Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 ian 2011 - Anul XVI, nr. 9 (4607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prea puţini bani

Salariaţii suceveni nu pot să susţină plata pensiilor din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Contribuţiile sociale ale salariaţilor suceveni nu reuşesc să acopere nici pe departe sumele care se plătesc lunar pensionarilor. Deficitul dintre sumele încasate în judeţul Suceava din contribuţiile sociale şi cheltuielile cu pensiile de la nivelul judeţului ajunge la aproximativ 70%. Practic, sumele care se încasează nu reuşesc să acopere decât 30% din banii care se plătesc pensionarilor suceveni.

Potrivit datelor prezentate de Casa Judeţeană de Pensii Suceava, în luna decembrie 2010 erau în plată 197.359 de pensionari, dintre care 158.082 pensii – asigurări sociale, 28.366 de pensii pentru agricultori şi 10.911 pensii pentru veterani. Suma totală plătită în luna decembrie 2010 pentru cei aproape 200.000 de pensionari se ridică la 114,6 milioane de lei.

 

Numărul pensionarilor este aproape dublu faţă de cel al angajaţilor

În comparaţie cu numărul pensionarilor, din datele de la Casa Judeţeană de Pensii rezultă faptul că în judeţ sunt puţin peste 101.000 de persoane care contribuie la bugetele de asigurări sociale. Astfel, la sfârşitul lunii noiembrie 2010 erau înregistrate aproape 92.500 de persoane asigurate cu carnete de muncă, la acestea adăugându-se 3.755 de persoane cu declaraţii de asigurare şi 5.500 de persoane care au încheiat contracte de asigurare. De la cele 101.000 de persoane care contribuie la bugetele de asigurări sociale se încasează lunar, în medie, o sumă de 33,86 milioane de lei, sumă care reprezintă doar aproximativ 29,5% din banii plătiţi pensionarilor suceveni în luna decembrie 2010. De precizat faptul că la media lunară a încasărilor pentru contribuţiile sociale din judeţul Suceava s-au luat în calcul sumele plătite în primele 11 luni ale anului trecut. Situaţia privind deficitul din sistemul de pensii de la nivelul judeţului Suceava nu înseamnă că pensiile nu vor mai fi plătite, diferenţele dintre încasări şi plăţi fiind susţinute de la bugetul de stat.

 

Conducerea CCI consideră că munca la negru este încurajată în continuare de contribuţiile sociale prea mari

Secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava, Marcel Gaftoneanu, consideră că unul dintre motivele pentru care sumele încasate la buget sunt mici este păstrarea unui nivel ridicat al contribuţiilor sociale. „Aceste contribuţii sunt în continuare foarte mari, astfel încât nu este încurajată munca la alb. Pe de altă parte, şi baza de impozitare s-a redus considerabil, mai ales dacă avem în vedere că foarte multe firme au intrat în insolvenţă”, a explicat Gaftoneanu. El a adăugat că o şansă pentru creşterea numărului de locuri de muncă este decizia Guvernului de a reintroduce impozitul de 3% pentru microîntreprinderi. „Acest lucru va contribui la apariţia unor astfel de firme cu minim un salariat, astfel încât vor apărea noi locuri de muncă. De remarcat faptul că această măsură a fost luată şi la presiunea mediului de afaceri. Oricum, reintroducerea impozitului de 3% pentru microîntreprinderi este o măsură venită în ceasul al 11-lea, după ce au murit mii de firme”, a mai declarat secretarul general al CCI Suceava. Marcel Gaftoneanu consideră că pentru stimularea mediului de afaceri în vederea creării de locuri de muncă ar trebui eliminată deductibilitatea limitată a cheltuielilor şi a Taxei pe Valoare Adăugată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salariaţii suceveni nu pot să susţină plata pensiilor din judeţ.
 Vizualizări articol: 967 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 6 voturi
Salariaţii suceveni nu pot să susţină plata pensiilor din judeţ4.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Verificati ce scrieti! trimis de
(13 ian 2011, 13:23:39
Domnule Dan Coman, verificati ce scrieti, sau documentati-va mai bine! Ceea ce nu se acopera din colectarile din judet se acopera mai intai din Fondul national pentru pensii, deci tot din contributia la fondul de pensii si abia daca este insuficient acest fond, se acopera de la bugetul de stat! De ce am impresia ca parca ati vrea sa aratati prin acest articol unde sta raul social, cancerul societatii, conform afirmatiilor stralucitului Presedinte al tuturor romanilor?! Daca tot dati drumul articolelor comandate, cum am impresia in cazul de fata, peste cat timp sa va asteptam cu articole despre imperioasa necesitate de autonomie a unor tinuturi din interiorul tarii pe criterii etnice? Foarte curand, nu-i asa? Doar coalitia puterii trebuie sa mearga mai departe!
2.   Neajunsuri trimis de
(13 ian 2011, 13:40:10
pai de unde sa acoperim noi pensiile care trebuiesc platite , din moment ce eu cunosc langa mine , unde locuiesc , cam 10 cazuri de pensionari ilegali , unii din ei lucreaza in strainatate, altii muncesc aici la negru si nici nu platesc impozite si nici taxe ca noi , ba din contra ei sant platiti din banii nostri , si sant convins ca autoritatiile indreptatite cunosc aceste cazuri dar i-au spaga si se fac ca nu vad , si se plang ca nu au de unde plati pensiile , eu va dau un ex. a verificato cineva pe doctorita MUHA , cati bani face pe zi din spaga, rusine sa va fie tara de rahat ce santeti.
3.   ! trimis de
(13 ian 2011, 22:05:21
Pai ce investitori a adus primarul in judet? A distrus intreaga zona industriala, si a stiut doar sa vanda terenuri, pentru a-si lua dreptul! Stadionul Areni e urmatorul pe lista! Isi vede doar propiul interes! A uitat pentru ce a fost ales. Taranul, tot taran ramane...
4.   Articole de" doi bani" trimis de
(14 ian 2011, 11:48:18
Pensionarii au muncit o viata si au platit cotizatii ...ei nu stau pe capul nimanui...GUVERNANTII NOSTRI - TOATA CLASA POLITICA -INCOMPETENTA A ADUS SISTEMUL DE PENSII IN STADIUL "DE FALIMENT".TOT SE PLANG CA NU SUNT FONDURI PT PENSII CICA NU SUNT DESTUI MUNCITORI SA SUSTINA FONDUL... DAR MEREU , MEREU MEREU... VORBESC DOAR DE DISPONIBILIZARI... TI-I SI LEHAMITE SA-I AUZI PARCA AR FI RETARDATI ....PAI ORI SUNTEM GUVERN SI LUAM MASURI...ORI SUNTEM NISTE NEISPRAVITI SI LATRAM LA LUNA PLINA....NU IL CUNOSC PE DOMNUL ZIARIST SI NU POT SA SPUN DESPRE EL DACA E IMPLICAT SAU NU POLITIC SCRIID ARTICOLE CU IZ INTERPRETABIL..DAR PARCA CITIND' PRINTRE RANDURI' S-AR CAM DESPRINDE IDEEA "CA PENSIONARII AR FI CANCERUL SOCIETETII"- NU DE ALTA DAR SA NU-L AJUNGA " BLESTEMELE NORODULUI" .CE ATI ZICE DOMNILOR ZIARISTI DACA ATI SCRIE DESPRE PENSIONARI ARTICOLE DE GENUL "DUPA O VIATA DE MUNCA- DUCEM O VIATA DE CAINE ',,,,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei