Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 oct 2011 - Anul XVI, nr. 232 (4830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Marfă multă

2011, anul producţiilor excelente în agricultura judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul 2011 a fost unul excelent pentru agricultura judeţului, cel puţin în ceea ce priveşte producţiile realizate de cultivatori. Cifrele contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava arată că producţiile sunt mult peste media din ultimii ani, vârfurile fiind atinse de cartof şi de cele mai multe dintre legume.

În privinţa cartofului, recoltat deja în proporţie de peste 80%, producţia medie este de 20 de tone la hectar. Asta în condiţiile în care anul trecut, unul prost pentru agricultură, a avut o producţie medie de doar 12 tone la hectar, iar media ultimilor ani a fost cuprinsă între 15 şi 18 tone.

După cum a explicat inginerul Vasile Tofan, specialist în cadrul Direcţiei Agricole Suceava, marii producători au obţinut producţii excelente, de 35-40 de tone la hectar, însă media este trasă în jos de micii producători, cei care încă deţin majoritatea suprafeţelor şi care abia au obţinut producţii de 15 tone la hectar.

„Una peste alta, a fost un an bun pentru cartof, producţia bună şi de calitate acoperind faptul că suprafaţa cultivată în acest an a fost mai mică”, a explicat specialistul Direcţiei Agricole. În 2011, aproximativ 23.000 de hectare de teren agricol din judeţ au fost cultivate cu cartof. 

În privinţa grâului, producţia medie a fost de 3.000 de kilograme la hectar, în condiţiile în care în anii anteriori producţiile au fost cuprinse între 2.500 şi 3.200 de kilograme la hectar.

La capitolul legume situaţia este şi mai bună. „A fost un an al legumelor. Sunt multe şi de calitate foarte bună. Exceptând mici zone afectate de inundaţii, s-au obţinut producţii excelente”, a precizat Vasile Tofan.

În privinţa porumbului, a cărui recoltare este abia la început, se estimează o producţie medie de 5.000 de kilograme boabe la hectar, şi aici mult peste media ultimilor ani. 

Pe de altă parte, producţiile mari au adus o abundenţă de mărfuri pe piaţă, astfel că, spre nemulţumirea producătorilor, preţurile sunt scăzute. Momentan producătorii vând cartofii cu un preţ de 30-40 de bani kilogramul, în timp ce varza, de exemplu, costă 20-30 de bani kilogramul.

 

Probleme din cauza lipsei precipitaţiilor

În privinţa însămânţărilor de toamnă, lucrurile nu stau la fel de bine. Din cauza lipsei de precipitaţii din ultima perioadă, terenurile nu pot fi arate în vederea însămânţărilor. Situaţia nu este încă foarte gravă, însă poate deveni, dacă în următoarele zile nu cad precipitaţii consistente.

Tot din cauza lipsei de apă din sol rapiţa însămânţată în luna august încă nu a răsărit.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 2011, anul producţiilor excelente în agricultura judeţului.
 Vizualizări articol: 1031 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
2011, anul producţiilor excelente în agricultura judeţului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei