Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 nov 2010 - Anul XV, nr. 268 (4559)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evaluare

105.000 de euro plătiţi de stat despăgubiri pentru 3,3 ha teren agricol la Volovăţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O parcelă de teren de 3,379 de hectare teren agricol la Vadu Vlădichii, în comuna Volovăţ, este plătită de statul român cu suma de 105.000 de euro unei bucureştence, cu titlu de despăgubiri, pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti din anul 2004. Melita P. a revendicat această suprafaţă de teren, iar Judecătoria Rădăuţi a decis, în anul 2004, reconstituirea dreptului de proprietate printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Hotărârea instanţei rădăuţene nu a fost pusă în aplicare, aşa că petenta a ajuns cu procesul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a stabilit ca femeii să-i fie reconstituit dreptul de proprietate prin aplicarea hotărârii Judecătoriei Rădăuţi. Comisia locală de fond funciar i-a făcut Melitei P. câteva oferte de amplasament, care au fost toate refuzate, context în care Comisia judeţeană de fond funciar a validat anexa 23, pe care a înaintat-o la ANRP pentru despăgubire. Bucureşteanca a refuzat să primească hotărârea Comisiei Judeţene, drept pentru care Ministerul de Finanţe a considerat că nu a fost pusă în aplicare hotărârea CEDO şi a decis să-i plătească suma stabilită de CEDO cu titlul de despăgubire materială şi despăgubiri morale. Asta înseamnă echivalentul în lei a 100.000 de euro şi a încă 5000 de euro, prejudiciul moral.

Ministerul de Externe a informat deja Instituţia Prefectului judeţului Suceava că a cerut Ministerului de Finanţe să înceapă plata sumei. Totodată, Prefecturii Suceava i s-a restituit dosarul transmis la ANRP pentru evitarea dublei plăţi, astfel încât Comisia Judeţeană de fond funciar a invalidat hotărârea.

Demn de remarcat este faptul că Melita P. nu a fost nici măcar o singură dată la Comisia locală de fond funciar sau la Primăria Volovăţ, nici la Comisia Judeţeană Suceava. Ea nu a avut nici măcar un mandatar aici, nici reprezentantul vreunei case de avocatură. Tot acest proces s-a derulat prin corespondenţă.

 

O suceveancă de 80 de ani şi-a pledat singură cauza la CEDO şi a câştigat

O altă hotărâre CEDO în urma căreia este posibil ca statul să fie obligat la despăgubiri, deşi în sumă mai mică, este cea care i-a dat câştig de cauză sucevencei Angelina P. pentru o parcelă din zona industrială. CEDO a obligat Comisia Judeţeană s-o pună în posesie pe Angelina P. cu 3,08 ha teren, din care 1,08 ha în intravilanul oraşului Salcea şi alte două ha pentru două parcele pe care le-a avut sub actualul CET. În această cauză, în 1993 Judecătoria Suceava şi-a declinat competenţa în reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea Instituţiei Prefectului. Prefectura nu a rezolvat atunci problema şi s-a ajuns la CEDO. După ce suceveanca a avut câştig de cauză la instanţa europeană, pentru 1,08 ha Comisia de fond funciar Salcea i-a emis titlul de proprietate, pentru celelalte două hectare i-a făcut două oferte în imediata vecinătate a vechiului amplasament, ocupate în prezent de clădiri ale ACET. Ofertele au fost refuzate de solicitantă, iar comisia Salcea a aplicat prevederea art. 10 din HGR nr.890/2007 şi a întocmit anexa 23 pentru acordarea de despăgubiri, anexă validată de Comisia judeţeană de fond funciar. Hotărârea a fost comunicată Angelinei P., care a atacat-o la Judecătoria Suceava. Instanţa a admis acţiunea şi a anulat hotărârea Comisiei judeţene, cu motivarea că reconstituirea dreptului de proprietate a fost făcută de instanţa românească prin acordarea de teren şi nu de despăgubiri, iar CEDO a stabilit aplicarea hotărârii judecătoreşti din 1993. Menţionăm că la acea vreme legile fondului funciar nu prevedeau acordarea de despăgubiri pentru cazuri de acest gen, despăgubirile au fost introduse în 2005.

Comisia judeţeană de fond funciar a făcut recurs la hotărârea Judecătoriei Suceava, cu termen de judecată în data de 16 noiembrie a.c.

Între timp, a solicitat şi consultanţă Direcţiei Agentului Guvernamental pentru CEDO, din cadrul Ministerului de Externe. Dacă hotărârea instanţei va fi pentru despăgubiri, statul va deschide un nou proces pentru recuperarea prejudiciului de la persoanele vinovate de neducerea la îndeplinire a hotărârii judecătoreşti din 1993.

Tot în acest caz, pentru o altă parcelă, de 0,46 ha, Prefectura şi-a declinat competenţa de reconstituire a dreptului de proprietate în favoarea Primăriei Suceava, care poate face acest lucru în baza Legii nr.10/2001. Municipalitatea i-a făcut Angelinei P. o ofertă de teren pe dealul Tătăraşi, care însă a fost refuzată. De atunci nu s-a mai prezentat la invitaţiile Comisiei locale de fond funciar Suceava.  Angelina P. are 80 de ani şi a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dreptul de a-i fi restituit terenul sub CET sau 75.000 de euro şi despăgubiri morale de 7.500 de euro. Femeia este doctor în economie, vorbeşte mai multe limbi străine de circulaţie internaţională şi la CEDO şi-a pledat singură cauza.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 105.000 de euro plătiţi de stat despăgubiri pentru 3,3 ha teren agricol la Volovăţ.
 Vizualizări articol: 2726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 6 voturi
105.000 de euro plătiţi de stat despăgubiri pentru 3,3 ha teren agricol la Volovăţ2.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Macar in ceasul al 12-lea ! trimis de
(13 nov 2010, 16:58:09
In privinta restituirilor sunt multi care asteapta sa fie puse in aplicare hotararile judecatoresti definitive si irevocabile insa nu se desfasoara retrocedarea si nici despagubirile nu se dau . Se tergiverseaza pana la nesfarsit pentru ca nu a fost nimeni tras la raspundere pentru aceste fapte. Daca legea ar prevedea ca cel care va fi gasit vinovat de nepunerea in aplicare a hotararilor judecatoresti sa plateasca din bugetul lui nu din bugetul statului atunci s-ar respecta legea . Trebuie sa vina CEDO sa faca dreptate ca noi singuri nu suntem capabili sa rezolvam situatia .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei