Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 dec 2011 - Anul XVI, nr. 284 (4882)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Zi de bilanţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încă de pe vremea celorlalţi comunişti care au condus ţara, se obişnuia ca de Ziua Naţională să se facă bilanţuri festive în care erau slăvite „realizările escepţionale” ale întregului popor, cu cârmaciul său în frunte. Nu doar schimbarea de regim (pentru cine-i fraier s-o mai creadă acum, la aproape 22 de ani de la farsa televizată în direct) a făcut ca acum să ne ajungă câteva rânduri pentru a trece în revistă marile performanţe sportive ale anului ce dă să se încheie, ci şi (sau mai ales) un alt tip de abordare a sportului în general, ceea ce un este neapărat un câştig pentru naţie. Ceea ce altădată era „sport de mase”, atrăgând milioane de participanţi la competiţii de amatori a dispărut cu desăvârşire sau, mai exact, a degenerat în „sport de masă”, pe „terenurile” amenajate fie la fast-food-uri, fie la chiolhanele de weekend din pădurile şi de pe pajiştile patriei. De aici, generaţii întregi de boccii (n-am stat niciodată să analizez semantic acest cuvânt, dar sunt tentat să cred că rădăcina este „Boc”!) cărora dacă le arunci o minge pe care să o prindă (ca la baschet sau handbal) sunt şanse maxime să le provoci hemoragie nazală. Aşa am ajuns, în loc să exportăm fotbalişti la mari echipe europene, ca în urmă cu 15-20 de ani, să importăm tot soiul de muhaiele rebutate prin liga a 2-a portugheză, iar când vindem câte un „vopsit”, să ne bucurăm că le-am dat ţeapă bulgarilor sau chinezilor. Aşa am ajuns ca la gimnastică, unde monopolizam podiumurile, să ne-ntoarcem cu 0 (zero) medalii. Din handbalul masculin s-a ales praful, din volei la fel, rubgy-ul doar participă, că de câştigat n-a mai câştigat nimic, caiacul, canoea şi bărcile de canotaj iau apă din toate poziţiile, boxerii (exceptând vreo 2-3 profesionişti) au ajuns mardeiaşi-încasatori, iar atletismul se bazează mai mult pe moaşte decât pe sportivi. Cer scuze sportivilor ale căror contraperformanţe n-au mai încăput aici. La ceas aniversar, să ne bucurăm totuşi că există televiziunea prin cablu: mai vedem un Messi, un Federer, un Ronnie O’Sullivan, care-s cumva tot ai noştri, că joacă în Uniunea Europeană din care face parte şi România. În felul ei unic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zi de bilanţ.
 Vizualizări articol: 988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Zi de bilanţ4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei