Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iun 2011 - Anul XVI, nr. 150 (4748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

La mii de kilometri de casă

Tineri dorneni, „pierduţi” în deşertul Qatarului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu au visat să locuiască la mii de kilometri de casă, în Asia, cu atât mai puţin în deşertul roşiatic al Qatarului, o mică peninsulă din Golful Persic, care pe hartă arată „ca un deget care încearcă apa mării”. Cariera i-a dus pe aceste îndepărtate meleaguri, unde soarele arde puternic, vara fiind în medie 40 de grade Celsius la umbră, unde se construieşte mult, clădiri impresionante, palate, localnicii folosind marmură de cea mai bună calitate, construcţii ornate cu dantelării în piatră, fântâni arteziene, unde răsună zilnic chemările la rugăciune, Fajr – rugăciunea de dimineaţă, urmată de celelalte patru momente de închinăciune din timpul zilei.

 

Lucrează pentru guvernul qatariot

În „universul” puţin cunoscut nouă numit Qatar, la graniţă cu Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, în capitala ţării - Doha, s-au stabilit Camelia Elena şi Florin Moisuc. Tânăra s-a născut în Dorna Candrenilor, acum 37 de ani, iar Florin Moisuc, soţul ei, în Vatra Dornei.

„Soţia mea, Camelia, a ajuns în Qatar în anul 2000, cu un contract din România, pentru hotelul de cinci stele Sheraton, ca recepţioneră. Acum ea lucrează pentru o companie care aparţine guvernului qatariot, <Qatar Foundation>, care conţine toate universităţile americane de prestigiu, plus alte centre de învăţământ şi cercetare. Camelia este administration assistant”, ne-a spus Florin.

„Qatar Foundation”, compania la care lucrează soţia lui Florin - a ţinut acesta să precizeze -  va fi şi sponsor principal al echipei spaniole de fotbal FC Barcelona, începând cu acest an, echipă care a câştigat recent UEFA Champions League.

 

Fotomodel în Qatar, pe bani mulţi

În timp ce Camelia sau Cami, cum o alintă prietenii, lucra în hotelul Sheraton ca recepţioneră, ea a avut posibilitatea să cunoască foarte multă lume influentă. Aşa a ajuns bucovineanca din Dorna Candrenilor, frumoasă, înaltă, cu atuuri de fotomodel, să obţină o serie de contracte pentru prezentări de modă, pentru foarte multe case de modă cunoscute în toată lumea.

„Comparativ cu România, aici, în Qatar, se câştigă foarte bine din prezentările de modă. Camelia este chemată să facă şi reclame pentru diferite produse în ziare, reviste, video, toate acestea fiind realizate pe baza unor contracte avantajoase”, ne-a mai spus Florin.

 

Şcolit în România, supervisor în Qatar

Florin Moisuc s-a stabilit în Qatar acum trei ani, dorind să fie alături de soţie. El lucrează, momentan, ca supervisor în inspecţia muncii (health, safety & environmental), după ce a urmat cursurile unei academii din Anglia, cu locaţia în Qatar.

„La bază sunt inginer biotehnolog, licenţiat în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, şi am lucrat aproape şase ani la firma LaDorna din Vatra Dornei, ca inginer controlul calităţii. După facultate, în timp ce lucram, am urmat cursurile de master ale Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, primul master fiind în comunicare şi relaţii publice, iar al doilea în management şi resurse umane. Apoi, am făcut cursurile post universitare de pregătirea personalului didactic în cadrul Universităţii <Ştefan cel Mare> Suceava şi, în cele din urmă, am început cursurile MBA, în cadrul Universităţii Britanice de Afaceri – Iaşi”, ne-a descris în câteva cuvinte, parcursul pregătiri sale profesionale Florin Moisuc.

 

Prieteni de toate naţionalităţile

Chiar dacă în Qatar locuiesc oameni de diferite naţionalităţi, mai mult de jumătate dintre ei fiind imigranţi, în special proveniţi din India, Pakistan şi Bangladesh, Florin şi Camelia Elena ne-au spus că se înţeleg foarte bine cu toate naţionalităţile care locuiesc în Qatar.

„Avem foarte mulţi prieteni qatarioţi, dar şi de alte naţionalităţi, proveniţi din ţări arabe, asiatici, dar şi americani, australieni, canadieni, europeni. Nu sunt foarte mulţi români aici, dar majoritatea acestora au servicii foarte bune, în domeniile petrol, gaze, construcţii, hotelier”, ne-a povestit Florin.

 

„Nu ducem grija zilei de mâine!”

Se spune că Qatarul este bogat îngaze naturale şi petrol, dar din ce ne-a spus Florin Moisuc, anul acesta, statul arab a ieşit şi cea mai bogată ţară din lume, având cel mai mare PIB.

„Viaţa noastră aici este una normală. O ducem bine spre foarte bine, cu alte cuvinte nu ducem grija zilei de mâine, aşa cum majoritatea oamenilor din România o fac. Ieşim foarte des în oraş, prin mall-uri, restaurante, muzee, insule în mijlocul mării, grădini zoologice, parcuri, petreceri la piscine, petreceri în deşert. Avem foarte mulţi prieteni, printre care şi câţiva şeici, care sunt foarte de treabă şi de ajutor. Avem mulţi prieteni arabi, din toate ţările arabe, şi chiar localnici qatarioţi. În timpul liber mergem la mare, plajă, jet ski, excursii pe mare cu vaporul, înot sau cu ATV-ul prin deşert. Aici sunt o mulţime de parcuri, mall-uri, chiar şi o insulă făcută în mijlocul mării, ca şi în Dubai. Ne-am acomodat bine şi nu ne gândim ca în perioada următoare să renunţăm la job-urile noastre, la viaţa de aici”, este de părere Florin.

 

Mănâncă româneşte şi se văd şi peste 11 ani tot în Qatar

Pentru că nimic nu se compară cu mâncarea de-acasă, cu bucatele româneşti, familia Moisuc găteşte des româneşte. Ambii parteneri sunt pricepuţi în arta culinară, ştiu să gătească, dar atunci când vor ceva special merg în oraş pentru a lua masa la restaurante cu specific arăbesc sau turcesc. Camelia pregăteşte des sărmăluţe ca-n Bucovina şi plăcinte poale-n brâu.

Printre bucuriile pe care şi le-a făcut Florin de când este în Qatar se numără şi participarea la meciurile în care joacă sau antrenează români. „Am fost la foarte multe meciuri de fotbal între cluburile din Golful Persic, ultimul meci fiind între echipa la care a jucat Rădoi, Al Hilal, şi echipa din Qatar, Al Saad, condusă, la acea vreme, de Cosmin Olăroiu.Am avut ocazia să vorbesc cu amândoi, făcând şi poze împreună. Alte meciuri amicale la care am avut ocazia să merg au fost Anglia - Brazilia şi Brazilia – Argentina”, ne-a povestit dorneanul, care cu umor, dar şi cu speranţă, ne-a spus că ţara în care locuieşte acum – Qatarul – a câştigat lupta pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din anul 2022 şi, spune el, „sperăm să fim tot aici, ca să-l vizionăm live”.

 

Qatarioţii nu au auzit de Bucovina

În Qatar, multă lume a auzit de Ceauşescu, de Hagi şi Nadia Comăneci, de Transilvania şi Dracula, dar nu se ştie nimic de Bucovina. Camelia Elena şi Florin Moisuc încearcă să le vorbească despre lumea din care provin, de colţul de rai numit Bucovina, loc unde revin în fiecare an, în concediu, câte o lună. El îşi aminteşte că la început a fost foarte greu să se descurce, pentru că toate sunt foarte scumpe, atât chiriile, cât şi mâncarea. Ieftin este doar combustibilul pentru maşini. Preţul este în jur de 1 leu/litru. „Am crezut în viitorul nostru, în ceea ce putem realiza aici, în oportunităţile pe care le avem şi în care nu puteam da cu piciorul. Acum este în regulă şi ducem o viaţă foarte liniştită, ca să nu zic de lux”, ne-a lămurit „qatariotul din Dorna”.

Tinerilor de pe meleagurile dornene le-a fost destul de greu să se acomodeze cu clima din Qatar. „Temperaturile sunt foarte ridicate. Săptămâna trecută au fost 48 de grade Celsius. În mijlocul verii se ajunge până la 68 de grade Celsius şi o umiditate de 100%, de multe ori. În luna decembrie sunt între 25-28 de grade Celsius. Peste tot este aer condiţionat: maşină, casă, birouri, mall-uri. Uneori, aerul condiţionat din maşină nu face faţă căldurii”, a completat Florin. 

 

„Vrem să îi oferim copilului o educaţie aici”

Deşi fac carieră în Qatar, fiecare în domeniul lui, au bani cât să nu ducă lipsă de nimic, îşi permit concedii costisitoare şi cam tot ce le trece prin cap pot să realizeze, nimic nu se compară cu bucuria pe care le-a adus-o în viaţă fiul lor, un băieţel în vârstă de 3 ani, Darius Alexandru. Copilul a venit pe lume ca o minune pentru ambii părinţi. „Darius s-a născut în Qatar şi vrem să îi oferim o educaţie aici, deoarece în România sistemul de învăţământ este la pământ, ca şi multe alte ramuri. Sistemul de învăţământ şi condiţiile de aici sunt la cel mai înalt nivel, cu cel puţin 50 de ani înaintea României. Aici fiind şi majoritatea universităţilor americane ca: Georgetown, Carnegie Mellon, Well Cornell, Texas AM, North Atlantic University şi multe altele”, ne-a mai spus Florin, dându-ne, în acest fel, şi un răspuns la întrebarea: „Când vreţi să vă întoarceţi definitiv în România?”.

 

Fără hoţi în Qatar

Din ce ne-au mai povestit bucovinenii noştri, viaţa în Qatar este una mult diferită de cea a europenilor. Cinstea şi corectitudinea au un alt preţ în lumea musulmană. În Qatar nu există hoţi. Cel puţin aşa se spune. Coranul pedepseşte hoţia prin tăierea mâinii. Legea aceasta este încă în vigoare, doar că nu se aplică pe motiv că nu există cazuri de hoţie. Qatarioţii sunt majoritatea foarte bogaţi şi nu au de ce să fure. Imigranţii au servicii bune, câştigă suficient cât să poată trăi şi să îşi întreţină familiile, iar ideea unui furt nu le surâde, având în vedere că riscă să rămână fără o mână.

Gabriela Ungureanu, sora lui Florin, ne-a povestit că atunci când a mers în vizită înQatar, când s-a născut nepoţelul ei, era perioada Ramadanului. „Veneam de la spital, asta se întâmpla în perioada Ramadanului, iar la un moment dat, fiindu-mi foame, am vrut să mănânc un sandviş în maşină. Fratele meu mi-a spus că n-am voie, deoarece pe perioada rugăciunii, chiar şi străin fiind, dacă nu respecţi regulile locului, eşti închis. Ce m-a mai frapat este faptul că am văzut magazine deschise în perioada Ramadamului, fără ca patronii să fie prezenţi, dar nimeni nu se putea gândi măcar să ia ceva de acolo. Legile sunt foarte stricte, dar şi respectate. Erau magazine de bijuterii: aur, perle naturale”, ne-a povestit Gabriela.În Qatar, unde majoritatea imigranţilor vorbesc limba engleză, este interzis alcoolul în locuri publice, dar cu un permis pentru alcool se poate cumpăra dintr-un singur loc. Alcool se mai găseşte şi în hoteluri, baruri şi unele restaurante, dar mai rar.

 

Curiozităţi din lumea arabă

La ora rugăciunii, grupuri de credincioşi ai islamului se roagă în magazine, pieţe, unde îi prinde vremea, dar există şi camere speciale de rugăciune în orice aeroport, magazin, spital sau restaurant. Un alt fapt inedit, diferit total de obiceiurile româneşti, este acela al bacşişului refuzat de chelneri. Nici un chelner, de la nici un restaurant, nu acceptă bacşiş, decât dacă eşti client fidel şi te cunoaşte bine, dar şi atunci încearcă să te refuze de câteva ori, încercând să-ţi dea restul corect, după care cedează provocării.

Femeile din Qatar care se îmbracă tradiţional poartă abaya, un veşmânt lung, negru, destul de lejer, care este prevăzut adesea cu fermoar sau cu nasturi în faţă. De asemenea, femeile din Qatar poartă foarte multe bijuterii din aur, bijuterii făcute cadou de bărbatul cu care sunt căsătorite, bărbaţi care pot avea mai multe soţii, fiecare femeie având câte un palat, în cazul familiilor bogate. Cu cât femeia poartă mai multe bijuterii, cu atât se spune că este mai iubită de bărbatul ei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tineri dorneni, „pierduţi” în deşertul Qatarului.
 Vizualizări articol: 1808 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.52/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 33 voturi
Tineri dorneni, „pierduţi” în deşertul Qatarului4.5533

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari!!! trimis de
(28 iun 2011, 11:48:26
Bravo Florine! felicitari pentru familia frumoasa pe care o ai. O singura intrebare am totusi. Nu cumva esti inginer zootehnist? (nu biotehnolog) Parca asa stiam.
In rest bafta si succes in tot ce faci.
2.   Comentariu trimis de
(28 iun 2011, 11:55:08
Merci. Dar cu cine am onoarea? Da printre altele sunt si inginer zootehnist, asta a fost prima facultate. Daca vrei sa iti trimit cv-ul cu toate scolile pe care le-am facut iti stau la dispozitie:) Poate nu am mai vb de mult. Asa ca poti sa-mi zici cine esti ca sa stiu si eu cu cine vb. Salutari
3.   Numai bine! trimis de
(28 iun 2011, 12:05:34
Cu modestie si credinta in Dumnezeu ,viata noastra va fi implinita!!!Cel de Sus sa va ajute in tot ceea ce faceti!!!
Cu drag si dor,
Gabi,Catalin si Vladut.
4.   Va multumim!!! trimis de
(28 iun 2011, 12:08:36
Va multumim foarte mult!!! si voi va pupam

Darius,Cami& Florin
5.   Adresa e-mail trimis de
(28 iun 2011, 12:19:03
Adresa mea de e-mail este: florin_ue@yahoo.com
6.   Ne este dor..tare dor.... trimis de
(28 iun 2011, 12:24:52
Este foarte greu sa-i stii pe cei mai apropiati departe de tine,dar daca lor le este bine si noi suntem linistiti si multumiti.Abia asteptam,insa,sa ii revedem acasa....chiar daca pentru cateva zile.....
7.   Felicitari trimis de
(29 iun 2011, 09:04:54
Cred ca a fost nevoie de mult curaj sa ajungeti tocmai acolo.
Se vede insa...rezultatele sunt pe masura, felicitari voua!
8.   Bravo florinel trimis de
(29 iun 2011, 10:33:34
acum nu ca vreau sa te acuz de ceva, dar am auzit de la prieteni foarte apropiati ca nu prea ai mai lucrat matale de vreo 1 an juma in Qatar si ca si sotia a fost data afara. Noroc ca si-a gasit in ultima secunda... asa ca viata nu e asa de roz prin strainatate asa cum o prezinti matale.... Dar, multa bafta in continuare si iti doresc sa-ti gasesti o slujba cat mai repede.
8.1  RE: Bravo florinel trimis de
(29 iun 2011, 16:02:17
Hai ca stii tu ceva...
Imi place cata lauda pe capul lui..ma mir ca nu zice ca e un seic ceva pe acolo...oricum zice ca are prieteni seici.
Vrajeala la greu dar bine ca este Monitorul care sa laude smecherii de doi lei.
8.2  RE: Bravo florinel trimis de
(29 iun 2011, 16:06:04
Aia e casa in care locuiesc???
Si eu pot face poze la mausoleul lui Videanu si sa zic :asta e casa mea.:))
9.   Imi vine sa ma convertesc la islam... trimis de
(29 iun 2011, 10:56:10
Ce viata minunata descrie autorul ca ai zice ca acolo e raiul pe pamant . De aceasta viata minunata se bucura mai ales doamnele care au obligatia sa poarte ,,abaya'' aceea asa de lejera si la 48 de grade Celsius si care nu valoreaza mai mult decat o capra ,cu mult aur si briliante ce-i drept . Or fi avand ei bani taticule dar acolo legea musulmana e pe primul plan si nu mananci nici un hamburger daca se roaga fraierul de parca eu pot sa-i stabilesc orar de masa copilului in functie de rugaciunea musulmanului . Nu banii sunt totul !
10.   Reply pentru: FLORINBABA, CETATEAN001, LAMAZIMTATA trimis de
(29 iun 2011, 22:02:02
Va las sa stati in ignoranta si in mizeria voastra cu comentariile astea. Nici nu meritati sa va raspund sau sa am o polemica cu voi din moment ce sunteti amandoi asa de "barbati" de nu va da-ti nici numele. Da stii vorba aia "Câinele moare de drum lung şi prostu’ de grija altuia". Nu va obliga nimeni sa cititi ziarul sau sa va uitati la anumite posturi de televiziune. E simplu. Schimbati canalul. Si apropos v-ati luat somajul luna asta ca vad ca aveti cam mult timp la dispozitie pentru comentarii. Va doresc sanatate si sa fiti fericiti, si daca v-ati schimba si mentalitatea de boschet de Romania s-ar mai schimba si ceva in tara aia care de fapt e foarte frumoasa dar este locuita de oameni ca voi.

Cand mai vreti sa faceti si alte comentarii aveti macar taria sa va asumati raspunderea si sa va puneti o semnatura cu numele real.
Florin Moisuc
10.1  RE: Reply pentru: FLORINBABA, CETATEAN001, LAMAZIMTATA trimis de
(30 iun 2011, 01:16:26
Boschet e feciorul lui taticu tau,si tot de Romania esti ca doar nu te-ai nascut in Qatar.
Mergi pe burta ca e apa mica tot la boschetareala o sa te intorci si tu....atunci poate o sa-ti revii.
Doar daca nu devii seic intre timp.
Si apropo de somaj eu stiu ca tu esti in situatia asta....
10.2  RE: Reply pentru: FLORINBABA, CETATEAN001, LAMAZIMTATA trimis de
(30 iun 2011, 01:27:08
Cum e cu infloriturile de doi lei??
Pana si in Romania asta de rahat cum o crezi tu mai sunt si mijloace de informare.
68 de grade celsius cica.....poate in cuptorul de paine
temperaturile trec vara si de 40 --45 de grade asa spun niste unii pe net.
Faci din tantar armasar crezand ca impresionezi...las-o jos ca macaie!!
11.   The end trimis de
(29 iun 2011, 22:04:09
Si asta o sa fie ultimul comenatariu care il mai fac. La alte atacuri nu o sa mai raspund.
12.   Toleranta,ingaduinta si credinta. trimis de
(30 iun 2011, 12:29:45
Anul trecut au fost 68 de grade in Qatar.A fost avertizare meteo acolo si au fost multe apeluri in media cu privire la ce trebuie sa faca localnicii.Toate cele bune tuturor!
13.   Bravo voua trimis de
( 5 iul 2011, 10:22:30
eu ce sa zic nu-i bagati in seama pe cei care vorbesc urat ...sunt doar invidiosi k va merge bine,toata lumea cred k stie cum e viata in qatar..majoritatea celor care traiesc acolo sunt bogati,iubitul mey este din Doha si stiu ce nivel de trai au,nu k in romania unde trebuie sa furi sa dai iin cap k sa mai traiesti,dak politistii au ajuns la 10 mil pe luna.
LAMAZIMTATA stiai k barbatii arabi i-si arata dragostea pt femeile lor cumparandu-le aur?si cu cat o femeie are mai mult aur cu ata e mai iubita...asa k dak si sotul sau iubitul tau ar tine la tine macar pe sfert ai avea si u ceva...dar cred k nu ai.si de ce sa nu cresti un copil in qatar unde nivelul de educatie e mai innalt?poi probabil ai vrea sa=ti vezi copilul k se arunca de la etaj k nu a luat bacul...k la noi totul e posibil
sincere felicitari sa va traiasca bebelul si sa fiti fericiti pana la adanci batraneti
14.   ..prea multa vrajeala trimis de
( 5 iul 2011, 13:58:19
...Eu nu inteleg....chiar monitorul nu mai are articole de publicat?..chiar a ramas in pana de idei..?..nu am avut rabdare sa citesc toate prostiile...dar sincer sunt multi romani plecati in tari mult mai ..speciale ca sa zic asa...de ce il scoate-ti in fata pe asta care nu a facut nimic special...sunt romani care si-au riscat viata ca pe viitor el si familia lui sa duca un trai mai decent...acest terchea berchea nu a facut nimic special......si distanta ne e chiat asa de mare....inafara de faptul ca e o tara araba si nu este prea populara pt romani asta nu e nimic special...."avem prieteni seici' astea sunt basini pe capul lui....ca orisicare taran...vine in ro si nu mai stie romana...o arde pe italiana
14.1  RE: ..prea multa vrajeala trimis de
(28 iul 2011, 01:56:52
De vreme ce a aparut un articol de genul asta, probabil ca Monitorul nu a gasit altceva mai interesant de publicat,sau nu s-a intamplat ceva notabil care sa scoata articolul acesta din ziar. Insa chiar si asa..nu pot sa nu remarc invidia pornita din prostie, specifica multor romani. Ai fost cu ei in Qatar sa vezi ce au facut si ce nu..de-ti permiti sa-l cataloghezi "terchea-berchea"?? Da..sunt unii tzarani care dupa 3 luni de strainatate mai confunda limbile, insa din nou prostia romaneasca te atinge si ii bagi pe toti in aceiasi oala. Eu cred ca voi cei ramasi acasa ati dezvoltat o ura pt cei plecati afara care s-au realizat si tocmai mentalitatea voastra afecteaza multe chestii. Exceptand unii mai saraci cu duhul, care se intorc acasa si cu primii bani isi cumpara Golf3 sau BMW de prin 90 si au mofturi de cocalari, marea majoritate sunt oameni klumea. Sunt profesori, doctori care au ales sa se realizeze afara. Iar pt unii...care poate nu erau prea civilizati, strainatatea i-a ajutat sa devina, astfel incat la intoarcerea acasa, nu se uita cu ura si invidie la tine..care ai ramas acasa si ii cataloghezi pe toti dupa bunul tau plac.
15.   Comentariu trimis de
( 5 iul 2011, 14:03:36
anaflorina..pupatoare de ochiul maro....
15.1  RE: Comentariu trimis de
(26 iul 2011, 12:27:54
mai fatuca..experienta ta de viata e undeva sub medie...inainte sa faci unele acuzatii ..si afirmatii....,mai gandestete putin....cu parere de rau iti spun ca esti una dintre persoanele care manca "rahatul" celor de afara ca paine de la ea din tara nu e buna..probabil te-a marcat destul de mult perioada pe care ai trait-o in timpul comunismului..esti acea persoana care vine un concediu in Romania si la magazin cere pe italiana/spaniola etc....draga am experimantat destule tari si nu o spun ca sa ma laud ci ca sa te instiintez ca strainul tot strain ramane....pe tine daca te fugareste cineva de acolo...unde vii???? nu in tara la tine...esti genul de persoana care in momentul cand poarta o discutie cu un strain incepe sa isi injoseasca proriul neam si propria tara....am avut descutii interminabil sa ii fac pe unii straini sa inteleaga care este diferenta dintre roman si tigan....romanul muceste ,vrea un viitor....pe cand tiganul....se stie ..nu este nevoie sa mai spun unele lucruri..asa ca draga fata..nici nu aveam de cand sa iti raspund la comentariu...dar nu am rezistat...si incearca sa iti schimbi mentalitatea.....iti spun eu....TOT IN ROMANIA TE INTORCI....mai devreme sau mai taziu
15.2  RE: Comentariu trimis de
(28 iul 2011, 01:39:58
Nu stiu daca acest comentariu imi este adresat mie insa daca totusi e pentru mine as vrea sa iti spun ca: nu am trait in perioada comunismului, sunt nascuta in 90 si..surpriza..fata de multi tineri de varsta mea imi doresc mai mult de la viata si sa imi fac un viitor insa problema e urmatoarea..la mine in tara,cea de care ar trebui sa fiu mandra, nu am posibilitati financiare,nu sunt apreciata pentru mintea care o am..mai exact nimeni nu da doi bani pe ce am in cap...si asa cum ai spus, poate mancam rahatul celor de afara dar il mancam pe bani multi si suntem si apreciati...asa ca tind sa cred ca tu, cel care ai ramas acasa si aperi cu atata patriotism tara noastra ori te afli la vreun post de conducere , cu plapumioara calda sub c** sau un afacerist care face negoturi cu statul si ne iei noua ceea ce meritam, ca si cetateni...sau poate un cetatean de rand, ingropat in rate. Probabil ai si scoala, tot respectul, scoala vietii daca nu vreo universitate insa mai ai multe de invatat sau de priceput de la noi, cei care suntem afara ca sa ne facem un viitor..ca pana la urma tot acasa ne intoarcem,da,,dar cu idei mai bune si ne dorim sa schimbam ceva in Romania! Asa ca nu mai judeca atat pentru ca exact genul asta de oameni ca tine ne determina sa nu mai venim acasa, deloc...
15.3  RE: Comentariu trimis de
(28 iul 2011, 01:42:55
Si nici macar nu esti in stare sa scrii corect, sa dai dovada ca esti atat de destept incat merita sa port o discutie de genul acesta cu tine..
16.   Parere trimis de
(23 iul 2011, 14:07:05
Stau si citesc si raman uimita de cata prostie exista in Romania iar comentariile genul celor de mai sus vin de la oameni care probabil nu au iesit din Romania, macar cateva ore, sa vada cat de bine se poate trai in alta tara. Sunt studenta la doua facultati, am facut un liceu foarte bun, am avut note mari, am lucrat in timpul liceului , am incercat viata din toata unghiurile iar acum...sunt plecata si eu in alta tara, sa lucrez, sa imi fac un viitor pentru ca la mine in tara nu poti sa traiesti normal . Si raman in fiecare zi impresionata de oameni de calitate care iti vorbesc frumos, pe care nu ii intereseaza ce faci, cati bani ai , nu sunt invidiosi, nu mananca r**** si de multe ori te ajuta asa cum la tine in tara nu o face nimeni..Nu inteleg un lucru, de ce voi romanii ,sunteti programati genetic sa fiti invidiosi, rautaciosi in loc sa va bucurati de binele celui de aproape? E usor sa dai din gura, sa comentezi fara sa stii ca pana a ajunge la acest nivel , acesti oameni au muncit si au suferit departe de casa pentru a realiza ceva in timp ce voi va luati salariul si erati multumiti cu 3 lei, iar voi o sa aveti niste copii analfabeti in timp ce acest micut Darius o sa fie poate o mandrie pentru Romania . Rusine, rusine serios...mie mi-e rusine sa zic ca sunt romanca, puteti sa comentati cat vreti, dar la stadiul in care a ajuns Romania , nu e o onoare sa fii roman.. In loc sa o luati ca o lauda ati fi putut sa percepeti acest articol ca un imbold sa va doriti sa realizati mai mult, sa puneti osul la munca si sa schimbati ceva in Romania nu sa comentati ce calificare are omul ala, sau ca a fost sau nu somer...Bine ca sunt bine si daca inca traiesc acolo inseamna ca totusi nu sunt chiar asa someri cum vehiculati, Qatarul nu e o tara in care poti sta prea mult daca nu ai nici un venit...Multa bafta in continuare familiei si bucurati-va de tot ce aveti acolo!!:) Adina A.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei