Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 ian 2012 - Anul XVII, nr. 15 (4920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Recomandări Salvamont

Trasee montane închise în weekend

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Serviciul Public Salvamont al judeţului Suceava a informat că stratul de zăpadă este de circa 50 - 60 cm în Călimani şi 40 - 50 cm în masivele Giumalău, Rarău, Suhard şi Bistriţei şi este posibil să devină mai consistent în următoarele zile. Zăpada poate ajunge la 1,5 m, predominant pe jgheaburi sau la limita gol alpin – pădure, unde a viscolit. Problemele de deplasare se întâmpină în zona de trecere la golul alpin, unde există acumulări mai mari de zăpadă viscolită, sau în zona de creastă, unde turiştii sunt expuşi rafalelor de vânt şi valurilor de ceaţă.

 

Timpul de parcurs al unui traseu se poate dubla

Şeful Salvamontului, Voicu Raia, a precizat: ”Recomandăm turiştilor care vor să urce pe traseele montane ca în prima zi să abordeze un traseu mai uşor spre cabane, iar în zilele următoare, dacă şi condiţiile meteo sunt favorabile, să abordeze trasee montane mai dificile, în funcţie de pregătirea lor şi de echipamentul din dotare. Trebuie să se ţină cont şi de faptul că timpul de parcurs al unui traseu se poate dubla, faţă de timpul de parcurs în timpul verii. Nu recomandăm traseele de creastă, în condiţii de vizibilitate redusă şi vânt puternic, deoarece o parte din marcaje sunt acoperite de zăpadă. Este bine ca în cazul abordări unui traseu mai dificil, cineva din grup să fi făcut acel traseu vara, pentru o orientare mai bună în teren sau pentru o retragere în condiţii de siguranţă în cazul în care vremea este nefavorabilă. Se impune ţinuta de iarnă (ghete trei sezoane, mănuşi, căciulă, polar, hanorac de vânt, parazăpezi, suprapantalon), cu colţari şi piolet în Călimani. Turiştii trebuie să se informeze prealabil despre traseu şi să îl abordeze cât mai matinal. Se impune şi evitarea consumului de alcool în timpul drumeţiei”.
Raia a explicat că accesul auto pe Rarău este posibil pe ruta Izvorul Alb - cabana Rarău cu maşini cu tracţiune integrală echipate de iarnă. Drumul Pojorâta - Rarău este accesibil în aceleaşi condiţii, dar ar putea fi temporar închis în caz de viscol, din cauza nămeţilor care se formează în astfel de situaţii. Drumul Chiril – cabana Rarău este deschis până la Mănăstirea Rarău, după care pot să apară probleme, mai ales dacă ninge, din cauza înclinării acestuia spre aval, care favorizează derapajele.  
În masivul Giumalău, accesul auto este posibil pe Pârâul Rusca – cabana Giumalău numai pe 4-5 km.

 

Trasee închise

Sunt declarate închise în perimetrul Rarău - Giumalău traseele Valea Seacă – Poiana Sihăstriei (marcaj triunghi galben), Rusca – cabana Giumalău – Valea Putnei (marcaj bandă galbenă), Vatra Dornei – Obcina Mică (marcaj bandă albastră) şi Poliţa Caprelor – cabana Giumalău (marcaj cruce roşie).
În masivul Călimani este declarat închis Drumul Maria Tereza, între şaua Negoiu şi Poiana Izvoarele, din cauza pericolului de avalanşă. Accesul auto este posibil până la şantier. În masiv, spun salvamontiştii, marcajele sunt deteriorate, iar multe poteci sunt închise de vegetaţie. Pentru că lipsesc refugiile, traseele din Călimani sunt recomandate numai celor experimentaţi şi necesită echipament de bivuac.
În masivul Suhard, probleme sunt de la vf. Omu, pe o distanţă de circa 2 km, spre vf. Fărăoane, întrucât poteca este închisă de vegetaţie şi marcajele sunt vechi, deteriorate. Nici în acest masiv nu sunt refugii, iar parcurgerea traseelor, recomandată doar celor experimentaţi, necesită echipament de bivuac. 

 

În caz de nevoie, turiştii pot apela 112 şi 0salvamont

Salvamontiştii suceveni au mai precizat că pârtiile de schi din judeţ vor fi funcţionale dacă temperaturile vor permite aplicarea unui strat suplimentar de zăpadă cu ajutorul tunurilor, în staţiunile Vatra Dornei şi Gura Humorului. ”Pentru a contacta salvamontiştii, turiştii pot apela oricând numărul 112, pentru cazurile care implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă, şi 0salvamont – pentru cazurile ce implică acţiunea salvatorilor montani”, a mai precizat Voicu Raia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trasee montane închise în weekend.
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trasee montane închise în weekend0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei