Recensământul agricol 2010, care presupune o riguroasă adunare de date privind efectivele de animale, păsări şi dinamica suprafeţelor agricole, se desfăşoară anevoios în multe localităţi din judeţ, o parte a gospodarilor refuzând să-i primească pe recenzori şi să le ofere datele cerute. Principala frică a oamenilor este că, după ce le vor fi contabilizate toate bunurile, se vor trezi că trebuie să plătească impozite pentru fiecare. Pe de altă parte, reprezentanţii Comisiei Judeţene de Recensământ explică faptul că nu este vorba decât de o cercetare statistică, iar atunci când sunt introduse în baza de date naţională raportările nici măcar nu mai conţin numele proprietarilor.
Ce s-a făcut până acum
Conform celor mai recente raportări făcute de cei peste 1.000 de recenzori din judeţ care merg pe la casele oamenilor (angajaţi din primării în proporţie de 70%, restul dintre ei salariaţi din învăţământ, pensionari, şomeri şi casnici) de la începutul lunii, când a început recensământul, şi până pe 22 decembrie, au fost culese date din 77.764 de exploataţii agricole, cifră care reprezintă un procent de 41,12% din totalul celor 189.106 de gospodării şi unităţi cu personalitate juridică ce desfăşoară activităţi agricole, din care trebuie adunate date. Procentul judeţean este sub cel naţional, cifrat la 44,4%, însă având în vedere că măsurătorile continuă până la finele lui ianuarie 2011 nu se poate vorbi încă de mari întârzieri.
Oamenii care refuză să ofere date, ameninţaţi cu amenzi
„Nu este o situaţie generalizată, dar sporadic recenzorii noştri se lovesc de refuzuri din partea oamenilor. Apoi mai există o problemă, tendinţa multora de a declara cât mai puţin, de frica de a nu fi impozitaţi”, a declarat Stelian Ruscior, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava şi vicepreşedinte în cadrul Comisiei Judeţene de Recensământ.
El a avertizat că HG 1370/2008, la articolul 13, prevede amenzi cu valori cuprinse între 200 şi 1.000 de lei pe numele persoanelor care refuză să ofere date, cei vizaţi primind deja înştiinţări cu privire la posibilitatea aplicării unor sancţiuni contravenţionale.
Pentru ce se face recensământul
Şeful Direcţiei Judeţene de Statistică a ţinut să lămurească din nou lucrurile în ceea ce priveşte acest recensământ. El a arătat că datele se culeg pentru un scop pur statistic şi nici nu se pune problema să fie folosite pentru aplicarea de impozite.
„Informaţiile obţinute vor evidenţia schimbările structurale intervenite în perioada de post-aderare a României la Uniunea Europeană şi în comparaţie cu alte cercetări statistice, precum şi cu Recensământul General Agricol din 2002, în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă utilizată, efectivele de animale, irigaţiile, dotările exploataţiilor agricole cu maşini şi echipamente, dezvoltarea rurală, indicatori de agro-mediu şi multe altele. De asemenea, recensământul va permite obţinerea de date relevante necesare evaluării politicilor agricole”, a explicat Stelian Ruscior.
Cifrele contabilizate pe localităţi arată că până acum cei mai harnici au fost recenzorii din Bogdăneşti, care au adunat deja date de la 44% dintre exploataţii, şi Zamostea, 43,5%, în timp ce la polul opus se află Bosanci, 24%, Boroaia, 24,8%, sau Fălticeniul, 26,8%.
Singurii gospodari care nu sunt vizaţi de recenzie sunt cei care nu trec de un prag minim: au o suprafaţă agricolă utilizată ca grădină familială mai mică de 15 ari şi cresc mai puţin de zece păsări. Dacă însă un gospodar are şi un singur animal mare (bovină, ovină, porcină, etc.) el va fi căutat de recenzori.
(24 dec 2010, 11:18:19