Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 oct 2011 - Anul XVI, nr. 232 (4830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Verdict

A spălat ţigări de peste un milion de euro şi va sta la puşcărie şase ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ani de anchete şi procese, s-a dat verdictul în unul din primele cazuri de spălare de bani din judeţul Suceava. Este vorba de o femeie acuzată că a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 1,2 milioane de euro din afaceri ilegale cu ţigări de contrabandă şi cafea, mărfuri aduse din Ucraina. Demarat încă din 2009, procesul s-a finalizat zilele trecute, iar judecătorul de caz a pronunţat condamnări care totalizează 17 ani. Cu toate acestea, Maria Negrea, fostă Sava, va avea de executat doar şase ani, adică pedeapsa cea mai grea la care a fost condamnată de Tribunalul Suceava.

Mai exact, Maria Negrea a fost condamnată la câte şase ani de închisoare pentru două infracţiuni de evaziune fiscală, la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a mai decis şi obligarea femeii la plata unor despăgubiri uriaşe. Maria Negrea va avea de plătit cu titlul de despăgubiri suma de 3,772 de milioane de lei către Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, 47.009 lei către ANAF, dar şi cheltuieli judiciare în valoare de 23.652 de lei. Judecătorul a mai decis confiscarea tuturor bunurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate la depozitele administrate de Maria Negrea. Este vorba de 200.000 de pachete de ţigări, 3.400 de pachete de cafea de gramaj diferit, precum şi 490 de cutii de ness. Decizia Tribunalului Suceava nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la instanţa superioară.

 

Fapte din 2004 şi 2005

Maria Negrea a fost judecată pentru tranzacţionarea a mii de baxuri cu ţigări introduse ilegal în România. Până să fie întocmit rechizitoriul, dosarul s-a plimbat pe la alte două Parchete înainte de a ajunge la DNA. Mai întâi, cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru ca ulterior dosarul să fie transferat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. Fiecare dintre cele două parchete a constatat că nu este competent pentru a derula ancheta, astfel încât dosarul a fost transferat la DNA Suceava. Motivul: prejudiciul calculat se ridică la peste un milion de euro. În cursul anului 2004, la un garaj din Adâncata aparţinând unui anume Valerian Talpalariu, poliţiştii au descoperit ţigări şi cafea de provenienţă ucraineană şi moldoveană în valoare de circa cinci miliarde de lei vechi. Pentru marfă nu existau acte de provenienţă, motiv pentru care s-a întocmit dosar penal pentru contrabandă. În mod curios, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a soluţionat dosarul cu neînceperea urmăririi penale.

Maria Negrea nu a părut prea afectată de consecinţe, iar pe 14 iulie 2005, în urma unei ample acţiuni poliţieneşti, într-un depozit aparţinând firmei Elmondo, din incinta SC Romups SA Suceava, au fost descoperite 70.000 de pachete de ţigări aduse ilegal din Ucraina, prejudiciul adus bugetului de stat în acest caz fiind de câteva zeci de miliarde de lei vechi. Interesant este că în acest caz s-a stabilit că tirul cu ţigări a trecut ca prin brânză prin Punctul de Control şi Trecere a Frontierei Siret. Ceea ce nu au ştiut traficanţii de ţigări era că transportul fusese monitorizat prin elicopter, iar în momentul în care tirul a ajuns la depozitul de la Romups s-a putut trece la acţiunea de control.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A spălat ţigări de peste un milion de euro şi va sta la puşcărie şase ani.
 Vizualizări articol: 790 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 7 voturi
A spălat ţigări de peste un milion de euro şi va sta la puşcărie şase ani4.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Curat,murdar... trimis de
( 1 oct 2011, 20:43:03
Sa-mi explice mie autorul articolului cum a spalat ala tigari de peste un milion de euro si eu ma ofer sa fac puscarie in locul ...spalatorului !
1.1  RE: Curat,murdar... trimis de
( 1 oct 2011, 21:34:55
Le-a spalat cu DERO SURF
2.   6 zile trimis de
( 2 oct 2011, 20:50:52
ba 6 zile nu 6 ani!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei