Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 apr 2011 - Anul XVI, nr. 78 (4676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   21 imagini |   ø fişiere video

Ultima misiune

Sucevean omorât cu sălbăticie din motive religioase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vestea uciderii lui Filaret Moţco în Afganistan, acolo unde se afla în calitate de funcţionar internaţional ONU, a căzut ca o lovitură în satul său natal. Rudele din Izvoarele Sucevei nu-şi explică de ce a fost nevoie ca un om atât de generos să moară atât de tragic.

Pentru Eudochia Moţco, mama în vârstă de 83 de ani a lui Filaret Moţco, şi lacrimile parcă au secat. După ce acum 18 ani şi-a pierdut soţul, femeia trebuie acum să-şi ducă la groapă şi fiul cel mai mic. „De ce s-a întâmplat tocmai la noi?”, este întrebarea pe care Eudochia Moţco o repetă, fără să poată găsi un răspuns. Trecută prin greutăţile vieţii, mama lui Filaret Moţco spune că nu doreşte nimănui să mai treacă printr-o astfel de încercare cumplită.

Şi celelalte rude sunt la fel de şocate de vestea morţii lui Filaret Moţco. Pentru unii dintre ei, bărbatul de 43 de ani, deşi plecat de pe meleagurile natale în urmă cu mulţi ani, rămâne şi acum ca un adevărat tată. „Când venea acasă mergeam împreună la biserică, era ca un tată pentru noi”, a spus Marcela Cega, una dintre nepoate.

Rudele au doar cuvinte de laudă despre bărbatul care se va întoarce acasă într-un sicriu. „Era sufletist, harnic, bun cu toată lumea şi niciodată agresiv. Eu îi mai spuneam că a avut noroc, dar el îmi răspundea că pentru a ajunge unde era a muncit din greu”, a completat o altă nepoată a lui Filaret Moţco.

 

Mama lui Filaret Moţco: Eu am rămas, iar el s-a dus...

Filaret Moţco mai are doi fraţi şi două surori, iar el era cel mai mic dintre ei. Toţi apropiaţii spun că s-a prăpădit un om deosebit. „Acum nu mai pot nădăjdui că va mai avea grijă de mine. Acum o săptămână mi-a spus să nu umblu prin glod, pe afară, să nu răcesc. Uite, eu am 83 de ani, şi am rămas, iar el s-a dus...”, a spus oftând Eudochia Moţco.

Cumnata Maria Moţco era la fel de afectată de tragedie: „Ne-a ajutat de fiecare dată la nevoie pe toţi. Acum nu mai avem pe cine aştepta, o să ne fie foarte greu”.

Şi sora Maria Marusac şi-a adus aminte cum a fost ajutată de Filaret după ce i-a ars casa. „Eram tare mândră de el, mă gândesc că puteau să-mi ardă şi trei case şi tot nu era o lovitură ca asta”, a mărturisit Maria Marusac. Ea a adăugat că toată familia se simte de parcă uliul ar fi luat cloşca şi puii au rămas singuri.

 

Va fi înmormântat în satul natal, potrivit tradiţiei locului

Ultima dată când rudele l-au văzut a fost în octombrie 2010. Venise acasă pentru câteva zile, iar apoi a plecat să-şi facă meseria pentru care se pregătise şi de care era atras. Urma să revină printre cei dragi de Crăciun, dar timpul nu i-a mai permis, aşa încât amânase revenirea la Izvoarele Sucevei pentru perioada Paştelui. Din păcate, se va întoarce în preajma acestei mari sărbători, dar nu cu zâmbetul pe buze şi cu o vorbă bună pentru rude, ci între patru scânduri.

„Va fi înmormântat aici, în satul natal. Printre străini a trăit şi a muncit destul, măcar cele veşnice să fie în satul lui, să aibă parte de linişte”, a mărturisit Maria Marusac, una dintre surorile lui Filaret Moţco.

Şi dorinţa mamei românului ucis brutal în Afganistan este ca fiul ei să-şi doarmă somnul de veci acasă. „O să fie înmormântat în cimitirul din sat, între neamuri, potrivit tradiţiei locului. Dumnezeu să-l ierte şi să aibă grijă de el sus, acolo în ceruri”, a mărturisit sfârşită Eudochia Moţco.

 

Filaret Moţco, un „erou mort fără vină”

Durerea este la fel de mare şi pentru ceilalţi apropiaţi ai lui Filaret Moţco. Florin şi Lăcrămioara Copaciu, finii românului ucis în Afganistan, au venit în fugă de la Dej la Izvoarele Sucevei pentru a fi alături de familia greu încercată. „Noi eram persoane de contact între el şi rude când se afla în străinătate, iar acesta este ultimul lucru la care ne gândeam că se putea întâmpla”, a spus Florin Copaciu. Acesta a adăugat că din discuţiile cu naşul său a înţeles că Afganistanul era un loc cu o „linişte imprevizibilă”, iar evenimentele de săptămâna trecută confirmă asta.

„România are numai eroi morţi fără vină, aşa cum este şi cazul naşului nostru. Valorile din România se transformă în eroi după moarte şi ăsta e un adevăr crud”, a precizat Florin Copaciu. Şi soţia acestuia deplânge moartea lui Filaret Moţco, despre care spune că era un om deosebit. „Nu cred că o să mai existe altul ca el. E mare păcat că l-am pierdut. Pentru noi a fost mai mult ca un frate sau ca un părinte”, a adăugat Lăcrămioara Copaciu.

 

Omorât din cauza unui pastor american

Filaret Moţco avea statut de funcţionar internaţional al ONU, aflându-se în misiune în Afganistan de aproape doi ani. În vârstă de 43 de ani, el avea o impresionantă carieră în domeniul instituţiilor internaţionale, participând şi la alte operaţiuni ale ONU, din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă - în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale.

În urmă cu doi ani, activând în cadrul unei organizaţii umanitare în Cecenia, el a fost declarat persona non-grata de către autorităţile ruse.

Filaret Moţco a activat în cadrul SECI, organizaţie sud-est europeană pentru combaterea crimei transfrontaliere, iniţiativă regională la care au aderat 13 state din zonă. Filaret Moţco absolvise cursurile şcolii generale din Izvoarele Sucevei, iar apoi a urmat cursurile Liceului Nr. 1 Bistriţa şi în final o şcoală militară din Sibiu.

Atacul sângeros în urma căruia a decedat românul a avut loc la biroul misiunii ONU de la Mazar-i-Sharif, din Afganistan. Cel puţin 12 persoane au murit în urma atacului comis de manifestanţii care protestau faţă de incendierea  Coranului, în Statele Unite, de către un pastor american.

 

Condoleanţe de la cel mai înalt nivel

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a transmis condoleanţe pentru moartea lui Filaret Moţco, într-o discuţie telefonică purtată cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi, menţionând promisiunea preşedintelui afgan, Hamid Karzai, de realizare a unei anchete complete în acest caz. Totodată, secretarul general al ONU a menţionat că a decis să îl delege pe şeful unităţii sale de securitate să participe la această anchetă. Înaltul oficial ONU a transmis condoleanţe familiei cetăţeanului român ucis în urma atacului de la Mazar-i-Sharif, Afganistan, şi ministrului român al Afacerilor Externe.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a transmis condoleanţe familiei lui Filaret Moţco şi familiilor celorlalte victime ale atentatului din Afganistan, precum şi autorităţilor ONU şi a solicitat autorităţilor afgane să ia toate măsurile necesare pentru ca autorii să fie aduşi în faţa justiţiei şi condamnaţi.

 

Mesaj şi din partea preşedintelui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a transmis şi el un mesaj de condoleanţe.

„Am primit cu durere vestea încetării din viaţă a cetăţeanului român Filaret Moţco, funcţionar internaţional în cadrul biroului ONU (UNAMA) din nordul Afganistanului. Doresc să prezint, în nume personal şi în numele poporului român, sincere condoleanţe familiei îndoliate. În acelaşi timp, exprim solidaritatea poporului român faţă de celelalte state ai căror cetăţeni au căzut victime acestei tragedii şi reiterez poziţia fermă a României de condamnare a actelor inumane generate de intoleranţă şi extremism", se arata în mesajul şefului statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean omorât cu sălbăticie din motive religioase.
 Vizualizări articol: 6143 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 24 voturi
Sucevean omorât cu sălbăticie din motive religioase5.0524

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gang of idiots! trimis de
( 4 apr 2011, 11:15:02
"Omorât din cauza unui pastor american" !? Hai sa fim seriosi! Adica daca un islamist arde o Biblie eu trebuie sa omor un arab ? Problema este complicata si tine de cultura si mentalitatea indivizilor! Nu stiu exact ce cautam noi acolo si care-i in fapt avantajul nostru. Pana la urma cel mai bine ar fi daca irakienii si afganii ar fi lasati sa se impuste intre ei sau cum sa-ar zice politically correct ...sa-si construiasca singuri destinul ca natiune!
1.1  RE: Gang of idiots! trimis de
( 4 apr 2011, 21:05:56
Tu te compari cu un islamist? Habar nu ai ce inseamna fanatism. Vorbesti aiurea.
2.   Pt. CHRONOS trimis de
( 4 apr 2011, 12:14:43
Ce nu intelegi tu aici ? Omul era angajat al O.N.U. si era la serviciu . Nu cautam NOI ceva si el era la o slujba ca oricare alta si a murit in timpul serviciului . Cred ca tu confunzi ONU cu NATO sau cu americanii. Si da ,sunt de acord sa-i lase sa se impuste intre ei ca nu poti face bine cu forta . Doar daca nu ai interese majore in zona ceea ce este adevarat pentru americani . Dumnezeu sa-l ierte ca au intrat peste ei in cladire si i-au impuscat ca pe niste caini !
3.   !!!!!! trimis de
( 4 apr 2011, 13:27:32
din ce am inteles, omul era specialist in gestionarea conflictelor si post-conflict. studiase relatiile internationale si era angajat ONU. ei au fost sacrificati, pt a iesi ONU cu basmaua curata. ce, nu se puteau trimite niste mercenari ca sa faca curat ? ideea e ca iesea ONU sifonat, asa ca au fost sacrificati niste functionari . ....e..incurcata treaba.
condoleante familiei.
4.   Omorat cu salbaticie? trimis de
( 4 apr 2011, 20:56:27
A fost supus la cazne? A fost torturat ?. Acolo e razboi permanent ,si "la razboi ca la razboi" Asta i-a fost soarta,D-zeu sa-l ierte !
5.   Pios Omagiu trimis de
( 4 apr 2011, 21:36:29
Un deosebit respect si nemarginita stima ,pentru un om studios . Corect omul a fost angajat ONU si nu NATO (ptr cine face deosbirea dintre ONU si NATO ), corect omul a fost specialist in gestionarea conflictelor si post conflictelor , un om care a reusit prin fortele lui si nu pus de un partid sau numit de cineva .
6.   UCIGASII AFGANI FARA ALAH trimis de
( 5 apr 2011, 09:21:28
Veste cutremuratoare a zguduit inimile a milioane de romani.Este inadmisibil sa curmi viata unui tanar care nu are alta vina decat dragostea de oameni care l-a dus peste hotarele tarii tocmai pentru cugetul lui curat de a apara viata unor oameni pe care nici macar nu-i cunostea
-Dumnezeu sa-l ierte pe Filaret si sa -i ocroteasca pe cei din familia lui,ramasi sa-l pomeneasca si sa-l planga.SAi sa pedepseasca pe cei care au contribuit direct sau indirect la moartea lui Filaret.
-Dumnezeu sa-l oduhneasca in pace.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei