Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iun 2011 - Anul XVI, nr. 145 (4743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La judecată

Egalitate de tratament, cerută pentru persoanele cercetate în dosarul traficului de ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din cele 33 de persoane reţinute la sfârşitul săptămânii trecute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, 17 au primit mandate de arestare vineri, iar celelalte 16 au plecat acasă, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Ieri, o parte dintre cei 33 de inculpaţi au apărut din nou în faţa judecătorilor, de această dată la Curtea de Apel Suceava, unde s-au judecat recursurile vizavi de decizia colegilor de la Tribunalul Suceava.

În pledoariile lor, avocaţii şi-au exprimat nedumerirea vizavi de arestarea unora dintre inculpaţi şi lăsarea în libertate a altora şi au cerut egalitate de tratament pentru toată lumea, mai exact eliberarea tuturor persoanelor.

„Contează sala în care eşti pentru a ajunge sau nu în arest”, a fost problema ridicată de avocaţi, cu trimitere directă la cele două soluţii total opuse de vineri. Atunci, un „lot” propus pentru arestare a fost trimis integral după gratii, iar un al doilea „lot” a primit interdicţia de a părăsi ţara. Mai mult, avocaţii au susţinut şi faptul că măsurile de arestare preventivă luate acum, la aproape cinci luni după comiterea ultimelor presupuse fapte, reprezintă „o reacţie neadecvată şi exagerată”.  

 

Nu s-a schimbat nimic la recurs

Cele 17 persoane arestate vineri de Tribunalul Suceava rămân în continuare în arest. Aşa a decis ieri Curtea de Apel Suceava după analizarea recursurilor depuse atât de inculpaţi, cât şi de reprezentanţii DIICOT Suceava. După gratii rămân, astfel, fraţii Valentin şi Iulian Ilie Chira, Constantin Coca, zis “Fabian” sau „Nicodim”, Constantin Schipor, zis „Iuri”, toţi din Vicovu de Sus, Lucian Romeo Belţic, din Salcea, Ion Gruia, zis „Nelu”, din Budeşti Călăraşi, Ioan Păsăilă, Vasile Breabăn, ambii din Bivolărie, Vicovu de Sus, Vasile Cârciu, zis “Pisoiu”, şi fraţii Vasile şi Petru Ştirban (zis “Păsăroi”), toţi trei din Straja. Tot în arest rămân Gheorghe Cotos, zis „George”, Andrei Ioan Tutula, zis „Andruşca”, ambii din Straja, Rodica Mandici, din Vicovu de Sus, Petru Marocico, zis „Zaridon”, din Brodina şi Cătălin Vasilică Anghelina, din Gălăneşti.

În cazul lui Ilie Cârciu, zis „Ilie a lu Jelea”, arestat şi el în acest dosar, judecătorii au decis să acorde un alt termen de judecată, joi, 23 iunie, la cererea avocatului ales.

Pentru ceilalţi zece inculpaţi lăsaţi în libertate, recursurile depuse de Parchet vor fi analizate astăzi sau mâine şi îi vor viza pe Radu Gheorghian, din Rădăuţi, fraţii Cătălin Petrică Vlonga şi Alin Cezar Vlonga, din Rădăuţi, Ioan Zanfirache, din Fântânele, Silviu Petru Harasimiuc şi Florin Scripcariuc, ambii din Siret, Rareş Sergiu Onoi, din Suceava, Arcadie Antemie, din Marginea, Marius Cătălin Boboc, din Rădăuţi şi Vasile Emanuel Apetrei, din Bălineşti-Grămeşti.

 

Încă un arestat în acest dosar

În acest dosar instrumentat de procurorii DIICOT Suceava au fost audiate până în prezent aproape 70 de persoane. Alături de cele 33 de persoane reţinute săptămâna trecută, anchetatorii au mai emis şi luni o ordonanţă de reţinere. Este vorba de Gheorghe Marinel Ştirban, din Straja. Acesta a fost dus ieri la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă. Pe numele său a fost emis un mandat pentru o perioadă de 29 de zile, măsură ce poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava.

 

Percheziţii şi reţineri încă de săptămâna trecută

Dosarul care vizează cele câteva zeci de persoane este rodul unei monitorizări de un an de zile şi care s-a finalizat cu peste o sută de percheziţii efectuate joia trecută în mai multe locaţii din judeţele Suceava, Botoşani, Constanţa şi municipiul Bucureşti. Anchetatorii spun că gruparea era formată din mai mulţi cetăţeni români şi ucraineni, care au pus pe picioare o adevărată maşinărie de făcut bani prin comercializarea ţigărilor de contrabandă. Printre acuzaţi se numără un jandarm, Adrian Vasile Breabăn, din Vicovu de Sus, un poliţist comunitar, Florin Scripcariuc, din Siret, şi un consilier local din Grămeşti, Vasile Emanuel Apetrei. Ţigările de contrabandă ajungeau la magazine din oraşul Roman şi comunele limitrofe, printre care şi la societatea soţiei unui poliţist din cadrul IPJ Neamţ, acesta din urmă anunţând de fiecare dată când erau organizate controale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Egalitate de tratament, cerută pentru persoanele cercetate în dosarul traficului de ţigări.
 Vizualizări articol: 2530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 7 voturi
Egalitate de tratament, cerută pentru persoanele cercetate în dosarul traficului de ţigări3.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corect trimis de
(22 iun 2011, 15:25:56
Ori toti, ori niciunul!
Asa e normal.
Dar ideea insa e ca sa se ajunga la beneficiarii reali. Va spune ceva numele CALUL BALAN?
2.   Doar "piticii" trimis de
(22 iun 2011, 20:49:02
Marea majoritate a contrabandistilor stiau de perchezitiile ce urmau sa aiba loc.
Ca drept dovada..am auzit una foarte tare..un tip s-a trezit pe la 5,30..a pregatit 12 cafele, pt ca stia si cati mascati o sa ii intre in casa la ora 6. Normal ca n-au gasit nimic...au picat doar fraierii..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei