Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 apr 2012 - Anul XVII, nr. 92 (4997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

De Paşte

Zeci de arbori tăiaţi ilegal pe teritoriul Parcului Naţional Călimani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În vreme ce majoritatea sucevenilor se pregăteau de sărbătorile de Paşti, în Săptămâna Mare, la Vatra Dornei, în zona de protecţie a Parcului Naţional Călimani, zeci de arbori au fost tăiaţi ilegal din pădure, pagubele totale depăşind 100 de milioane de lei vechi.

Tăierile ilegale au fost depistate de inspectorii silvici din cadrul ITRSV Suceava în pădurea unui cetăţean german, B.R., care avea marcaţi pentru tăiere, în acelaşi loc, arbori care însumau o cantitate de 49 de metri cubi. Tăierea acestora a fost făcută, însă, înaintea obţinerii autorizaţiei de exploatare a pădurii, iar, în urma verificărilor, s-a constatat că au fost tăiaţi ilegal încă 37 de arbori, cu un volum de 44 de metri cubi.

Proprietarul pădurii a refuzat să participe la controlul efectuat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Suceava, dar au fost prezenţi atât reprezentanţii Ocolului Silvic Dorna (privat), cât şi cei ai Parcului Naţional Călimani, fiind întocmit proces verbal de infracţiune pentru tăierea ilegală de arbori.

“Valoarea lemnului sustras din pădure, fără marcare şi autorizaţie, este de 5.107 lei, dar fiind vorba de o zonă protejată, conform legii, valoarea se dublează, la 10.213 lei”, a declarat şeful serviciului de control silvic din cadrul ITRSV Suceava, Aurel Dumitriu.

Dacă proprietarul pădurii se va dovedi vinovat de tăierile ilegale, acesta va avea de achitat contravaloarea arborilor doborâţi, cei 10.213 lei, la fondul de conservare a pădurii, din care ocolul silvic va trebui să facă împăduriri.

În plus, cetăţeanului german i-a fost aplicată o amendă de 1.000 de lei pentru exploatarea arborilor marcaţi înainte de a obţine şi autorizaţia necesară, iar Administraţia Parcului Călimani îi va mai aplica o amendă pentru nerespectarea legilor de mediu.

Respectivul cetăţean german deţine nu mai puţin de 6,6 hectare de pădure pe teritoriul judeţului Suceava, majoritatea obţinute prin cumpărare, şi a intrat în atenţia autorităţilor silvice după ce şi alte nereguli au fost constatate de-a lungul timpului pe parcelele de pădure pe care le-a exploatat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de arbori tăiaţi ilegal pe teritoriul Parcului Naţional Călimani.
 Vizualizări articol: 948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Zeci de arbori tăiaţi ilegal pe teritoriul Parcului Naţional Călimani1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(21 apr 2012, 12:06:55
Strainii sunt mai excroci ca romanii, numai ca la ei legea este lege si-i arde de nu se vad, pe cand la noi ii da amenda de 200 eur, un fassss ptr.acesta, daca ar fi facut acest gest in Germania, statea dupa gratii vreo 5 ani pe putin....
1.1  RE: Comentariu trimis de
(21 apr 2012, 12:52:00
dorna nu e portocalie ,stimate domn,so fi saturat si omul de excrocii astia de la ocolul silvic,astea sunt semne de disperare nu de excrocism din partea neamtului cred,daca era neamtu portocaliu fii sigur k taia tot calimaniu fara sa i zica nimeni nimic
2.   REMEMBER trimis de
(21 apr 2012, 22:45:41
CA SI LA RADAUTI,NU STRAINII JEFUIESC PADUREA,ACESTIA FAC INVESTITII ,CHIPURILE IN DOMENIUL DESEURILOR,SUNT DESTUI,,CATEI'' CU PROTECTIE CARE LE LIVREAZA LEMNUL.
CA SI IN MINERIT,VOR HALDELE,IAZURILE DE DECANTARE,PANA AJUNG LA ZACAMANT.
SI TOATE ACESTEA SUB NASUL CELOR ,,COMPETENTI'' SI ..ABILITATI''!
NU-I CORECT ,,BANII INAPOI SI HOTII LA PUSCARIE''???
CEI CE VAND,NU AU ADUS NIMIC CA MOSTENIRE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei