerea cărăuşilor de droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dintre cei patru indivizi din municipiul Suceava săltaţi joi dimineaţă de ofiţerii Antidrog sub acuzaţia că au racolat mai mulţi tineri pe care i-au trimis să transporte stupefiante pentru reţelele internaţionale de trafic de droguri, trei au fost prezentaţi, ieri după-amiază, instanţei de judecată, primind mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Anchetatorii, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT) –Serviciul Teritorial Suceava, au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la acest caz, susţinând că ancheta este încă în desfăşurare.

Din informaţiile pe care am reuşit să le obţinem, cei trei suspecţi, Andrei Şincai, Tomaşciuc Radu Cozmin, zis DMX, şi Gheorghiţă Florea, zis John, au fost arestaţi în urma a şapte percheziţii domiciliare care au avut loc în dimineaţa zilei de joi.

Cei trei sunt acuzaţi că au racolat şase tineri care au devenit cărăuşi de droguri în Europa şi în America de Sud.

Există informaţii că cel puţin unul dintre cărăuşii racolaţi de cei trei suspecţi a fost arestat în afara graniţelor României, după ce a fost prins în flagrant în timp ce transporta stupefiante de la o destinaţie la alta.

Afacerea cărăuşilor de droguri a fost pusă pe picioare la Suceava în 2007, ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) identificând două grupări care au racolat în total în jur de 130 de cărăuşi, marea majoritate tineri din municipiul Suceava.

Peste 70 dintre aceştia au fost prinşi şi închişi în puşcării din întreaga lume.

 

Ce pedepse au primit inculpaţii dosarului racolatorilor de cărăuşi

Pe rolul instanţelor de judecată sucevene se află două dosare, fiecare cu câte 12 inculpaţi.

Într-unul dintre dosarele respective, magistraţii Tribunalului Suceava au dat pronunţarea luna trecută. Cezar Ştefan Bilius, considerat a fi liderul uneia dintre grupări, a primit 15 ani de închisoare, iar Adrian Bilius, Raul Gabriel Hândrescu şi Ingrid Lesniac (fostă Tecuceanu), câte zece ani.

 Alţi şapte inculpaţi (Andrei Daniel Bîgea, Nicolae Păcurari, Florin Constantin Căliman, Dimitrie Traian Grosu, Adrian Manuel Mihai, Daniela Golea, Boris Andrei Rotaru) au fost condamnaţi la câte cinci ani închisoare.

Un singur inculpat din lista celor 12, Cosmin Evelin Postalnicu,  a scăpat doar cu opt luni de închisoare cu suspendare.

Sentinţa a fost atacată la instanţa superioară atât de către inculpaţi, cât şi de DIICOT.

În cel de-al doilea dosar nu s-a dat încă sentinţa, inculpaţii, Marian Mihai Poroşnicu, Constantin Mitică Jardă, Lucian Lupu, George Ionuţ Bleancă, Bogdan Alexandru Grosu, Lucian Decebal Ignătescu, Bogdan Iovu, Ingrid Tecuceanu, Adrian Lucian Străchinaru, Cătălin Constantin Anghelina, Liviu Ilucă şi Petrică Marcel Popescu, aşteptând încă verdictul magistraţilor.

 

Racolatorii primeau între 1.500 şi 3.000 de euro pentru fiecare cărăuş

În rechizitoriile celor două dosare înaintate instanţei de judecată în afacerea cărăuşilor de droguri, anchetatorii vorbesc despre sumele de bani promise celor care îşi asumau riscul de a transporta stupefiante în bagaje ori în stomac, prin înghiţire. 

„Pentru fiecare transport, erau plătiţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 4.000 de euro, iar racolatorii acestora primeau de la membrii reţelelor sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de euro pentru fiecare curier de droguri racolat”, susţineau anchetatori, vorbind despre aproape 100 de kilograme de heroină şi cocaină confiscate de la cărăuşii prinşi de autorităţile străine.

 „Nucleul reţelei se află în Turcia, iar curierii români erau trimişi pe tot mapamondul din America de Sud, Uniunea Europeană, nordul Africii, sud-estul Asiei până în China”, precizau în comunicatele remise la vremea respectivă anchetatorii.

 

Liderul grupării de racolatori, copilul unor angajaţi din Poliţie

Ofiţerii Antidrog au început să investigheze afacerea „Cărăuşii” în martie 2008, atunci când la urechile lor a ajuns faptul că mai mulţi tineri din cartierul Obcini au astfel de preocupări infracţionale.

Cap al principalei grupări, au stabilit anchetatorii, era Cezar Ştefan Bilius, copilul unor angajaţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Tânărul şi tovarăşii săi de infracţiuni s-au specializat în afacerea cărăuşilor făcând, la rândul lor, între 2007 şi 2008, transporturi de droguri de mare risc, heroină sau cocaină, în beneficiul unor reţele internaţionale de traficanţi de droguri, pe ruta Turcia – Europa de Vest sau China, ori America de Sud – Vestul Europei.

Cezar Ştefan Bilius, susţin procurorii DIICOT Suceava, a fost arestat, la 24 martie 2007, în Amsterdam, având asupra sa aproximativ un kilogram de cocaină.

A fost condamnat la 15 luni de închisoare.

În perioada în care a stat în spatele gratiilor, într-o închisoare din Olanda, suceveanul, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a intrat în legătură cu mai mulţi nigerieni, membri ai unor reţele internaţionale de trafic de droguri, iar aceştia l-au introdus în afacerea care avea să nenorocească zeci de familii de suceveni, inclusiv cea a lui Cezar Ştefan Bilius, care l-a cooptat la fărădelegi şi pe fratele său, Adrian Bilius.

 

Puşi să înghită bucăţi de morcovi pentru a vedea ce cantitate de droguri pot transporta în stomac

Potrivit mărturisirilor făcute de anchetatori,  toţi cărăuşii care urmau să îngurgiteze droguri erau testaţi iniţial, fiind puşi să înghită bucăţi de morcov. „Le dădeau bucăţi de morcov de 5-7 centimetri, pentru a vedea câte pot înghiţi şi în funcţie de asta ştiau cam câte caşete cu cocaină ori heroină poate transporta fiecare cărăuş în parte”, povestea unul dintre poliţişti Antidrog.  

În ziua în care urmau să livreze drogurile, explică aceeaşi sursă, cărăuşii nu mâncau nimic, iar cu câteva ore înainte şi pe durata transportului nu aveau voie să consume lichide.

După ce treceau de filtrele din aeroporturi şi ajungeau la destinaţie, pentru a putea elimina caşetele cu droguri, transportatorii luau laxative.

Unul dintre cărăuşii suceveni a reuşit, la un singur transport, să înghită nu mai puţin de 96 de caşete, cantitatea totală pe care o avea în stomac fiind aproape 1,2 kilograme de stupefiante.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei tineri arestaţi preventiv, aseară, în afacerea cărăuşilor de droguri.
 Vizualizări articol: 1913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Trei tineri arestaţi preventiv, aseară, în afacerea cărăuşilor de droguri5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pentru Sergiu RUSU trimis de
(21 apr 2012, 15:41:14
Tu ori ai ceva cu cazu asta ori iti place de baieti astia ? Da ce tot trebuie sa amintesti la fiecare arestare sau trafic de drog ca Bilius si restu fac si dreg ? De ce nu pui iar pozele poate lumea a uitat de ei ? Si povestea aia de unde draq ai scoso ? Ca pe mine unu ma amuza maxim .."Puşi să înghită bucăţi de morcovi pentru a vedea ce cantitate de droguri pot transporta în stomac" care e carausu ala care ti-a povesti ? Pune si tu o poza cu el sa il vedem si noi ..poate ajunge la tv la stirilaughing

Incearca sa nu ii mai bagi in "mizerie" si sa nu mai scrii toate aburelile si fara sa ai habar macar. Si stai tu linistit ca daca au facut ce zice DIICOT-ul o sa plateasca dar nu te trezi tu sa judeci si sa infloresti si sa informezi societatea cu toata stirile astea inflorite de la ziar la ziar !
2.   Daniel trimis de
(21 apr 2012, 19:40:48
Degeaba razi ca sfecla dar nu oricine poate inghiti pachetele, se fac probe pe carausi cu diverse obiecte, fructe, legume ca sa vada cine tolereaza sau nu, chiar daca razi si nu crezi sunt si care transporta droguri inghitindu-le.
3.   America de Sud trimis de
(21 apr 2012, 21:44:44
De asta m-au scanat de droguri in doua aeroporturi la rand in America de S ! I-am intrebat mirat ce au cu mine, ca ma controleaza asa si mi-au raspuns : 'Imi pare rau, esti roman si romanii care droguri '. M-au scanat sa vada daca am droguri si in stomac - inghitite. Asta aeroport dupa aeroport.
4.   A cui este vina? trimis de
(22 apr 2012, 12:16:26
parerea mea este ca ar trebui sa se caute sau sa se gandeasca lumea inainte de a-si forma o opinie despre acesti copii, cine se face cu adevarat vinovat de aceste probleme sociale...si de ce isi vand acesti copii sufletul pe cativa galbeni...cred ca nu din cauza ca o duc prea bine...inainte de a le da 15 ani de inchisoare ar trebui sa se gandeasca judecatorii si la faptul ca in inchisoare vor avea parte de o educatie a infractiunii si nu a lucrurilor morale...le dam 15 ani la niste copii care nici nu stiau majoritatea ce fac, iar la cei care violeaza si omoara pesroane le dam 3 ani sau suspendari...DOMNILOR JUDECATORI CORUPTI AI PATRIEI...MORALITATEA NU MAI EXISTA, SUFLET NU MAI EXISTA....AVETI SI VOI COPII? TINETI CONT CA E POSIBIL CA ORICINE SA GRESEASCA ODATA, CHIAR SI DINTRE CEI AI VOSTRI, OARE 15 ANI ESTE MASURA ADECVATA PENTRU O GRESEALA?
5.   Pentru POPSV .. trimis de
(23 apr 2012, 12:36:32
Si de unde stii u ca e chiar asa ? Asta e intrebarea nu ca rad sau nu stiu ce mai fac eu.
Ai fost caraus de esti asa de convins ca asa se practica ?

Vezi ca daca mai zici de 2 ori si mai ai si o viza de Turcia pe pasaport te aresteaza legea romana ..ca daca ai fost in turcia esti traficantlaughing

6.   Ptru coruptu trimis de
(23 apr 2012, 12:42:44
bre,15 ani pentru o greseala te inspaimanta!ca de...era prima greseala...dar daca o viola pe bunicata ce spuneai!?si nu ai mai plange ca sunt prietenii tai!stiu ca e dureros.....si pentru mine e dureros ca am un prieten care sta inkis in Africa pe 12 ani...ajutat de tipi de astia de ai tai!si mai spui ca judecatorii tre sa gandeasca!???esti idiot rau tare.....tu ceri suflet???dar astia de sus au avut suflet cand au trimisi naivi de copii,creduli si usor de corupt prin tot globul pamantesc si vai mama lor ce trag ei acolo....iti dau un sfat:calugareste-te!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei