Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 dec 2011 - Anul XVI, nr. 284 (4882)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Grupul vocal „Flori de măr” din Râşca, invitat să concerteze în Elveţia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grupul vocal bărbătesc „Flori de măr” al Căminului Cultural din comuna Râşca va susţine, în perioada 7 – 14 decembrie, mai multe concerte de colinde şi obiceiuri de iarnă în Elveţia (Lausanne, Geneva, Prangins, Aubonne).

Grupul vocal a fost înfiinţat în octombrie 2001, la iniţiativa primarului comunei Râşca, Neculai Rusu, la acea vreme referent cultural, cu scopul de a valorifica şi promova valori artistice tradiţionale specifice locului şi de a conserva cântecul şi costumul popular autentic.

Deplasarea în Elveţia a grupului „Flori de măr” se datorează nemijlocit primarului Neculai Rusu, care s-a implicat trup şi suflet pentru ca membrii grupului să ajungă în Ţara Cantoanelor şi să facă cinste comunei din care îşi trag rădăcinile. Turneul Grupului vocal „Flori de măr” în Elveţia nu ar fi posibil fără sprijinul necondiţionat al unei românce, Teodora Hălăucescu, din Bogdăneşti, care s-a stabilit în Elveţia în urmă cu aproape 30 de ani.

 

Tradiţii duse peste hotare

Cele mai importante obiceiuri păstrate până astăzi de locuitorii din Râşca sunt cele legate de evenimentele cruciale din viaţa omului, naştere, nuntă, moarte, precum şi tradiţiile celor două săptămâni de iarnă dintre Crăciun şi Bobotează. Sucevenii vor să-i impresioneze pe elveţieni cu cântecele şi obiceiurile străvechi, pentru a le arăta şi străinilor că românii nu şi-au pierdut rădăcinile, că au valori care merită respectate, cunoscute şi peste hotare.  

Dirijoarea Grupului vocal bărbătesc „Flori de măr” este profesoara Mihaela Grădinaru, care ne-a spus că datorită faptului că majoritatea locuitorilor din Râşca provin din zone folclorice diferite, „tradiţiile păstrate până astăzi au un pronunţat caracter eterogen, cu destul de puternice accente din spaţiul transilvan şi bucovinean”.

 

Premii şi participări la evenimente culturale

Printre participările de excepţie ale grupului „Flori de măr” se numără Premiul I la Festivalul Concurs „Comori de suflet românesc” – octombrie anul acesta, Premiul II – Festivalul Naţional de Muzică Religioasă „Bunavestire” (25 martie 2010), Concert la Sala Radio Bucureşti (4 decembrie 2010), Concert de colinde la Biserica Romano-Catolică Suceava cu Grigore Leşe (5 decembrie 2010), Concert de colinde tradiţionale la Institutul Cultural Român, proiectul „Ultimii rapsozi”, iniţiator Grigore Leşe (19 decembrie 2008), Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, Jastrowie, Polonia (5-10 iunie 2007), Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene”, Bonyhad, Ungaria (4-6 august 2006), precum şi la alte festivaluri, concursuri, parade ale obiceiurilor şi datinilor de iarnă, filmări pentru diferite emisiuni TV.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grupul vocal „Flori de măr” din Râşca, invitat să concerteze în Elveţia.
 Vizualizări articol: 1369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Grupul vocal „Flori de măr” din Râşca, invitat să concerteze în Elveţia5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei