Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 dec 2010 - Anul XV, nr. 292 (4583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Terapie vizuală

Expoziţia „Eikon, Symbolon, Eidolon”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava s-a deschis zilele trecute expoziţia de icoane cu genericul „Eikon, Symbolon, Eidolon” („Icoană, Simbol, Idol”), realizată de preotul Emilian Gavrilean, de la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, din Gura Humorului.

 

50 de icoane ortodoxe şi o instalaţie originală

Expoziţia, organizată cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, prezintă publicului 50 de icoane ortodoxe şi o instalaţie originală (care include un televizor cu imaginea bruiată, instalat într-un scaun cu rotile) şi ne oferă, în postul Crăciunului, aşa cum a spus pr. Emilian Gavrilean „o terapie vizuală iconică, o curăţire, o igienizare a privirii prin intermediul icoanei”.

„O expoziţie unicat”, cum a apreciat-o la vernisaj scriitoarea Angela Furtună, moderatorul întâlnirii cu autorul, o expoziţie care constituie „o premieră absolută pentru Bucovina şi poate chiar pentru România”.

 

O expoziţie care “deschide onouă paradigmăa raportării omului la lumina revelaţiei”

Subliniind faptul că în contextul civilizaţiei vizuale acaparatoare “părintele Emilian Gavrilean pledează nu numai pentru arta icoanei, ci şi pentru terapia vizuală prin schimbul de priviri dintre om şi Dumnezeu”, Angela Furtună a accentuat că “expoziţia Eikon, Symbolon, Eidolondeschide onouă paradigmăa raportării omului la lumina revelaţiei”.

Consilierul cultural, pr. Dragoş Buta, care a adus mesajul ÎPS Pimen Suceveanul, a apreciat expoziţia spunând că, spre deosebire de un artist laic, „un teolog ştie exact cum trebuie pictată o icoană, după regulile statornicite de Sfânta Biserică”.

 

„O zonă teologică exclusivă şi o propunere cutezantă”

Criticul de artă Valentin Ciucă a spus că din icoanele pictate de preotul Emilian Gavrilean în conformitate cu erminia ortodoxă transpare şi „fărâma de credinţă pe care o converteşte în originalitate”.

Există două fiinţe care sălăşluiesc în părintele pictor, „fiinţa care s-a devotat sacralităţii şi cea care vrea să comunice cu semenii săi prin intermediul icoanei”.

Valentin Ciucă a remarcat faptul că expoziţia circumscrie „o zonă teologică exclusivă, dar şi o propunere cutezantă, o instalaţie care bruschează obişnuinţele noastre”, care are un profund mesaj umanist.

 

„Icoana ortodoxă deschide o fereastră către cer”

Subliniind faptul că „timpul petrecut în această expoziţie este un timp câştigat pentru reflecţie”, Angela Furtună a îndreptat discuţia către necesitatea de comunicare a omului, către bolile sufletului şi către nevoia de psiholog. Psiholog care, în persoana Catrinei Cotoară, s-a referit la „contaminarea psihologică prin bombardament informaţional” şi la necesitatea gândirii libere, a exprimării sincere, a mărturisirii adevărului.

Despre mărturisire şi vindecare a vorbit şi părintele prof. Ioan Irimia, care a accentuat faptul că „sfintele icoanele sunt purtătoare de har”. „Icoana ortodoxă - a precizat el - deschide o fereastră către cer”.

 

„Dumnezeu ne priveşte din icoană”

Preotul Emilian Gavrilean, doctorand al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi şi autor al mai multor expoziţii de pictură, a mărturisit că a început acest demers pornind de la conceptul că „arta este purtătoare de mesaj”. „Am înţeles - a spus el - că pot avea şi eu un rol, acela de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu şi prin artă”.

„În faţa icoanei, nu suntem numai privitori - a precizat părintele Emilian Gavrilean - pentru că şi Dumnezeu ne priveşte din icoană. Icoana ni se descoperă ca fereastră, iar terapia vizuală prin intermediul icoanei ne ajută să ne raportăm corect la Dumnezeu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Eikon, Symbolon, Eidolon”.
 Vizualizări articol: 1171 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Eikon, Symbolon, Eidolon”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei