Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 apr 2011 - Anul XVI, nr. 78 (4676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bătăi de cap

Mii de tone de apă caldă, intrate în pământ din cauza unei conducte vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O conductă de termoficare veche de 40 de ani a dat serioase bătăi de cap nu doar sucevenilor, care s-au confruntat cu întreruperi ale furnizării serviciilor de încălzire şi apă caldă, ci şi echipelor de termoficare, care s-au chinuit trei zile să îi dea de capăt.

Opririle temporare de apă caldă şi căldură care s-au făcut simţite în toate cartierele Sucevei, cu excepţia Burdujeniului, în noaptea de joi spre vineri şi în cursul zilei de vineri, au fost cauzate de o pierdere masivă de agent termic pe una dintre conductele principale.

Deşi pierderile înregistrate erau cam de 200 de tone pe oră, nici nu semn al avariei nu a fost vizibil în oraş, care a fost parcurs de la un capăt la altul de echipele de termoficare, cu echipamente de termoviziune, singura variantă prin care mai puteau descoperi avaria, în lipsa altor indicii.

Cum pierderile de agent termic au fost localizate în cele din urmă în cartierul George Enescu, în zona strada Scurtă, furnizarea apei calde şi căldurii a fost reluată în tot oraşul, cu excepţia punctului termic George Enescu 3.

“Avaria nu era vizibilă absolut deloc, toată apa caldă s-a scurs probabil într-un canal din apropiere, pentru că la suprafaţă nu era nici un indiciu. Din păcate, la scurt timp după ce a fost reparată conducta, a cedat în alte două zone. Am reparat şi acolo, dar din nou, dimineaţă, la ora 04.00, când am dat drumul la apă caldă pe ea, iar s-a spart, întâi pe tur şi apoi pe retur. Acum se lucrează la remedierea celor două avarii şi sperăm ca de duminică seara să fie reluată furnizarea căldurii şi apei calde şi la acest punct termic”, a declarat directorul de termoficare, Neculai Frunzaru.

Din cauza acestor probleme, locuitorii blocurilor T 1, G 23 şi cei ai blocului Iris nu au beneficiat de apă caldă şi căldură începând de vineri seara şi până duminică seara, în vreme ce cantităţi mari de apă clocotită, probabil de ordinul miilor de tone, s-au pierdut în pământ şi în reţeaua de canalizare a oraşului.

 

Încălzirea vremii duce la creşterea numărului de avarii

Şeful sectorului de termoficare din cadrul Termica Suceava, Neculai Frunzaru, a explicat că problemele apărute începând din noaptea de joi spre vineri şi care s-au manifestat până duminică seara au două cauze majore.

Pe de o parte, vechimea reţelei de termoficare la care au apărut aceste avarii, conducta fiind aceeaşi de la înfiinţarea cartierului, starea de uzură foarte puternică a acesteia, iar pe de altă parte, dereglarea apărută în reţeaua de termoficare a oraşului, ca urmare a creşterii temperaturilor exterioare.

“Această conductă trebuia înlocuită de mai mulţi ani, am tot prins-o pe lista de modernizări în fiecare an, dar, din păcate, nu au mai fost bani şi pentru aceasta. Starea ei este deplorabilă şi mă îngrijorează şi mai tare ce se va întâmpla la iarnă cu ea”, a spus Frunzaru.

În acelaşi timp, directorul de termoficare a explicat şi motivele pentru care această avarie gravă, la o conductă principală de termoficare, a apărut acum, în primăvară, şi nu în iarnă.

“Încălzirea vremii a dus la reducerea consumului de agent termic, mulţi suceveni închizând repartitoarele sau chiar gigacalorimetrele de bloc. Asta duce la o acumulare a presiunii în conductele principale, ceea ce provoacă o mărire a ratei de producere a avariilor. Ne putem aştepta ca numărul de avarii să crească în perioada următoare, până la oprirea furnizării căldurii, când situaţia va reveni la normal”, a adăugat Neculai Frunzaru.

Conducta principală care a cauzat acum întreruperi şi care ar putea cauza şi alte neplăceri sucevenilor se întinde de la blocul Albina până la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de tone de apă caldă, intrate în pământ din cauza unei conducte vechi.
 Vizualizări articol: 2507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Mii de tone de apă caldă, intrate în pământ din cauza unei conducte vechi4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da proiectul, unde-i proiectul? trimis de
( 4 apr 2011, 11:27:56
Nu cumva conducta respectiva era cuprinsa in vestitul proiect de reabilitare a retelelor termice si care trebuia schimbata inca de anul trecut? Sau asta a facut parte din "bonusul" de 20% acordat celor care l-au initiat....
Sau poate ca nu a fost inclusa in proiect?
Cine mai stie, ca "nu pot fi facute publice toate detaliile"....ca "astia e prosti si oricum nu pricepe"....
2.   Putin fizica trimis de
( 4 apr 2011, 22:18:36
"domnilor ziaristi" nu cred ca a-ti prea facut fizica in scoala. lichidele, precum apa, se masoara in metri cubi, si nu tone.
3.   Pt C2301 trimis de
( 4 apr 2011, 22:21:01
probabil ca la momentul proiectului, pe acea strada locuiau mai multi PDL-isti. Nu de alta dar "realizatorul "proiectului ISPA este Marza.
4.   Comentariu trimis de
( 4 apr 2011, 23:47:47
cand o sa fie centrala pe biomasa nu cred ca o sa le mai convina sa mai piarda,, mii de tone de agent termic,,sau tot noi amaratii o sa platim majorari in ianuarie si reduceri in august ..La ligheannnn, mars!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei