Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 iun 2011 - Anul XVI, nr. 137 (4735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Prefectul cere verificarea modului de utilizare a banilor daţi de APIA pentru întreţinerea păşunilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a dispus printr-un ordin verificarea modului în care au fost utilizate sumele acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pentru realizarea lucrărilor de întreţinere a păşunilor din judeţ. Decizia a fost luată după finalizarea verificărilor privind modul de administrare a păşunilor comunale din toate cele 114 localităţi ale judeţului Suceava. Potrivit prefectului, în urma acestor verificări s-a constatat faptul că în 112 localităţi ale judeţului există suprafeţe de păşune 42.444 de hectare, din care aproape 15.100 de hectare nu sunt inventariate, 3.704 hectare sunt în domeniul public al localităţilor, iar 23.643 de hectare sunt în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale. Potrivit raportului încheiat la finalul verificărilor, în comunele Izvoarele Sucevei şi Şaru Dornei nu sunt inventariate suprafeţe de păşune comunală.

Sorin Popescu a precizat că din totalul suprafeţelor existente la nivelul localităţilor din judeţ a fost dată în administrare, sub diverse forme, arendare, închiriere, concesionare, o suprafaţă totală de aproape 30.000 de hectare de păşune. Din aceasta, o suprafaţă de 23.730 de hectare a fost declarată eligibilă la APIA Suceava, iar Consiliile Locale mai au la dispoziţie 12.548 de hectare.

Prefectul judeţului a spus că în urma verificărilor s-a constatat faptul că în unele cazuri nu există actualizarea inventarierii bunurilor ce aparţin localităţilor, care se realizează anual, iar primarul nu a prezentat Consiliului Local modul de utilizare a acestor bunuri, pentru anul precedent.

 

În unele localităţi nu există un program de păşunat raţional

De asemenea, în raportul realizat la finalul verificărilor se precizează că în unele cazuri nu există un program de păşunat raţional, cu respectarea perioadei de refacere a covorului vegetal după fiecare ciclu de păşunat, şi nu s-a verificat  încărcătura de animale/hectar/contract, a existenţei utilităţilor zoopastorale şi efectuarea lucrărilor de întreţinere a păşunilor. „În urma analizei efectuate împreună cu directorii Direcţiei pentru Agricultură Suceava şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava am constatat că în unele cazuri păşunile existente la nivelul judeţului nu sunt exploatate eficient, fapt ce se datorează atât lipsei unei strategii a autorităţii locale de menţinere şi dezvoltare a păşunii comunale, cât şi neefectuării lucrărilor de întreţinere. Practica Consiliilor Locale privind darea în administrare a păşunilor nu a fost unitară la nivelul judeţului Suceava, acest lucru fiind cauzat şi de o serie de inadvertenţe legislative în domeniu, care ţin de nearmonizarea legii zootehniei cu cea a arendării, cu privire la modul de administrare a păşunilor comunale”, a spus Sorin Popescu.

El a precizat că pentru a elimina disfuncţionalităţile care apar în modul de administrare a păşunilor comunale a înaintat o adresă Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor în vederea iniţierii unui proiect de act normativ prin care să se armonizeze prevederile legislaţiei actuale în domeniu, cu referire la contractele de arendare, concesionare sau închiriere care pot fi încheiate de către autorităţile administraţiei publice locale cu utilizatorii de pajişti.

“Având în vedere că în judeţul Suceava domeniul zootehnic este bine dezvoltat, iar creşterea animalelor este o îndeletnicire specifică, am solicitat efectuarea de verificări suplimentare privind starea tehnică a păşunilor, cât şi a modului de utilizare a sumelor acordate de APIA Suceava, pentru realizarea lucrărilor de întreţinere”, a încheiat prefectul judeţului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prefectul cere verificarea modului de utilizare a banilor daţi de APIA pentru întreţinerea păşunilor.
 Vizualizări articol: 669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Prefectul cere verificarea modului de utilizare a banilor daţi de APIA pentru întreţinerea păşunilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Concret nimic trimis de
(13 iun 2011, 11:33:49
Razultatul controlului?Masuri luat pentru remedierea situatie,nimic.Mult zgomot pentru numic.
2.   Prefectul si controlul...! trimis de
(13 iun 2011, 17:14:55
Daca trimiteti aceasi echipa care a verificat si concesiunile...mai bine la dati liber...! Rezultatele vor fi tot acelea-si! Asa ca vorba...colegului mult zgomot ptr nimic! Acelea-si porbagaje pline...si sa traiasca...imsurile...! Bafta dom'Prefect!!!!!!!!!!!!
ha. ha . ah = marioneta!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei