Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 dec 2010 - Anul XV, nr. 292 (4583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Scandal de proporţii

Directori de şcoli şi mii de părinţi, victimele unei megaţepe cu uniforme şcolare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scandaluri de proporţii mocnesc în mai multe licee importante din judeţul Suceava după ce părinţii elevilor au achitat sume importante în avans, pentru a le lua copiilor uniforme şcolare, însă acestea nu au mai ajuns la ei. Oamenii au fost convinşi că totul este în regulă după ce respectiva firmă a avut avizul directorilor şcolilor, iar acum sunt foarte nemulţumiţi, acuzându-i şi pe aceştia din urmă.  Directorii spun însă că şi ei sunt victime în această poveste, fiind jenaţi de penibilul situaţiei.

 

Firma implicată în această poveste urât mirositoare se numeşte SC Wuniforms Company SRL, îşi are sediul în satul 1 Decembrie, comuna Banca, judeţul Vaslui, având un punct de lucru în municipiul Vaslui, pe locul unei foste fabrice de confecţii. Cel care s-a recomandat directorilor de şcoli ca patron al firmei este un anume Andrei Braşoveanu, care a venit în mai multe rânduri la Suceava, în şcoli, pentru a-şi prezenta oferta. De obicei la momente aniversare pentru unităţile de învăţământ, reprezentanţii firmei au venit cu o întreagă gamă de uniforme şcolare, pentru băieţi şi fete, acestea fiind foarte fine şi sofisticate, într-un cuvânt luând ochii elevilor, îndemnaţi bineînţeles să le probeze.

Printre şcolile care au semnat contracte cu această firmă se numără Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi şi Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, însă este posibil să mai fie şi altele despre care să nu avem cunoştinţă, deocamdată neexistând o plângere comună a celor care au fost înşelaţi, în timp ce în unele cazuri directorii nici măcar nu au apelat încă la Poliţie sau la instanţă.

 

I-au încântat pe elevi cu modele de uniforme impecabile

Profesorul Marian Olaru, directorul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, ne-a spus că în cazul unităţii de învăţământ pe care o conduce toată povestea a început în luna februarie a acestui an, când a fost căutat de un reprezentant al firmei din Vaslui, care i-a prezentat oferta societăţii. Respectivul agent de vânzări a revenit apoi, însoţit inclusiv de Andrei Braşoveanu, aşa-zisul patron al societăţii, în luna iunie, când la liceu s-a organizat o manifestare dedicată Zilelor Colegiului.

„Uniformele prezentate atunci erau frumos lucrate, arătau chiar excepţional. Copiii au fost încântaţi, astfel că foarte mulţi dintre cei de clasa a IX-a au fost hotărâţi să şi le cumpere”, a relatat directorul. În septembrie, elevii au plătit sume în avans pentru uniforme, de la 50 la 100 de lei, în total, conform directorului, firma din Vaslui încasând suma de 24.600 de lei.

 

Înţelegerile din contract, călcate în picioare

Anul şcolar 2010-2011 a început, însă uniformele nu au ajuns în şcoală. Cum trecuse data de 1 octombrie, când reprezentanţii firmei trebuiau să vină cu uniformele, după mărimile comandate de elevi şi să facă retuşuri unde era cazul, directorul Olaru a început să îi caute pe aceştia, însă o bună perioadă de timp nu au răspuns nici la telefoane, nici la emailuri. La un moment dat, povesteşte directorul, cei de la SC Wuniforms Company SRL l-au anunţat că uniformele sunt pregătite şi vor ajunge la Suceava, prin curierat rapid. Înţelegerea din contract, spune directorul, este însă cu totul alta, reprezentanţii firmei trebuind să vină cu marfa la liceu şi să rezolve toate eventualele probleme legate de mărimea articolelor de îmbrăcăminte.

„Ştiam deja de la domnul director Popescu (n.r. directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”) că uniformele pe care le trimit ei sunt foarte proaste, aşa că am refuzat să preluăm comanda. I-am spus patronului să-mi trimită mai întâi câteva uniforme, pentru a vedea dacă au criteriul necesar de calitate. Au trimis două... parcă erau cusute de babe chioare, erau încreţite, extrem de proaste”, a relatat directorul Olaru.

După ce s-a consultat cu părinţii elevilor, majoritatea a decis ca uniformele să fie respinse.

„Acum cei de la firmă mă ameninţă că mă dau ei în judecată. Noi am depus plângere penală împotriva lor pentru infracţiunea de înşelăciune şi reclamă mincinoasă şi sperăm să recuperăm banii daţi în contul avansului, pe baza faptului că nu şi-au respectat angajamentele din contract, nici în ceea ce priveşte termenul şi modul de livrare şi nici în ceea ce priveşte calitatea”, a încheiat directorul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”.  

 

Uniforme în bătaie de joc, la Colegiul „Ştefan cel Mare”

La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, situaţia este puţin diferită. Uniformele au fost comandate, s-a plătit avans şi au ajuns cu întârziere, cu puţin timp înainte de sărbătorirea a 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei, manifestare desfăşurată la mijlocul lunii octombrie. Dezamăgirea a fost şi aici imensă.

Directorul Dan Popescu spune că uniformele au fost trimise în bătaie de joc. Au fost cazuri în care comanda pentru un elev avea un sacou foarte mare şi pantalonii cu câteva numere mai mici. S-a ajuns în situaţia ca elevii să-şi caute prin mormanul de haine mărimi cât de cât potrivite, făcându-se improvizaţii în măsura în care s-a putut.  

„În mod clar ţinutele nu sunt corespunzătoare. Am apelat la un avocat, cu ajutorul căruia o să merg în instanţă şi o să încerc să-mi recuperez banii achitaţi”, ne-a declarat directorul Popescu. El a spus că a acoperit paguba materială suferită de părinţi, dând de înţeles că a achitat sumele din buzunarul propriu, iar de acum speră să-şi recupereze prejudiciul pe calea instanţei.

 

Nu au mai dat nici un semn de viaţă 

În cazul altor licee, deşi s-au semnat contracte, reprezentanţii firmei din Vaslui nu au mai dat nici un semn de viaţă. Dumitru Bernicu, directorul Liceului cu Program Sportiv Suceava şi Ion Chideşa, directorul Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, ne-au povestit că reprezentanţii firmei din Vaslui au fost şi la unităţile de învăţământ pe care le conduc, s-au semnat contracte, s-au plătit avansuri, iar uniformele urmau să fie livrate în noiembrie, respectiv în septembrie.

„Conform contractului, după data de 15 noiembrie, avem dreptul să percepem penalităţi pentru întârzieri şi preţul uniformelor scade. De exemplu, la o întârziere mai mică de zece zile, costurile ar fi mai mici cu 10%. Nimeni de la această firmă nu ne mai răspunde însă la telefoane, şi asta deja de săptămâni la rând”, ne-a explicat Dumitru Bernicu.

 

Comandă imensă şi situaţie incertă la Colegiul Economic

Poate cea mai gravă situaţie se înregistrează la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava. Aici, după cum ne-a spus directorul Corneliu Romaşcu, există un contract semnat pentru aproximativ o mie de uniforme. Practic, la acest colegiu, mare parte dintre elevi, exceptându-i pe cei din ultimul an de liceu, au comandat uniforme, achitând un avans de o sută de lei, în condiţiile în care costul total a ajuns, la modele mai complexe, până la 240 de lei.  

Abia acum câteva zile au ajuns la şcoală câteva uniforme, iar restul ar urma să fie livrate săptămâna viitoare. Directorul îi aşteaptă pe reprezentanţii firmei la Suceava, urmând a deschide pachetele cu uniformele numai în prezenţa acestora. Având în vedere antecedentele însă, este foarte probabil ca aceştia să refuze să se deplaseze la Suceava. 

 

Au încântat conducerea şcolii cu „uniforme sociale”

Strategia celor de la Wuniforms Company SRL a fost bine pusă la punct. La Colegiul Economic, de exemplu, în cadrul unei prezentări, reprezentanţii firmei au oferit în jur de o sută de uniforme gratuite, pentru cazuri sociale. A fost suficient pentru a câştiga încrederea şi pentru a strânge apoi numai de la elevii de la „Economic” în jur de 100.000 de lei, în contul avansului pentru cele o mie de uniforme.  

Acum, elevii de la liceu şi părinţii sunt foarte nemulţumiţi că, deşi au dat de bani pentru uniforme, au fost nevoiţi să mai investească încă o dată pentru „ţinută decentă”, ţinută cerută de conducerea şcolii.

 

Nimeni nu şi-a pus semne de întrebare la timp

Aşadar, o mare ţeapă încasată de părinţi şi de directorii şcolilor, directori care spun că nu aveau de unde şti că firma nu este una serioasă, deşi, probabil, la o investigaţie mai serioasă le-ar fi oferit ceva semne de întrebare. Teoretic, banii pot fi recuperaţi pe calea instanţei, asta în condiţiile în care contractele de care vorbesc directorii prevăd clauzele de care au amintit aceştia. Când se va întâmpla acest lucru este însă greu de spus, părinţii temându-se că o dată ce copiii vor termina liceul banii vor fi pierduţi.

Firma din Vaslui figurează şi cu un site, unde îşi prezintă oferta şi oferă mai multe numere de telefon mobil de contact. La nici unul dintre acestea însă reporterii „Monitorul” nu au putut contacta pe nimeni. Din câte se pare, cei de la Wuniforms Company SRL răspund doar la numerele pe care le cunosc şi la care au interes să răspundă.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directori de şcoli şi mii de părinţi, victimele unei megaţepe cu uniforme şcolare.
 Vizualizări articol: 1514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.92/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 13 voturi
Directori de şcoli şi mii de părinţi, victimele unei megaţepe cu uniforme şcolare3.9513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Teapa trimis de
(11 dec 2010, 12:16:13
desteptul asta nu a dat tepe numai la parinti.a dormit si mancat la o pensiune din Burdujeni si nu a platit nici acolo.rusine sa-ti fie d-le Brasoveanu
1.1  RE: Teapa trimis de
(11 dec 2010, 12:35:59
"d-le"????? mai bine spui  ☭ ule cu ochi
2.   Comentariu trimis de
(11 dec 2010, 14:44:58
Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Si atunci de ce nu-mi publicati mesajul?
3.   Comentariu trimis de
(11 dec 2010, 14:46:20
am trimis un mesaj si asatept sa apara...
4.   Comentariu trimis de
(11 dec 2010, 14:47:18
e clar... sunteti unsi cu totii...
4.1  RE: Comentariu trimis de
(12 dec 2010, 12:27:35
Nu te agita prea tare. Monitorul nu modereaza comentariile. In schimb, daca depasesti numarul de caractere, mesajul se poate sa nu apara. Intr-adevar, nu au o infrastructura prea bine pusa la punct, da na..
5.   REPET CE AM SCRIS IN PRECEDENTUL COMENT. NEREDAT trimis de
(11 dec 2010, 14:57:15
Directorii de scoli au luat comisioane pentru ca aceasta afacere sa poata fi derulata in scoli... Au trimis ''Parada modei'' in timpul orelor de curs la fiecare clasa, cerand dirigintilor sa se faca ''uniforma scolii'' . Acestia si invatatorii si-au pus obrazul in fata parintilor, care au platit avansul- jumatate din contravaloarea uniformei. Cu greu cei mai insistenti au reusit sa determine livrarea uniformelor catre elevi si un pret redus pentru efectuarea retusurilor necesare uniformelor . OPC Sv, la solicitarea multora dintre ei, a raspuns ca nu poate sa rezolve problema in situatia in care firma e din alt judet. Va ramane ca in tren... macar firmei sa i se faca publicitate negativa pentru ca altii sa nu mai cada in aceeasi capcana..Bine ar fi, dar ma tem ca nu pot miza pe monitorul... cu bine!
6.   Cred ca asat se poarta peste tot trimis de
(11 dec 2010, 17:02:02
Aceeasi situatie a fost anul trecut si la scoala "Ion Creanga". Au venit la prezentare cei de la firma respectiva cu niste bijuterii de uniforme, apoi cand a venit comanda camasile erau numai bune de spalat pe jos (fara gulere si mansete intarite si au intrat la apa cu 2 numere de la prima spalare)...dar macar aici au ajuns.
7.   Felicitari domnule brasoveanu.... trimis de
(11 dec 2010, 17:11:22
de-ar mai fi vre 50 ca dumitale ..,,sa faceti toti afaceri in acelasi timp in acelasi oras ...ati ajuta mult lumea sa-si revie din prostie si naivitate...asa o tzeapa pe an ..e apa de ploaie lumea nu are capacitatea de a se mobiliza si sa va ferme capetele....spor la prosti si naivi..pentru anu viitor va recomand sepci si sosete personalizate cu numele liceelor vor prinde bine la public daca stiti unde sa deschideti usa cu capu
8.   Victime directorii de scoli?????? trimis de
(11 dec 2010, 17:56:12
Alt titlu mai placut nu ati gasit ?victime directorii....si-a pus intrebarea cineva de exemplu de ce la liceul economic uniforma a fost la 240lei si la stefan cel mare a fost 285 lei?Va spun eu de ce: sunt profesoara in oras si eu si din intamplare am auzit ce ii cerea directorul reprezentantului sau ce era care ii prezenta oferta,diretorul intreaba:-cat e aia in 6 piese? asta de la firma zice:240 cu tva inclus,dupa cateva schimburi de dialoguri directorul zice:daca vrei sa semnez asa ramane 7% de la voi la semnarea contractului si tu incasezi 285 iar 240 ii luati voi si 45 raman la mine.Cam asa a decurs la un caz care l-am auzit eu pe scurt,asa ca schimbati-o cu directorii victime.
9.   ......... trimis de
(11 dec 2010, 18:00:30
7% se referea din valoarea totala a vanzarii,asa ca gantiti-va ce victime au devenit directorii peste noapte.Acum la livrare probabil ca nu au cotizat destul cei de la firma si de aceea au remarci proaste.
10.   La livrare trimis de
(11 dec 2010, 18:04:46
La stefan cel mare de exemplu cei de la firma nici nu au venit sa prezinte modelele a vorbit directorul in numele lor,iar acum cand au adus uniformele....... in articolul de sus directorul si-a luat avocat .Oare de ce?
11.   ... trimis de
(11 dec 2010, 22:38:05
De ce nu au optat pentru o firma locala ? Era mult mai simplu, iar in caz de apareau probleme... stiau de unde sa-i ia.
12.   Pe hoti ii plangeti? trimis de
(12 dec 2010, 03:02:13
Adevarat a zis unul mai sus! Directorii de scoli si-au luat banutul si s-au bucurat prea repede. Ce ma bucur ca au luat ce-au meritat! Bai, vrei sa faci uniforme pentru scoala, vorbeste cu o firma serioasa de confectii, nu cu x de la pocreaca! Popescule - de la Stefan, cat esti tu de smecher, uite ca s-au trezit altii mai smecheri ca tine. Ti-ai gasit nasul....:))
13.   Nerusinare imensa!!!! trimis de
(12 dec 2010, 10:20:11
d-lui brasoveanu , sau cum l-o fi chemand , ca imi vine greu sa ii pronunt numele la un asa hot, ai lasat elevii fara uniforme si i ai luat si o parte din bani...banii unor parinti care au munci din greu pentru ei , sa iti fie rusine bai excrocule....sa nu iti mai arati fata pe la vro scoala din suceava....asa ceva nu se face , dar daca nu se rezolva in instanta .....Dumnezeu e sus si vede ce faci ..!!..asta sa nu uiti !!... am presimtit de la inceput ca o sa fie o teapa , dupa cu ati luat masurile.....auzi croitori....poate croitorii lu' peste...
14.   ... trimis de
(12 dec 2010, 12:52:40
Si nu doar liceele din oras au cazut in capcana mai este si liceul din orasul Liteni.
Din pacate uniformele baietilor sunt un dezastru nu seamana nici un pic cu cele de la pretentare si multi dintre baieti au dat toti bani si nu ai primit nimica,iar fetele inca nu au primit uniformele.cei din conducerea GR.SC i.v liteanu. au fost si la vaslui dupa camanda dar nu au gasit pe nimeni si au venit cum sau dus.Cred ca si uni directori ar trebui tras la raspundere deoarece ei trebuiau sa verifici intai firma si dupa sa amageasca atatea mii de persoane.
Dar asai in romania uni castiga alti pierd;).:-j
15.   Responsabilitatea managerilor de scoli trimis de
(12 dec 2010, 19:10:00
Monitorule, au inteles oamenii tai acum cum vine treaba cu victimele? Cum vor explica managerii scolilor situatia creata? Sa mai indrazneasca sa mai propuna ceva DIRECTORII in scoli... Mai poti avea incredere in ce ''recomanda'' ei? De aceea va scapa ala nepedepsit nu pentru ca nu exista mijloace ... Directorii vor sa ascunda totul... Nu le place ''scandalul'' si nu le place ca dirigintii vor cu orice pret sa recupereze prejudiciul creat din banii copiilor. La ''recomanda'' sa taca, chiar daca ei sunt responsabili pentru banii pierduti de parinti. Parca trebuia o licitatie in cazul in care o institutie semneaza un contract de prestari servicii cu o astfel de firma, nu e asa? Nu va lasati, parinti! Luptati-va pentru banii vostri cu institutia care a cerut banii vostri, cu cei care au adus escrocii , iar ei sa scoata banii sa vi-i dea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei