Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 aug 2011 - Anul XVI, nr. 190 (4788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drepturi legale

Profesorii îşi câştigă primele de vacanţă în instanţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zece angajaţi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, profesori dar şi personal nedidactic, au câştigat în instanţă definitiv şi irevocabil sumele care li se cuveneau în contul primelor de vacanţă. De asemenea, şi un contabil şi un pedagog de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au reuşit acelaşi lucru, iar mai mulţi profesori de la alte unităţi de învăţământ din Suceava sau Câmpulung Moldovenesc au procese pe rol. 

 

Cei zece angajaţi ai Colegiului Alimentar Suceava au cerut primele pentru 2008, 2009 şi 2010, însă, pentru ultimul an solicitarea le-a fost respinsă, asta pentru că în 2010 drepturile de acest gen au fost anulate prin Legea 330/2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fondurile publice, cea care a tăiat toate primele de acest gen.

Însă pentru anii 2008 şi 2009, care nu intră în incidenţa Legii 330, Tribunalul Suceava a obligat pârâtul, mai exact Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, reprezentat de directoarea Crăiţa Buda Niga, „să calculeze şi să plătească reclamanţilor sumele de bani reprezentând prima de vacanţă aferentă, actualizate în funcţie de indicele de inflaţie şi data plăţii”.

Decizia instanţei de judecată a devenit definitivă şi irevocabilă pe data de 10 august 2011.    

 

Instanţa: au fost bani, însă primele nu s-au dat

Acordarea acestor prime de vacanţă este stabilită prin lege, lege care prevede că valoarea primei este de un salariul brut pe o lună al fiecărui angajat în parte şi se acordă din fondurile proprii ale şcolii, dacă acestea există.

Pe baza documentaţiei depuse la dosar, Tribunalul Suceava a concluzionat că unitatea de învăţământ a realizat venituri proprii în perioada de referinţă, iar totalul sumei permitea acoperirea acestor premii de vacanţă. Cu alte cuvinte, acordarea primei de vacanţă se putea face, însă conducerea liceului a folosit fondurile proprii (chirii din spaţii, de la internat, de la şcoala auto etc.) în alte scopuri.

„Suntem singurul sindicat care am obţinut în instanţă aceste drepturi. Avem două procese câştigate definitiv şi irevocabil şi încă multe altele pe rol”, ne-a declarat Petru Vasile Gorea, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, la care sunt afiliaţi cei care au câştigat procesele.   

 

Au câştigat primele în instanţă, dar sunt departe de a le primi efectiv  

Trebuie spus că, deşi prevăzute de lege, aceste prime de vacanţă au rămas doar pe hârtie pentru profesorii din judeţ, acţiunile în instanţă de acum încercând să repare anormalitatea. Din păcate, deşi instanţa le-a dat câştig de cauză definitiv şi irevocabil celor care au deschis procesele, până la primirea efectivă a primelor de vacanţă este cale lungă.

Asta pentru că momentan, prin Legea 330/2009, acordarea acestor prime este blocată până în 2012. De la anul însă, în trei tranşe, beneficiarii ar trebuie să-şi primească primele câştigate în instanţă.

Liderii de sindicat sunt convinşi că, odată câştigate în instanţă, primele de vacanţă vor fi şi încasate, chiar dacă nu atât de repede pe cât şi-ar dori beneficiarii.

Mai trebuie spus că profesori de la Colegiul Alimentar au câştigat în instanţă şi prime de vacanţă aferente anilor 2006 şi 2007, însă şi acordarea acestora este blocată de aceeaşi lege, care nu anulează, ci doar suspendă acordarea acestor prime.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii îşi câştigă primele de vacanţă în instanţă.
 Vizualizări articol: 1088 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Profesorii îşi câştigă primele de vacanţă în instanţă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si care-i problema? trimis de
(13 aug 2011, 19:05:50
Asa ati votat, asta aveti. Tineti mnte ca ati pus inclusiv elevi din licee care ummblau cu pancarte pe care scria mare "NOI VOTAM BASESCU". Asta aveti. La fel si cei din sanatate, politie si aparare. Traiasca tovarasul Ilie. Domnilor "intelectuali", datorita voua si celor din strainatate suntem in aceasta situatie. Iohanis si cu Geoana nu erau buni, erau de stanga, asa ca acum taceti dracu din gura si nu mai grohaiti. Chiar nu va e rusine? Va compar cu ultimul analfabet care a primit pomana electorala o galeata portocalie si a jurat pe biblie ca voteaza cu baselu. Aveti ceva de comentat? Gabriela(chiar esti sub umbra frunzei?).
2.   Comentariu trimis de
(13 aug 2011, 19:53:09
nu exista denumirea de personal nedidactic, ci de personal didactic auxiliar

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei