Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 ian 2012 - Anul XVII, nr. 12 (4917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Finanţe

Doar câteva zeci de suceveni au depus cererile de restituire a taxei de poluare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Doar câteva zeci de suceveni s-au prezentat până în momentul de faţă la administraţiile financiare din judeţul Suceava pentru a solicita restituirea unui procent din taxa de poluare plătită conform vechii legislaţii.
Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a declarat că de vineri, 13 ianuarie 2012, şi până ieri, la administraţiile financiare din judeţ au fost înregistrate 34 de cerere de restituire a taxei.
Petrică Ropotă a precizat că începând cu data de 13 ianuarie 2012 a intrat în vigoare noua lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Potrivit noii legi, persoanele fizice şi juridice trebuie să plătească o taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dar au şi dreptul la restituirea unor sume reprezentând diferenţa dintre vechea taxă de poluare şi noua taxă. Şeful Finanţelor sucevene a arătat că pe lângă cele 34 de cereri de restituire, la administraţiile financiare din judeţ au fost înregistrate şi 44 de cereri pentru calculul noii taxe pentru emisii poluante. „Administraţiile financiare au început să primească şi să înregistreze cererile cetăţenilor care solicită restituirea unui procent din taxa de poluare, urmând ca acestea să fie soluţionate în termen de 45 de zile de la depunere. De asemenea, cetăţenii care doresc informaţii suplimentare pot solicita personalului de la Asistenţă Contribuabili din cadrul DGFP toate detaliile referitoare la modalităţile de restituire sau de calculare a noii taxe pentru emisii”, a declarat Petrică Ropotă.
Potrivit noilor prevederi legale, taxa pentru emisiile poluante este, în medie, cu circa 25% mai mică decât vechea taxă de poluare.

 

Cine plăteşte taxa pentru emisiile poluante

Potrivit noii legi, noua taxă pentru emisii poluante se va plăti cu ocazia înscrierii unui autoturism, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar din România şi odată cu atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare. De asemenea, noua taxă va fi plătită la repunerea în circulaţie a unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri de la plata vechii taxe de poluare, precum şi la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în situaţia în care, la momentul scoaterii maşinii din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului plătitor valoarea reziduală a taxei.
Noutatea adusă de noua lege o reprezintă obligativitatea plăţii taxei pentru emisiile poluante cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, în România, asupra unui autovehicul rulat, pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare şi care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe.
Potrivit reprezentanţilor DGFP Suceava, calculul noii taxe se face de către administraţiile financiare, în baza unei formule şi se achită la Trezorerie. Suma reprezentând noua taxă poate fi contestată atunci când persoana care urmează să înmatriculeze sau să transfere dreptul de proprietate asupra unui autovehicul rulat poate face dovada că autovehiculul său s-a depreciat într-o măsură mai mare decât cea indicată în grila prevăzută în lege.

 

Restituirile de taxă pot fi solicitate doar în trei situaţii

Potrivit reprezentanţilor DGFP Suceava, solicitările pentru restituiri de taxă se pot face în condiţiile în care taxa de poluare pentru autovehicule care a fost achitată începând cu data de 1 iulie 2008 şi până la data intrării în vigoare a noii legi este mai mare decât taxa pentru emisiile poluante rezultată în urma aplicării noilor prevederi legale, calculată în lei, la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării în România.
De asemenea, în baza noii legi se poate solicita restituirea sumelor reprezentând valoarea reziduală a taxei plătite în condiţiile în care autovehiculul pentru care s-a plătit în România taxa pe poluare este radiat.
Nu în ultimul rând, noua lege dă posibilitatea restituirii sumelor reprezentând diferenţe de taxă rezultate în urma contestării acesteia. Noua taxă nu se plăteşte pentru maşinile istorice, precum şi pentru maşinile destinate competiţiilor sportive, pentru cele modificate special pentru persoane cu handicap sau pentru cele donate instituţiilor de învăţământ, sănătate sau cultură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar câteva zeci de suceveni au depus cererile de restituire a taxei de poluare.
 Vizualizări articol: 2022 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Doar câteva zeci de suceveni au depus cererile de restituire a taxei de poluare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei