Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iun 2011 - Anul XVI, nr. 132 (4730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Adresabilitate scăzută

Cozile de la cabinetele medicilor de familie au dispărut odată cu declanşarea protestului de către doctori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cozile de la cabinetele medicilor de familie au dispărut odată cu declanşarea protestului de către doctori, la 1 iunie. Medicii vin la serviciu după programul obişnuit de lucru şi acordă consultaţii gratuite, însă nu mai eliberează documente în regim cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, cum ar fi reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere în spital şi la specialist, ceea ce a redus sensibil numărul pacienţilor care intră în cabinetele acestora.

„Astăzi (n.r. ieri) am avut zece consultaţii, deşi în mod normal aş fi avut dublu. Lumea nu vine în sistem cu plată. Am avut doar persoane cu afecţiuni acute, care s-au mulţumit cu o reţetă contra-cost. Ceilalţi bolnavi, cronicii, care erau programaţi în vederea eliberării de prescripţii tipizate sau care aveau nevoie de bilete de trimitere au preferat să sune şi să întrebe dacă să vină sau nu”, a spus dr. Irina Badrajan.

De cealaltă parte, bolnavii se arată înţelegători cu privire la motivele care i-au determinat pe medicii de familie să iasă temporar din sistemul asigurărilor de sănătate şi aşteaptă ca problemele acestora să fie rezolvate cât mai repede de guvernanţi.

„Autorităţile trebuie să vină rapid cu soluţii care să pună capăt conflictului, fiindcă atât noi, ca pacienţi, cât şi doctorii avem nişte drepturi care trebuie respectate”, este de părere Aurora S., de 45 ani, din Suceava.

 

14 medici de familie din judeţ au semnat actele adiţionale la contractul cu CAS

În judeţ, protestul medicilor de familie continuă, deşi o parte din colegii de breaslă au renunţat la luptă. Până ieri, 14 medici de familie suceveni, din totalul de 286, au semnat actele adiţionale la contractele încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate, în ciuda avertismentelor lansate de cei care îi reprezintă la nivel local şi central, cum că acestea ar fi ilegale.

Duminică, medicii de familie, cei din ambulatoriul de specialitate şi reprezentanţii pacienţilor au cerut premierului Emil Boc o mediere pentru ieşirea din criză a sistemului sanitar, susţinând că nu vor semna actele adiţionale la contractele cadru, deoarece sunt ilegale.

Medicii cer, printre altele, plata la pacienţi înscrişi, nu la asiguraţi, o valoare minimă garantată cu regularizări trimestriale de minimum 2,5 lei la plata pe serviciu şi minimum 3 lei la plata per capita, clarificarea normelor de aplicare a contractului cadru privind consultaţiile pacienţilor cronici, ambigue în momentul de faţă, minimum 9% pentru asistenţa medicală primară din totalul FNUAS, negocierea tuturor documentelor sau actelor normative care îi privesc.

 

Fostul ministru al Sănătăţii: Preşedintele CNAS ar trebui acţionat în instanţă pentru calomnie

Medicii de familie au luat în calcul mai multe variante pentru desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), propunând case concurenţiale, o singură casă sub control parlamentar, o casă nesubordonată politic.

Tot duminică, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că preşedintele CNAS ar trebuie să fie chemat în instanţă pentru calomnierea medicilor de familie şi le-a propus acestora să nu semneze nici un contract cu casele de asigurări decât dacă se modifică hotărârea de Guvern şi normele la contractul cadru, respectiv CNAS să pună la dispoziţia medicilor de familie listele cu pacienţi şi să fie răspunzătoare de claritatea acestora, să plătească cititoarele de carduri, să dea asigurări în scris că decontează 70% per capita şi 30% per servicii. El a îndemnat medicii de familie să-şi convingă pacienţii că demersul doctorilor este în favoarea lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cozile de la cabinetele medicilor de familie au dispărut odată cu declanşarea protestului de către doctori.
 Vizualizări articol: 1602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cozile de la cabinetele medicilor de familie au dispărut odată cu declanşarea protestului de către doctori5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce sunt casele de asigurari ? trimis de
( 7 iun 2011, 11:37:06
Casele de Asigurari de Sanatate sunt niste institutii care nu fac altceva decat sa creeze dificultati in sistemul sanitar , fapt pentru care vom solicita desfiintarea acestora . Gata cu frecusul mausului , sa puna mana pe lopata si la munca . Si-au facut baietii cladiri luxoase , masini , birotica etc , salarii si toate pe spinarea fraierilor iar ei nu sunt altceva decat ca gandacii de colorado , nu produc nimic decat paguba fac .
Casele de Asigurari de Sanatate trebuie desfiintate , are cine gestiona banii din sanatate . Pe timpul lui Ceausescu nu aveam case de asigurari de sanatate si mai bine mergea sistemul sanitar . Sa mergem inainte pentruca inainte era mai bine!
2.   Ce ne facem cu sanatatea noastra. trimis de
( 7 iun 2011, 16:59:09
Am platit 42 de ani pentru sanatate,acum platim a doua taxa pentru sanatate din pensie si acum mai vreau sa mai platim si taxa de consultatie.Ce au de gind guvernantii nostrii dela noi bolnavii pentru a supravetui?Casele de asigurari au avut bani prea multi iar guvernantii iau topit in alte scopuri si acum noi suferim. Inainte aveai cui sa te plingi chiar daca nu se rezolva Acum unde sa ne mai plingem bolile noastre ca nu ne asculta nimeni.Rau a mai ajuns acest sistem de sanatate pina cind oare?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei