Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 dec 2010 - Anul XV, nr. 283 (4574)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Scandalul de la Hânţeşti se mută în instanţele din Botoşani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sătenii din Hânţeşti care şi-au apărat pământul cu coasele şi topoarele, la începutul lunii noiembrie, mută în instanţă conflictul cu firma care a cumpărat terenul de la al doilea rând de proprietari. Primarul de Hânţeşti, Filaret Galan, a fost, ieri, împreună cu cinci consăteni, pentru a afla care este concluzia administraţiilor din Suceava şi Botoşani în legătură cu acest conflict. Potrivit prefectului de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, singura soluţie poate fi dată de instanţa de judecată, prin anularea unui rând de titluri de proprietate: fie cele obţinute în 1991-1992 de suceveni, fie cele emise în 2001-2002 de Prefectura Botoşani. „Sunt două titluri pentru aceeaşi proprietate. Unul trebuie anulat şi asta numai instanţa poate face”, a precizat prefectul de Suceava.

După întâlnirea cu prefectul, primarul Filaret Galan, de comun acord cu cetăţenii din Hânţeşti, a contactat un avocat şi urmează ca vineri, 3 decembrie a.c., să deschidă acţiune în instanţă pentru anularea titlurilor de proprietate emise de Prefectura Botoşani.

„Deocamdată, aceste terenuri sunt deţinute de cetăţeni din Hânţeşti. Vom mai deschide acţiune pentru tulburare de posesie împotriva firmei Agraria din Rădăuţi (cea care a cumpărat în 2009 terenul pentru o firmă austriacă) şi vom solicita ordonanţă preşedinţială pentru sistarea lucrărilor agricole până când va exista o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă”, a declarat primarul de Hânţeşti.

Acesta a mai spus că, în paralel, va începe demersurile la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), instituţie care are la Dorneşti (unde firma austriacă are alte investiţii) peste 250 de ha de teren arabil şi păşune. „Încercăm să obţinem trecerea unui teren din domeniul public în domeniul privat, să preluăm noi o suprafaţă la Dorneşti şi să o oferim austriacului, la schimb. El nu are nici o vină, a fost cumpărător de bună credinţă”, a arătat Galan.

 

„Sunt cam mulţi ca să-i bage la închisoare pe toţi”

Acesta a mai spus că se aşteaptă la un parcurs lung şi anevoios, dar sătenii au înţeles că aceasta este singura cale prin care se poate evita un conflict sângeros, atâta vreme cât ei nu sunt dispuşi să-şi părăsească ogoarele pe care le-au moştenit de la părinţi şi bunici şi le lucrează de o viaţă, având şi titluri de proprietate din 1991-1992. „Sunt cam mulţi ca să-i bage la închisoare pe toţi. Trebuie anulate titlurile celor din Botoşani”, a concluzionat primarul.

Săptămâna trecută, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, prefectul de Botoşani, Cristian Roman, primarii din Hânţeşti şi Vârfu Câmpului şi reprezentanţi ai locuitorilor din comuna Hânţeşti care deţin titluri de proprietate pe terenul aflat în litigiu s-au întâlnit la Suceava cu reprezentanţi ai Oficiilor de Cadastru din cele două judeţe şi cu jurişti din compartimentele de fond funciar din Instituţiile Prefectului din judeţele Suceava şi Botoşani, în încercarea de a găsi soluţii paşnice de dezamorsare a conflictului.

Scandalul a început în prima parte a lunii noiembrie, pe ogoarele din comuna botoşăneană Vârfu Câmpului, la limita cu localitatea suceveană Hânţeşti. Un litigiu legat de circa 170 de hectare de teren agricol s-a transformat într-un conflict sângeros între ţărani înarmaţi cu unelte, pe de o parte, şi agenţi de pază cu pistoale şi gaze iritant - lacrimogene, de cealaltă parte. În urma bătăii, au fost spitalizate zece persoane.

Pentru terenurile în litigiu de la Vârfu Cîmpului oamenii din Hânţeşti au titlurile de proprietate eliberate de Comisia de fond funciar Suceava, dar pe aceleaşi suprafeţe au avut titluri şi moştenitorii unui boier local. Aceştia din urmă şi-au vândut terenurile, iar 158 de hectare de teren agricol sunt acum în proprietatea unui investitor austriac, care le-a cumpărat legal. Proprietarul austriac a încercat să-şi are terenul, acţiune la care oamenii din Hânţeşti au reacţionat cu furci şi topoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandalul de la Hânţeşti se mută în instanţele din Botoşani.
 Vizualizări articol: 1346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scandalul de la Hânţeşti se mută în instanţele din Botoşani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei