Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iun 2011 - Anul XVI, nr. 145 (4743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Pufoaica de vară

Cum se ajunge ambasador în Spania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Edificatoare pentru falsificarea voită a informaţiei prin presă sunt pamfletele publicate, în 1990, de Darie Novăceanu, directorul de la acea vreme al ziarului „Adevărul”.

Cu abilitate de prestidigitator, cunoscutul hispanist Novăceanu – prieten cu marii clasici ai literaturii Ernesto Sabato sau Gabriel García Marquez – propagă, prin scrierile sale de primă pagină, principalele zvonuri ale frământatului an 1990, autorul dovedindu-şi, din nefericire, înzestrarea nativă de manipulator al opiniei publice cu mijloacele pamfletului.

De exemplu, când e să se refere la demonstraţiile anticomuniste din Piaţa Universităţii, directorul „Adevărului” punctează malefic: „Bişniţa, prostituţia, furturile din maşini erau şi ele tot o proiecţie a acestui mecanism diabolic de extracţie legionară, care s-a înfipt adânc în pavajul de la Universitate”. Pentru ca, apoi, referindu-se la aceleaşi demonstraţii, să accentueze un alt zvon răsunător al anului 1990: „… acest mecanism diabolic, înşurubat în Piaţa Universităţii, avea drept scop lovitura de stat”.

Şi, cum pamfletul de faţă apare în plină invazie devastatoare a minerilor la Bucureşti, Novăceanu ţine să elogieze meritele minunaţilor îngeri ai adâncurilor: „Oricâte lucruri urâte se vor spune despre aceşti oameni, despre muncitorii din Bucureşti şi despre minerii noştri, prezenţa lor era absolut necesară pentru a anihila violenţa forţelor extremiste”.

„Minerii noştri”... Cât de neutru poate fi un director de gazetă, când scrie „minerii noştri”?

Acum, la mai bine de două decenii de-atunci, asemenea scrieri par fără scuză. Aşadar, aceasta era poziţia unui scriitor şi a unui director de gazetă, în mijlocul unor evenimente despre care Departamentul de Stat al USA declara oficial: „Acţiunile autorizate de preşedintele Iliescu şi guvernul său, din ultimele zile, au lovit în inima democraţiei române”...

Ceea ce s-a petrecut în Bucureştiul însângerat al acelor zile nu a stârnit asentimentul nici măcar al agenţiei de presă sovietice TASS, care nota: „Recentele evenimente au fost, poate, tipul cel mai negativ de confruntare post-electorală care subminează reputaţia României în lume, indiferent cine este de blamat.”

Dar simpatia directorului „Adevărului” pentru descinderile bucureştene ale minerilor se văzuse încă din 21 februarie 1990, când s-a derulat partea a doua a acestui serial horror, turnat pe viu sub ochii locuitorilor capitalei. „E a doua oară când minerii sosesc la Bucureşti pentru a stăvili răul şi trebuie s-o recunoaştem că, la modul lor, o fac exemplar. Dovedind că nu au nevoie să le spună nimeni ce trebuie să facă, ei au spus ce gândesc şi au spus-o fără ocolişuri.”

Pentru toate „meritele” sale, Novăceanu avea să fie recompensat cu un post de ambasador în Spania.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se ajunge ambasador în Spania.
 Vizualizări articol: 936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cum se ajunge ambasador în Spania5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei