Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iun 2011 - Anul XVI, nr. 150 (4748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Examen ratat

Cinci elevi eliminaţi din bac, după ce au încercat să copieze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cinci absolvenţi de liceu din judeţ au pierdut examenul de bacalaureat chiar de la prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, după ce au fost prinşi încercând să fraudeze examenul.

Elevii au fost eliminaţi după ce au fost prinşi de către profesorii supraveghetori copiind. Trei dintre candidaţii eliminaţi sunt de la Colegiul Tehnic „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, unul de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, iar cel de-al cincilea elev eliminat din bacalaureat este de la Grupul Şcolar din Vicovu de Sus. Potrivit metodologiei de examen, toţi candidaţii prinşi că fraudează la una dintre probe pierd toate probele susţinute anterior şi nu mai au dreptul să susţină bacalaureatul în următoarele două sesiuni de examen.

 

Prinşi cu cărţi şi notiţe asupra lor

În situaţia de faţă, candidaţii au pierdut cele trei probe orale şi practice susţinute anterior şi nu mai au dreptul să dea examenul nici în toamnă, nici în prima sesiune din anul următor.

„Candidaţii au fost prinşi în sălile de examen cu materiale asupra lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman. Metodologia de examen le interzice candidaţilor să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, cărţi, culegeri sau notiţe.

Prima probă de examen nu a fost deloc lipsită de incidente şi, în afara celor cinci elevi eliminaţi din bac, alţi doi candidaţi au dat examenul în condiţii speciale.

 

Bacalaureat la spital

Unul dintre cei doi candidaţi care au dat bacalaureatul în condiţii speciale a suferit un accident, are o contuzie la coloana cervicală şi este spitalizat. Acesta a dat examenul în spital, prin dictare, în acest caz instituindu-se o comisie specială. Candidatul este din municipiul Suceava. Un alt absolvent de liceu, din Câmpulung Moldovenesc, are mâna fracturată şi a susţinut bacalaureatul tot prin dictare, în centrul de examen unde era arondat.

 

Elevii, surprinşi de subiecte

Proba de ieri a fost una neaşteptată pentru candidaţi, care spun că subiectele au fost o adevărată surpriză pentru ei.

„Nu m-am aşteptat la subiectele astea în nici un caz. Mă aşteptam la altceva”, a spus Iuliana Ivaşcă, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava.

În varianta numărul 5 de subiect extrasă pentru prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba română, candidaţii au avut de analizat un fragment din romanul „Nuntă în cer”, de Mircea Eliade, şi de caracterizat un personaj la alegere dintr-o operă  dramatică a lui Ion Luca Caragiale („O scrisoare pierdută”), Marin Sorescu (”Iona”) sau Camil Petrescu („Jocul ielelor”).    

Şi Dumitru Jucan a avut o surpriză la vederea subiectelor de examen. „Nu m-am aşteptat. Mă aşteptam la o poezie, dar ne-a căzut proză”, a spus băiatul, care a apreciat subiectele ca fiind acceptabile ca dificultate.

Părinţii erau prezenţi şi ei la examen, ce-i drept, în afara sălilor, dar cu sufletul la gură, aşteptând ca totul să se termine. „Sperăm să fie totul bine. Nu prea avea fiica mea emoţii, emoţii mai mari am eu”, a spus Elena Ciobanu, mama unuia dintre candidaţii de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.  

 

Bacalaureatul continuă cu încă trei probe

Peste 7.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris la această sesiune de bacalaureat, iar aproximativ 400 dintre ei sunt absolvenţi din alte promoţii decât cea curentă. Examenul se dă în 176 de centre. Bacalaureatul continuă astăzi cu proba la limba maternă, respectiv limba ucraineană, la Liceul „Laţcu Vodă” din Siret, probă pe care o vor susţine 18 candidaţi, iar apoi, joi şi vineri, cu încă două probe scrise, la o disciplină obligatorie a profilului şi apoi la o disciplină la alegere din aria curriculară a profilului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci elevi eliminaţi din bac, după ce au încercat să copieze.
 Vizualizări articol: 1153 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 14 voturi
Cinci elevi eliminaţi din bac, după ce au încercat să copieze3.6514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Extraordinar.... trimis de
(28 iun 2011, 11:02:41
Ati prins cei mai mari infractori din suceava de i-ati dat pe prima pagina a ziarului? rusine sa va fie... monitorul!
1.1  RE: Extraordinar.... trimis de
(28 iun 2011, 11:59:28
Au fost prinsi aia care nu puteau din punct de vedere financiar, sa-si rezolve problema cu alde Hacman ca sa ia bac-ul. Oare  ☭ rea asta nu trebuie data afara de la inspectorat? Aoleo cate BUBOAIE are! Si ati avzut-o la fata? Hadosenie mai mare nici ca exista. Muma padurii.
2.   Marin sorescu - IOANA????? trimis de
(28 iun 2011, 11:10:18
aoleu, mai citit carti oameni buni. MARIN SORESCU- IONA!!!!!!!!!!!!! nu ioana nu ionica nu ionel. IONA!!!!8-|
2.1  RE: Marin sorescu - IOANA????? trimis de
( 3 iul 2011, 12:10:20
Da , la examen nu trebuie sa ai minte , trebuie doar sa ai bani .
3.   :)) trimis de
(28 iun 2011, 11:12:13
si cati altii au copiat.. altii care au dat banuti si au fost lasati.. hai sa fim seriosi.. acest examen parca ar fi nu stiu ce mare smecherie..Dumnezeu cu mila. si asta ptr ca atunci cand se fac angajari nu se fac prin concursuri f stricte si serioase.. sa nu mai conteze notele de pe diploma. esti bun..dai test
3.1  RE: :)) trimis de
(28 iun 2011, 11:53:49
Corect. De aceea la Suceava nu s-au pus camere de luat vederi la toate liceele. Oare exact asta e structura corectitudinii profesorilor suceveni? Posibil. Regula de 3 simpla. Din vreo 3000 elevi 5 au fost prinsi cu copiatul, pentru ca in rest s-a dat cu siguranta plicul. Deci doar 1.5% din profesori nu iau plicul? Aici sunt sigur ca asa e, dar e de inteles la ce salarii jalnice au.
4.   Corectare ZI trimis de
(28 iun 2011, 11:38:43
Miercuri si Vineri mai avem probele scrise, nu Joi si Vineri.
5.   Marea tragedie va fi... trimis de
(28 iun 2011, 12:06:48
la matematica!Veti vedea ca matematica va face adevarata triere si, "din cauza" ei, gradu de promovabilitate va fi cu mult mai mic fata de anul trecut!Adica,cum s-ar mai putea zice...catastrofal!Acum ,fiecare dupa cum ...se discurca...Pe bune,insa,la nivel national,trebuie s-o spunem pe aia dreapta:e la mare moda sa nu se invete!Sa faci un liceu cu chiu cu vai,tras si smuls de par,si mai mult... din mila si lehamitea profesorilor...si din marea "zbatere" si disperare aparintilor! Putini sunt cei carora sa le placa a invata cu adevarat!Mi-ar fi parut bine sa n-am dreptate dar...cam acesta e marele adevar!Oricum,e necesar sa ai un liceu facut, fiindca...de pe aici cam incepe totul spre mai departe...Nu-i de neglijat!Mult succes tuturor celor care poarta in zilele acestea "simbolul" lui Gheorhe Doja...pe "video-scaunele" de tortura de la BAC !
5.1  RE: Marea tragedie va fi... trimis de
(28 iun 2011, 12:20:06
Bine zis. O fi el dus cu pluta Funerariu asta, dar singura chestie cat de cat buna e ca a incercat, mai putin la Suceava, sa se dea bacalaureatul corect. Partea nashpa e ca s-a umplut RO de nonvalori, care au luat bac la 25 ani, nefiind capabili pana atunci. Vezi nonvaloarea IGAS, ministrul tamplar al internelor. Acuma se da buric ca e ministru, desi facultatea a promovat-o cum a promovat-o, probabil si aia o fi fost ceva gen Spiru. Aici nu ai ce face. Insa, daca elevii vor vedea ca nu se mai poate copia, vor cere calitatea in inv si vor pune burta pe carte.
6.   Idioti :) trimis de
(28 iun 2011, 12:20:59
zaraza21 , astia care au fost da-ti afara de la bac nu erau de la stefan , erau de la licee din afara orasului Suceava, vorbesti si tu ca sa te bagi in seama . Cred ca nustii sa citesti
7.   Bacalaureat 2011 trimis de
(28 iun 2011, 12:42:48
Problema cu plicul....trebuie sa dispara...macar la sesiunea din....vara! Rog pe acesta cale....ca directorii de scoli, implicit inspectoratul....sa arata o statistica...reala a rezultatelor obtinute la clasele a 12 zi, 13 zi si 13 fara fregventa... Ce-o sa vedeti...o sa va sperie... Clasele a 13 zi si seral...vor avea note...peste media c elor de la 12-zi... sa se traga comentarii...sunt de prisos. Toate examenele din tara asta (...inclusiv comisiile electorale)...desemnate prin tragere la sorti asistate de calculator, in care bastinasii...sa fie la alt liceu din judet...!
Abia atunci se va vedea...adeveratul dezastru din liceele romanesti...si sectiile de votare...! Cat punem lupii paznici la oi...ar fi penibil sa ne lauda cu ..." socializarea"...lor...!
Asa ca......vorba lui Arhimede..." haos...domnule, haos"...!
8.   Faza mai tare trimis de
(28 iun 2011, 12:44:19
mai tare ca acum dau bacul si cei de la fara frecventa.. care nici nu au fost in tara pana acum..erau plecati peste hotare iar in locul lor mergeau alte persoane.. te stergi la ☭ cu diploma
9.   Lasati-i sa copieze! trimis de
(28 iun 2011, 12:57:55
Elevii in general au prea multe probleme de rezolvat in timpul orelor si nu au timp de invatat! Si nici nu are rost!
De fapt Basescu nu a invatat si iaca-ta a ajuns prisidinte!
10.   Date eronate fratilor trimis de
(28 iun 2011, 14:04:34
15 candidati de la ion nistor prinsi cu telefonul la ei dati afara rusine ,
11.   Brb trimis de
(28 iun 2011, 14:07:41
la ion nistor vicov o sa fie cel putin 50% care nu o sa promoveze deoarece nu sa miscat niciodata nu a fost un examen mai strict decat acum .
12.   Comentariu trimis de
(28 iun 2011, 20:06:00
totul este fara rost. Sistemul de invatamant e depasit. cum naiba sa inveti timp de 12 ani " opere " fara rost ?. in legatura cu cei prinsi e doar praf in ochi. spaga va ramane tot spaga !
13.   David trimis de
(28 iun 2011, 23:52:10
primul comentariu mia placut..si va dau dreptate baietii,,,,cel care a dat in ziar asa ceva nu are pr si simplu minte in cap...iti dai seama cum i vede toata suceava ca au cazut....si apropo au incercat poate nu stiau sa invete chiar perfect....toti copie majoritatea....dar rujine monitoru RUSINEEEEEEEEE..........
14.   Ani de liceu... trimis de
(29 iun 2011, 10:44:51
Din promotia mea de clasa a VIII a ,in timpul cand am facut eu liceul , din 50 de elevi am absolvit liceul cu diploma de bacalaureat doar 4 . Ceilalti au facut 10 clase sau o profesionala . Acuma tot imbecilul care nu stie sa gasesca pe harta capitala Frantei sau Italiei termina liceul . Ce sa mai spun de jandarmi,politisti de frontiera, primari care fac cate 2 ani intr-un an si termina liceul in zilele noastre . CLASA POLITICA DIN ROMANIA ARE NEVOIE DE CAT MAI MULTI IMBECILI CARE SA POATA FI USOR MANIPULATI LA VOT SI CUMPARATI CU O GALEATA GOALA SAU O PERECHE DE CIZME DE GUMA . DE ASTA AU RUINAT INVATAMANTUL ROMANESC. BAIETII DESTEPTI EMIGREAZA !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei