Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 sep 2011 - Anul XVI, nr. 225 (4823)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Decalaj în buzunare

Cum explodează preţurile, de la producătorii agricoli până în pieţele Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Producători agricoli nemulţumiţi că îşi vând marfa pe nimic şi cumpărători la fel de nemulţumiţi că scot mulţi bani din buzunar atunci când merg la piaţă. Cam asta se întâmplă de ani de zile în Suceava. Anul aceasta, deşi producţiile sunt mari, decalajul a rămas la fel de mare.

O analiză a preţurilor, de la producător şi până la pieţele alimentare, arată cum un produs ajunge să coste dublu  sau chiar triplu, pe circuitul producător – piaţă angro – piaţă agro-alimentară.

 

Cel mai la îndemână exemplu este cartoful, care în acest an are o producţie mulţumitoare. Producătorii, mai mari sau mai mici, obţin un preţ foarte scăzut, care înseamnă pentru ei cu un an de muncă în zadar, fără nici un câştig financiar.  

Inginerul Vasile Tofan, din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a informat că la producătorii mici preţul de vânzare de acasă este de doar 0,3 lei pe kilogram, în timp ce aceia care au spaţii de depozitare şi pot ţine mai mult la preţ obţin maxim 0,4 lei. 

În piaţa angro din Suceava cartoful ajunge la un preţ acceptabil de 50 de bani, după care explodează până la 80 de bani şi un leu, în pieţele agro-alimentare.

La varză saltul este şi mai mare. Producătorii din Milişăuţi o vând cu 20 de bani de acasă, în piaţa angro preţul este de 30 de bani, după care urcă brusc până la un leu în Piaţa Burdujeni sau Piaţa Mare.

 

„Suntem producători, dar în piaţă nici gând să avem cum intra”

Vânzătorii din pieţe, care se declară unanim producători, găsesc justificări pentru aceste creşteri mari ale preţurilor.

„A fost un an bun, mulţumim Domnului. Preţurile nu sunt prea mari, avem şi noi cheltuieli, benzina este scumpă, taxa la piaţă tot scumpă....”, ne-a declarat Dănuţ Miron, din Prelipca, aflat cu marfă în Piaţa Mare.     

Între producătorii care vin în pieţe şi samsari care doar adună marfă şi o vând cu adaos există un război vechi, despre care însă puţini vorbesc deschis.

„Suntem producători, dar în piaţă nici gând să avem cum intra, sunt tot felul de oameni care au relaţii şi nu putem intra niciodată.... stăm pe la colţuri care pe unde putem, aici e problema”, se plângea Doru Buliga, un bărbat din Galaţi venit cu pepeni în piaţa angro, aflat la intrarea în perimetrul delimitat al pieţei.    

 

Comparaţii între preţuri

Acum două zile, în piaţa angro ceapa se vindea la 0,9-1 leu kilogramul, morcovii aproximativ la acelaşi preţ, iar roşiile puteau fi achiziţionate chiar şi cu 0,80 de lei kilogramul.

Ardeii capia erau vânduţi la 1,8-2 lei kilogramul, în timp ce ardeii graşi aveau un preţ de 1,2-1,5 kilogramul. Foarte ieftin era şi pătrunjelul sau mărarul, vândut la aproximativ 3 lei kilogramul.

Prin comparaţie, în celelalte pieţe morcovul se vindea la doi lei kilogramul, ardeii graşi, tot la doi lei kilogramul, ardeii capia cu trei lei, în timp ce la varză preţul cel mai des întâlnit era de un leu.  

 

Ce variante avantajoase au cumpărătorii

În aceste condiţii, pentru a face economii consistente, cumpărătorii au două variante. Fie să meargă direct la producători, dacă au nevoie de cantităţi mai mari, aici având şansa de a cumpăra marfa la un preţ foarte mic, fie să îşi facă aprovizionarea din piaţa angro, mai ales că unii dintre cei care vând aici au început să comercializeze şi marfă la kilogram, tocmai pentru a atrage clienţii de oraş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum explodează preţurile, de la producătorii agricoli până în pieţele Sucevei.
 Vizualizări articol: 758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cum explodează preţurile, de la producătorii agricoli până în pieţele Sucevei5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Clica conducatoare isi face de cap! trimis de
(23 sep 2011, 14:20:22
O constatare in ani de zile! In Piata Mare nu vând cei ce produc, ci speculantii…
De ani buni se vb. ca se va desfiinta aceasta mafie, dar se pare ca nu-i nici o sansa. Se stie, se discuta pe la TV, si atita tot….
Cum sa se adune banii la buget cind totul este in buzunarele gastii de hoti care vin periodic la conducere. Saraca noastra tara, in miinile cui se zbate!

2.   Plagiat Florin Paiu trimis de
(23 sep 2011, 14:35:13
Articol preluat din Obiectiv de Suceava..Tema a fost deja abordata in aceeasi maniera in ziarul mentionat acum circa o luna.. Ntz Ntz.. Nu se cuvine, Florin Paiu
2.1  RE: Plagiat Florin Paiu trimis de
(23 sep 2011, 16:13:38
Nu vad de ce va deranjeaza articolul!?
Tema e actuala, ar putea fi scrisa si dezbatuta in fiecare zi!
.... Cine trebuie sa ia atitudine se face ca nu vede, ca sa nu indrepte situatia.
Debandada asta este bine organizata. Zilnic totul intra in buzunarele gastii de hoti care vin periodic la conducere

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei