Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 oct 2011 - Anul XVI, nr. 232 (4830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cătălina Orşivschi: „Pete de rugină”

Cartea de epigrame şi poezii umoristice a inginerei şi profesoarei Cătălina Orşivschi, apărută la Editura Rocad Center din Iaşi, căreia ademenitor îi zice „Pete de rugină”, convinsă fiind, ca şi noi, că se vor şterge foarte greu din memoria cititorului iubitor de umor, ne „prinde” încă  de la primele pagini, cu poante scânteietoare.

 

O carte plină de duh, cu un umor nedezminţit, profund provocator, de cea mai înaltă calitate

Înzestrată cu harul sfânt al umorului, cum puţine femei sunt, autoarea scrie cu plăcută degajare, focalizând în oglinda epigramelor sale cele mai diverse tipologii umane. Limbajul folosit nu înăbuşă niciunde poanta, care peste tot apare bine rotunjită, în cea mai perfectă armonie.

Membră a „Academiei de Umor Păstorel” din Iaşi şi a Cenaclului „Nectarie” din Vama, epigramista nu s-a lăsat descurajată nici de faima maestrului George Petrone, nici a lui Vasile Larco (cel care-i prefaţează atât de îmbietor volumul), nici a prolificilor Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Vajoga, Eugen Deutsch, cărora le şi închină o epigramă, un fel de bătaie amicală pe umăr, care vrea să ţină locul unui croşeu de dreapta: „Urmaşi ai unui menestrel,/ Vestit în zarea-albastră,/ Aţi pus şi „vinul Păstorel”/ Să ducă faima voastră!”

Fără îndoială, debutanta a făcut o încercare primejdioasă, dar important este că a reuşit să impresioneze chiar de la prima tentativă. Spiritul sclipitor al acestei fete, dăruită de Dumnezeu cu mult har poetic, pune în umbră multe condeie masculine din breaslă. Probabil că s-a lăsat mai de mult ispitită de graţiile Muzei Umorului, dar a dorit să-şi păstreze dulcele anonimat, oferindu-ne, după mulţi ani de trudă, acest produs literar, pe nedrept considerat de Călinescu ca „un strănut al literaturii”, de care azi ne bucurăm, iar rezultatul - vă veţi convinge, citindu-l -  este pe măsura dăruirii şi efortului depus!

„Pete de rugină” este o carte plină de duh, o carte cu un umor nedezminţit, profund provocator, de cea mai înaltă calitate, dovadă şi această epigramă pe care o închină cu dragoste şi cu smerenie a lor săi: „Această carte nou lansată,/ Ce-a dat prin multe vicii iama,/ Familiei e dedicată/ Şi consătenilor din Vama!”

 

Majoritatea epigramelor din acest volum forează adânc realitatea din vastul film al cotidianului

Cătălina Orşivschi vede realitatea cu conştiinţa netulburată, creionând-o în câte patru versuri pitoreşti, pe un fin ton ironic, muşcător, nu de puţine ori sarcastic, fără ca versurilor să le lipsească spontaneitatea cea atât de necesară. Scrise cu dibăcie şi cu meşteşug de profesionist, poantele vin prompt, delectându-ne cu marea lor putere de străpungere.

Majoritatea epigramelor din acest volum forează adânc realitatea din vastul film al cotidianului, cu secvenţe sprinţare în care prostia, minciuna, beţia, politicianismul, incultura, hoţia, instabilitatea leului, guvernul, parlamentul sau preşedinţia, impostura, viclenia, arivismul şi alte tare omeneşti sunt „developate” cu un ochi scormonitor, franc şi ireconciliant.

Alte epigrame la fel de meşteşugit izvodite, denunţă, cu poante muşcătoare, incisive, caractere, mentalităţi, declanşând strălucirea multor replici memorabile.

Dar viaţa este inepuizabilă în motive, de aceea şi viciile încriminate de epigramistă sunt foarte multe, însă Cătălina Orşivschi are săgeţi de soare pentru tot felul de năravuri. Filoanele de umor sunt şi mai vechi şi mai noi, dar mai toate cu nuanţe proprii de expresie, autoarea realizând o carte din policromii inedite. Cititorii o vor invidia, pe bună dreptate, pe prima femeie-epigramist din Bucovina, cu un inefabil simţ al umorului, care scoate în lumină, cu peniţă bine ascuţită, vicii şi moravuri corupte, şi le înfierează cu eleganţă…necruţătoare. De fapt, tot ce deconspiră Cătălina, în această carte de debut, nu are nimic senzaţional! Ea spune limpede şi simplu ceea ce vede şi simte, fapt ce conferă epigramelor sale un calibru umoristic şi artistic de mare calitate, un timbru cu nuanţe personale extrem de subtile. Autoarea ştie foarte bine să  pună în rimă şi în poantă ceea ce ochii ei reuşesc să străbată dincolo de vălul aparenţelor, iar cugetul să surprindă exact conturul esenţelor.

 

Deşi „ruginii”, epigramele aduc detaşare de cenuşiul cotidian, destindere, voie bună

Cu acel colorit ruginiu, marca Orşivschi, epigramele trezesc în cititor o stare de spirit de o minunată dispoziţie. Clienţii luaţi în pleasnă în epigrama, plină de sevă umoristică, ce urmează sunt „Încornoraţii”: „ În luptă dreaptă, cerbul carpatin, / De multe ori, de coarne se desparte / Dar, nu mă dumiresc cum, din senin, / Ajung apoi bărbaţii să le poarte!”.

Deşi „ruginii”, epigramele aduc detaşare de cenuşiul cotidian, destindere, voie bună, după care toţi tânjim. Pentru semnatarul acestor rânduri epigramele Cătălinei Orşivschi au reprezentat o adevărată revelaţie, o iluminare! Dacă va persevera, prima epigramistă de mare vocaţie a Bucovinei va deveni şi una de aleasă rasă pe plan naţional. Toate semnalmentele o „trădează” că aşa va fi!.. Nu putem să uităm nici însemnata contribuţie grafică la reuşita acestei cărţi a caricaturistului Doru Olaş, vămean şi dânsul, care ne încântă şi de această dată cu tuşele sale elevate.

 

Mihai BURDUJA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cătălina Orşivschi: „Pete de rugină”.
 Vizualizări articol: 993 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Cătălina Orşivschi: „Pete de rugină”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei