Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iun 2011 - Anul XVI, nr. 145 (4743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Tupeu

Muncitorii unei balastiere, evacuaţi după ce au încercat să obtureze cursul râului Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tensiunile legate de exploatările de balast de pe râul Siret, în zona comunei Vereşti, au atins cote maxime, după revoltele sătenilor din Bursuceni venind rândul celor din Corocăieşti să protesteze. Ieri dimineaţă, aceştia i-au alungat muncitorii balastierei SC Cateris Trans, care s-ar fi apucat să-şi facă un punct de trecere cu utilajele peste albia apei. 

Dacă în cazul scandalurilor de la Bursuceni (unde oamenii reclamă că utilajele balastierei folosesc abuziv drumul de pe pământul concesionat de Asociaţia Utilizatorilor de Păşune) conducerea primăriei locale a încercat să se păstreze neutră, ieri lucrurile s-au schimbat.

Primarul din Vereşti, Dănuţ Gavriliuc, a criticat dur modul în care îşi desfăşoară activitatea balastiera administrată de Emil Aherghelegiţei şi care se află în grupul de firme Victor Construct.

„Este inadmisibil ce s-a întâmplat în această dimineaţă (n.r. ieri). Au venit cu balast şi au început să blocheze cursul râului, să-l devieze, ca să-şi facă ei trecere spre punctul de exploatare. Sătenii s-au autosesizat cu mic cu mare, erau foarte nemulţumiţi, s-au adunat mai mulţi de 50 şi le-au cerut muncitorilor să plece cu tot cu utilaje. Dacă nu se retrăgeau muncitorii cu utilajele, lucrurile degenerau”, ne-a declarat primarul, care a adunat şi mai multe fotografii care arată ce s-a întâmplat ieri în zonă.

 

SGAnu a găsit nimic în neregulă  

El s-a declarat iritat de faptul că administratorul balastierei a reuşit să-şi ridice în cap oamenii din două sate, după cei din Bursuceni venind şi rândul celor din Corocăieşti.

„Şi la Bursuceni oamenii au dreptate, drumul pe care vor să circule cei de la balastieră nu este clasificat ca drum de exploatare, astfel că fără acordul asociaţiei nu poate fi străbătut de utilaje”, a mai spus edilul.

La scandalul izbucnit ieri pe malul râului Siret a ajuns şi un reprezentant al Sistemului de Gospodărire al Apelor Suceava, instituţia care răspunde de activităţile de exploatare a balastului din judeţ.

Cristi Ruxandari, purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire al Apelor Suceava, a declarat că inspectorul deplasat în teren a găsit într-adevăr utilaje în zonă, dar nu s-a putut constata dacă s-au făcut exploatări ilegale.  

În privinţa administratorului balastierei, acesta nu a mai fost de găsit în ultimele două zile, cel puţin la numărul de telefon la care răspundea anterior. De altfel, şi primarul din Vereşti s-a plâns că nu a reuşit să aibă în ultima perioadă o discuţie lămuritoare cu acesta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muncitorii unei balastiere, evacuaţi după ce au încercat să obtureze cursul râului Siret.
 Vizualizări articol: 3323 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Muncitorii unei balastiere, evacuaţi după ce au încercat să obtureze cursul râului Siret5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pt. Garda de Mediu! trimis de
(22 iun 2011, 11:06:08
Poate se autosesizeaza cineva de la Garda de Mediu si verifica lucrarile pe care balastiera din satul Barasti, com. Boroaia le efectueaza in dreptul satului Giulesti. Am trecut pe acolo acu ceva vreme si baietii de la balastiera au construit poduri din balastru, au schimbat cursul unui brat al raului Moldova etc. S-au facut si ceva defrisari pe alocuri si e pacat pt acolo traiesc o gramada de pasari calatoare.
1.1  RE: Pt. Garda de Mediu! trimis de
(22 iun 2011, 12:44:41
Ii doare la basca pe astia de la Garda de Mediu. Situatia e la fel pe toate raurile din judet. La Vicov , la Milisauti, peste tot unde sunt balastiere cursurile raurilor au fost degradate iremediabil. Atata timp cat patronii balastierelor cotizeaza unde trebuie, ce mai conteaza ca au distrus toate raurile ...Dupa ei potopul...
2.   Comentariu trimis de
(22 iun 2011, 13:30:04
AVETI GRIJA SATENILOR DIN COROCAIESTI CA O SA FITI SI VOI ACUZATI CA URMARII NU STIU CE ALTE SCOPURI CA SI PE NOI BRAVO VOUA CA NU I-ATI PRIMIT SA PLECE LA BOTOSANI SA-I DUCA POPA DIN BURSUCENI DE UNDE I-A ADUS VOR SA VA FACA SI VOUA STICACIUNI NU LE-A AJUNS CE-AU FACUT PANA ACUM
3.   Ca la 1900 trimis de
(22 iun 2011, 22:34:07
Cand taranii iau balast si nisip din lunca cu caruta e ok. Daca vine o firma si vrea sa produca ceva e sfarsitul lumii... Balastierele "distrug toate raurile"? Serios? Cum anume? Daca sapi o gropa cu excavatorul/vola in pietrisul din albia raului, maximul cat va ramane groapa acolo e pana la primavara urmatoare cand apa aduce iar piatra si-o astupa. Ce-o sa mai urmeze? Drepturile prundisului? Psihologia bolovanului care se simte deranjat daca-l iei in bascula si il doare cand il concasezi? Fiti seriosi o secunda si mai lasati naibii pasarile calatoare.
3.1  RE: Ca la 1900 trimis de
(23 iun 2011, 00:57:36
Domnule VALI_SUCEVEANU, daca vrei sa vezi cum distrug balastierele raurile te invit sa faci o plimbare de-a lungul oricarui rau mare din judet si o sa vezi!
4.   AVETI DREPTATE ... trimis de
(23 iun 2011, 08:51:58
Fac distrugeri mari aceste balastiere...poate n-ar strica nişte foto sau imagini video postate la Monitor.Eu nu am cunostinte in materie de drept...dar ştiu că undeva in ţară la noi intr-un caz asemănător , firma care exploateaza balastrul a fost obligată , in urma unui proces intentat de primarie si cetaţeni să plătească o cota parte , pt fiicare masină ce tranzita satul , păşunea ,producând praf si disconfort atât pt oameni cât si pt animale.. Cu banii obtinuţi astfel ,fiecare cetăţean s-a protejat cum a putut şi-a reparat casa, gardul, acareturile , a refăcut păşuni ,culturi etc ;S-au pus perdele de sălcii dinspre sat care să oprească praful Primăria a refăcut drumul ,a betonat şanturile ...Balastierele astea scot profituri mari ,doar ştişi cât costă o rabă de balastru ...si au de unde da ...Dacă se ajunge la o inţelegere ...conflictul e gata ...si ambele tabere sunt multumite ...Dar cred ca le trebuie cetăţenilor si primăriei un avocat bun care sa le apere interesele ....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei