Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iun 2011 - Anul XVI, nr. 145 (4743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

În această vară

Avalanşă de suceveni muşcaţi de căpuşe, la Urgenţele Spitalului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de suceveni au fost muşcaţi de căpuşe, în această vară, la doi dintre ei, ambii copii, fiind confirmată boala Lyme, o afecţiune deosebit de gravă, transmisă de această insectă. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat că, de când s-a încălzit vremea, câte două, trei persoane se prezintă zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), cu muşcături de căpuşe. În anii trecuţi, cazurile de muşcătură de căpuşă erau foarte rare.

„Avem tot mai mulţi pacienţi, atât adulţi cât şi copii. După ce le acordăm primul ajutor şi le recoltăm probe, îi orientăm către secţia de Boli Infecţioase. Unii dintre ei continuă investigaţiile, dar alţii nu ţin cont de recomandările noastre. Confirmarea bolii Lyme se face prin teste serologice, care se lucrează doar în laboratoarele din clinicele universitare”, a spus medicul.

 

Şapte suceveni suspectaţi că au contactat boala Lyme, în 2011

De altfel, datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, în acest sezon, şapte suceveni au fost suspectaţi că au contractat boala Lyme, în urma muşcăturilor de căpuşe. În două cazuri boala a fost confirmată, respectiv la o fetiţă din Straja şi la un băiat din Ipoteşti, ambii în vârstă de 5 ani. În două cazuri, mai exact la o femeie din Putna, de 30 de ani, şi la o minoră din Stroieşti, în vârstă de 15 ani, diagnosticul a fost infirmat. Alţi doi bolnavi, şi anume un bărbat de 64 de ani, din Mălini, şi un bărbat de 45 de ani, din Rădăuţi, aşteaptă rezultatele analizelor de laborator, pentru a afla dacă suferă sau nu de boala Lyme. Un alt pacient, un bărbat de 62 de ani, din Solca, este considerat de medici un caz probabil.

 

Recomandările medicilor

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicii recomandă să nu ne aşezăm direct pe iarbă şi să purtăm îmbrăcăminte care să ne acopere mâinile şi picioarele.

Potrivit doctorilor, căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat. Ei spun că fiecare persoană care a scos o căpuşă de pe corpul său trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă apare o înroşire la locul muşcăturii sau alte simptome, cum ar fi dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii, aşa-numita gripă de vară.

Pentru îndepărtarea unei căpuşe, doctorii ne sfătuiesc să folosim o pensetă cu vârf îngust (în nici un caz nu se vor folosi degetele, deoarece căpuşele sunt purtătoare de boli), dar fără a-i apăsa corpul. Acest lucru este foarte important, pentru că, prin strivirea căpuşei, se forţează trecerea unor bacterii periculoase din căpuşă în sângele uman. Căpuşa se va apuca cu penseta de cap (niciodată de corp), exact acolo unde intră în piele. Pentru extragerea ei se va efectua o mişcare de smulgere (căpuşa se va trage uşor şi continuu, direct în afară, fără a o răsuci în timp ce tragem). Ulterior, rana se va curăţa cu un dezinfectant şi se va aplica o cantitate mică de unguent triplu antibiotic, după care mâinile se vor spăla foarte bine.

 

O afecţiune al cărei tratament poate dura şi câţiva ani de zile

Medicii avertizează că unele metode de scoatere a căpuşei, precum aplicarea de corpuri uleioase, chibrituri aprinse sau alcool sunt greşite şi în nici un caz nu vor face căpuşa „să dea înapoi”. Doctorii spun că, dimpotrivă, aceşti factori iritanţi vor face căpuşa să se hrănească mai tare şi să depună în rană mai multă salivă purtătoare de boli.

BoalaLyme este o afecţiune infecţioasă gravă (afectează sistemul nervos central), care este foarte greu de diagnosticat. Supranumită şi boala cu o mie de feţe, din cauza multitudinii de simptome pe care le dă, afecţiunea presupune un tratament complicat, care poate dura chiar câţiva ani de zile dacă nu este depistată la timp.

 

Specialiştii DSP Suceava, în alertă

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, spune că numărul de îmbolnăviri este mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp, arătând că, prin comparaţie, pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate patru cazuri de boală Lyme.

Potrivit specialistului DSP, în 2010, diagnosticul de boală Lyme a fost confirmat la două femei cu vârste de 28 şi 37 de ani, prima din Solca (depistată în luna mai) şi a doua din Straja (diagnosticată în septembrie), şi la două fetiţe de 3 şi, respectiv, 4 ani, una din Rădăuţi (depistată în luna decembrie) şi cealaltă din Vatra Dornei (diagnosticată în octombrie).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avalanşă de suceveni muşcaţi de căpuşe, la Urgenţele Spitalului Suceava.
 Vizualizări articol: 1035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Avalanşă de suceveni muşcaţi de căpuşe, la Urgenţele Spitalului Suceava4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(22 iun 2011, 11:10:12
Viaţa ţi-e o rană ce nicicând nu se prinde
Fiindcă mâine altă lovitură din nou rana ţi-o deschide
De cele mai multe ori mâine e prea târziu
Pentru tine ( mai ales ) .. şi tu ştii , şi eu ştiu

Trăieşti în alt timp coşmarul prezentului în care eşti
Îţi dai duhul trăindu-ţi decesul în fiece clipă ce vine
Respiri aerul de ieri prin amintirile’n care te-adânceşti
Şi te agăţi de ziua de azi cu ultimile puteri ( nu-i bine )

Datoriile te obsedează , ai vrea să le uiţi ( da’ nu poţi )
Cauţi umbră şi apă în deşertul vieţii tale
Dar n-ai centură de siguranţă şi ... cazi , prins sub roţi
Te resemnezi , te rogi şi .. te târăşti agale
Spre mâine , spre ... nişte speranţe artificiale
1.1  RE: * trimis de
(22 iun 2011, 14:17:54
a fost linişte o perioadă, dar se vede că tratamentul şi-a făcut efectul puţin timp.
1.2  RE: * trimis de
(22 iun 2011, 14:39:22
Azi nu şi-a luat pastilele...laughing)) Să ne c-căm pe poeziile tale, mastre.
2.   Pt.abcdar trimis de
(22 iun 2011, 11:54:40
mai natingule! tot nu te-ai lasat de scris timpenii, muscate-ar capusa de creier, bolnavule.
Aici e vorba de un fenomen grav si tie iti arde de poezii!!!!!!!!
2.1  RE: Pt.abcdar trimis de
(22 iun 2011, 12:34:10
chiar dacă gândeşti bine,chiar dacă gândeşti ,, de rău '' te rog , GÂNDEŞTE !!! măi copile , tu eşti într-atât de prost încât mi-e milă de tine , pe bune ... [ că-ţi trece viaţa pe lângă tine ( ca o sărbătoare evreiască) şi n-ai să înţelegi nimic din ea ]
3.   De capusele astea mai scapam... trimis de
(22 iun 2011, 12:04:24
dar cum putem scapa oare de firmele capusa ale baronilor si baroneilor de pe langa mai toate primariile tarii,adevarate oaze inverzite de dolarei si euroi de prin fondurile UE,supte pana la sange de trompele nesatule ale acestor ciocoi vechi si noi,pentru care, criza a fost si este doar o gluma proasta...Din pacate,insa,daca nu scapam noi de ele si nelegiuirile lor,iata ca ...scapa UE de noi,adica o luam toti pe cocoasa,nu ne mai dau fonduri "de supt",basca,ne cere 'napoi si lovelele care ni le-au dat,si din care au supt pe neveu,deci,ilegal,acele...capu cu fata umana...Aceste capuse care transmit unele de la altele boala hotiei,a coruptiei,a nesimtirii,si implicit noua,mai crunta boala ...saraciei,nu prea au leac.Ar fi un antidot numit justitie,dar e contrafacut,expirat,si deci,bun de aruncat la tomberon...Restu' e..."sa traiti bine",draga natiune !
4.   Se roteste trimis de
(22 iun 2011, 12:16:11
se roteste antiorar cu ajutorul unei pensete.si al doilea sfat uitati-va unde va puneti patura, de obicei sint cuiburi de capuse care arata ca niste mici painjeni.
5.   Pt.abcdar trimis de
(22 iun 2011, 14:27:03
Desteptul lui peste prajit.Ai inceput sa-ti scrii singur timpeniile! >chiar dacă gândeşti bine,chiar dacă gândeşti ,, de rău '' te rog , GÂNDEŞTE !!! măi copile , tu eşti într-atât de prost încât mi-e milă de tine , pe bune ... [ că-ţi trece viaţa pe lângă tine ( ca o sărbătoare evreiască) şi n-ai să înţelegi nimic din ea ]
6.   Pentru Kenny... trimis de
(22 iun 2011, 17:23:39
Kenny, ce ar fi dacă ai începe să studiezi , pentru a realiza o cercetare ştiinţifică pe tema:
Enigmele bolii Lyme, pe care să o prezinţi la un workshop, ţi-am explorat mintea şi faţă de ceilalţi subiecţi eşti ager la minte, viclean şi imprevizibil, te încadrezi în ideologia dualistă...... ai putea să interpretezi anumite fenomene în nemărginirea lor, de asemenea ai putea să faci comparaţii între medicina holistică şi medicina alopată ...etc.
Poate vei reuşi prin caracterul persuasiv şi o lucrare bună, să faci o impresie bună celor de la Academia Română.
Toate cele bune.
6.1  RE: Pentru Kenny... trimis de
(22 iun 2011, 18:34:29
Te-ai indragostit papusha?laughing
6.2  RE: Pentru Kenny... trimis de
(22 iun 2011, 20:04:29
„În vremea asta Cătălin,
Viclean copil de casă,
Ce împle cupele cu vin
Mesenilor la masă,

Un paj ce poartă pas cu pas
A-mpărătesii rochii,
Băiat din flori și de pripas,
Dar îndrăzneț cu ochii,

Cu obrăjori ca doi bujori
De rumeni, bată-i vina,
Se furișează pânditor
Privind la Cătălina.

Dar ce frumoasă se făcu
Și mândră, arz-o focul;
Ei Cătălin, acu-i acu
Ca să-ți încerci norocul.”
6.3  RE: Pentru Kenny... trimis de
(23 iun 2011, 08:40:01
unde comenteaza kenny hop si andreia cu un comment kenny+andreia = lovelaughing)))))))))))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei