Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 ian 2012 - Anul XVII, nr. 15 (4920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Punct şi de la capăt

Dosarul de corupţie al vameşului Gâză, o nebuloasă în mai multe acte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul vameşului Viorel Dragoş Gâză, de 33 de ani, din Rădăuţi, pare să se fi transformat într-un obiect de studiu pentru studenţii de la „Drept”. Traseul sinuos al acestui dosar a mai bifat ieri un nou punct: casarea soluţiilor pronunţate de primele două instanţe şi trimiterea dosarului spre rejudecare la Judecătoria Suceava.
Pe scurt, istoria acestui dosar se prezintă în felul următor. În decembrie 2007, Viorel Dragoş Gâză şi alte 22 de persoane, printre care şi cinci poliţişti de frontieră, au făcut obiectul unei anchete a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. O parte dintre aceste persoane, printre care şi Gâză, au fost arestate preventiv şi eliberate ulterior. Ancheta a fost finalizată de procurorii DIICOT Suceava, iar dosarul a ajuns în instanţă. Aici, surpriză. Judecătorii au ajuns la concluzia că DIICOT nu avea competenţa să-l cerceteze pe vameşul Viorel Dragoş Gâză, aşa încât dosarul a fost trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, pentru refacerea urmăririi penale. Dosarul a fost din nou luat la mână, iar ulterior DNA Suceava l-a trimis în judecată pe Gâză pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Părea că totul este în regulă. Judecătoria Suceava a analizat dosarul şi a constatat că totul este în regulă, din punct de vedere procedural, şi l-a condamnat pe vameş la 5 ani de închisoare cu executare. În apel, Tribunalul Suceava nu a constatat nici o neregulă şi a menţinut condamnarea. În recurs, la Curtea de Apel Suceava, s-a constatat că ceva este în neregulă. Ca atare, soluţia şi decizia instanţelor inferioare au fost casate, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la prima instanţă, Judecătoria Suceava. Cu alte cuvinte, totul se reia de la zero.

 

Pentru ce a fost cercetat Gâză

Gruparea din care făcea parte şi vameşul Gâză a fost printre primele destructurate de DIICOT Suceava. Anchetatorii i-au monitorizat timp de 11 luni pe suspecţi, perioadă în care s-a descoperit şi cum funcţiona sistemul. Ca urmare a acestor informaţii obţinute de-a lungul timpului, s-a trecut la anihilarea reţelei. În urma flagrantului, anchetatorii au reţinut două microbuze Mercedes, prin care s-au introdus ilegal în ţară 271.240 de pachete de ţigări, mărcile „Ronson” şi „Saint George”, în valoare de peste opt miliarde de lei vechi.
Au urmat apoi 24 de percheziţii domiciliare, la locuinţele suspecţilor, fiind ridicate în vedea confiscării zeci de mii de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, mai multe autoturisme, sume importante de bani (lei, euro, dolari USD), precum şi un pistol.

 

Printre acuzaţi se află şi cinci poliţişti de frontieră

Printre persoanele cu care a „colaborat” Viorel Dragoş Gâză se numără şi cinci poliţişti de frontieră. Este vorba de Petru Marocico, de 41 de ani, zis „Zaridon”, din Ulma, Alexandru Ursan, de 27 de ani, din municipiul Suceava, Adrian Tipa, de 26 de ani, din Gura Humorului, Mihai Gabriel Fodor, de 31 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 28 de ani, din Vicovu de Sus.
Poliţiştii de frontieră şi vameşul Gâză sunt acuzaţi că şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi au permis introducerea în ţară a sute de mii de pachete de ţigări de contrabandă, valoarea prejudiciului calculat de anchetatori ajungând la peste 15 miliarde de lei vechi.

 

Cine sunt ceilalţi acuzaţi

Lista persoanelor cercetate este completată cu cetăţeni români şi ucraineni. Ancheta îi vizează şi pe Petru Boiciuc, de 32 de ani, şi Ionuţ Răzan Popadiuc, zis „Chelu”, de 30 de ani, din municipiul Suceava, Constantin Marian Omania, de 42 de ani, şi Aurica Marocico, de 23 de ani, din Ulma, Vitaly Tsaryk, 34 de ani, din Ucraina, Ovidiu Gheorghe Bilibou, zis „Macrina”, de 39 de ani, Constantin Ilisoi, de 58 de ani, şi Ilie Livu Gabor, de 37 de ani, toţi trei din municipiul Rădăuţi, Ilie Ursache, fost Popiuc, zis „Falco”, de 37 de ani, din Dorneşti, Dorin Florin Juravle, zis „Buchi”, de 39 de ani, din Brodina, George Tărâţă, zis „Cuşu”, de 37 de ani, din Vicovu de Jos, Laura Ileana Carcea, de 31 de ani, şi Vasile Carcea, de 34 de ani, din Vicovu de Sus, Florin Reuţ, de 30 de ani, Ioan Juravle, de 39 de ani, şi Dragoş Andrei Cîrciu, de 26 de ani, din Straja, respectiv Ciprian Ionuţ Guliciuc, de 20 de ani, din Tişăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul de corupţie al vameşului Gâză, o nebuloasă în mai multe acte.
 Vizualizări articol: 2632 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Dosarul de corupţie al vameşului Gâză, o nebuloasă în mai multe acte3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gaza trimis de
(20 ian 2012, 23:53:07
pai daca taca-su e avocat! e vulpoi batran.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei