Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 oct 2010 - Anul XV, nr. 254 (4545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Investiţie

Au început lucrările la primele parcări subterane din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ieri dimineaţă, în centrul municipiului Suceava a fost dat startul celui mai mare proiect de amenajare urbană de după Revoluţie, construirea primelor două parcări subterane din judeţ.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a venit să asiste la începerea lucrărilor de forare şi montare a unor piloni special concepuţi pentru a stabiliza terenul şi a spori siguranţa imobilelor din jur.

“Asistăm la demararea celui mai ambiţios proiect de după Revoluţie - amenajarea a două parcări subterane în centrul municipiului. Este un proiect absolut necesar pentru ca municipiul Suceava să aibă o piaţă largă, aerisită, modernă. Lucrarea este una de o complexitate deosebită, de aceea astăzi începem prima etapă, cea de consolidare a zonei. Vreau să-i asigur pe cetăţenii din centrul oraşului, cei care locuiesc în blocurile din împrejurimi, că nu este nici un fel de pericol. Aici s-au făcut studii de către firme de specialitate, iar de astăzi, utilaje speciale au început să facă săpăturile necesare montării de piloţi secanţi, care vor fi amplasaţi unul lângă celălalt, în jurul acestor parcaje subterane”, a anunţat Lungu, după ce a asistat la forarea primelor gropi în care vor fi introduşi pilonii de consolidare a terenului.

 

162 de locuri de parcare în subteranul pieţei centrale a Sucevei

Proiectul de amenajare a primelor două parcări subterane din Suceava cuprinde mai multe categorii de lucrări, inclusiv refacerea şi modernizarea zonei centrale, pentru ca aceasta să devină una emblematică pentru municipiul reşedinţă de judeţ.

Costul total al lucrărilor se cifrează la peste nouă milioane de euro, din care peste opt milioane de euro o reprezintă finanţare europeană nerambursabilă, iar peste un milion de euro sunt alocaţi de Primăria Suceava pentru lucrările de consolidare demarate ieri.

Suma cea mai mare, aproximativ şase milioane de euro, este destinată amenajării celor două parcaje subterane, restul de trei milioane de euro fiind necesari pentru refacerea pavajului pietonal, repararea  şi amenajarea străzilor.

Principala componentă a investiţiei demarate ieri este cea de creare a două parcaje subterane, unul cu o capacitate de 107 locuri, în zona fântânii arteziene, şi altul cu o capacitate de 55 de locuri, care vine amplasat între Casa de Cultură şi clădirea E.ON-ului. În total, vor fi puse la dispoziţia sucevenilor 162 de noi locuri de parcare, într-una dintre cele mai aglomerate zone din oraş.

“Aceste parcaje subterane sunt parcări moderne, echipate cu toate utilităţile, inclusiv grupuri sanitare şi lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi. Cele două lifturi au o capacitate de opt persoane, o limită de greutate de 320 de kilograme”, a explicat Ion Lungu.

A doua componentă importantă din acest proiect este cea de reabilitare a pavajului pietonal, începând cu zona fântânii arteziene, cea din faţa Casei de Cultură, până la Curtea Domnească. Strada Ştefan cel Mare va fi ridicată la nivelul trotuarului, iar reabilitările de pavaje pietonale vor fi făcute cu plăci de granit. În zona intersecţiei Ştefan cel Mare cu Nicolae Bălcescu, pavajul pietonal va fi mai gros, din plăci de granit de 10 cm, pentru a rezista şi sub greutatea autoturismelor.

“Încercăm să reabilităm şi blocurile din zonă, ca la finalul lucrărilor să avem un centru modern”, a adăugat Lungu, referindu-se în primul rând la faţadele şi acoperişurile blocurilor din zona centrală.

 

Trei noi sensuri giratorii în centrul Sucevei

A treia componentă a proiectului este cea de reabilitate şi modernizare a străzilor şi trotuarelor din zona centrală, inclusiv amenajarea a trei noi sensuri giratorii.

Un sens giratoriu mare va apărea la intersecţia străzilor Ana Ipătescu cu strada Nicolae Bălcescu (vizavi de McDonalds). Două sensuri giratorii mai mici vor apărea la intersecţia străzilor Vasile Bumbac cu Ciprian Porumbescu şi la intersecţia străzii Ciprian Porumbescu cu strada Nicolae Bălcescu.

 

Prima localitate din ţară care a accesat fonduri ca pol de dezvoltare urbană

Edilul-şef al municipiului Suceava a ţinut să-i mulţumească preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur, pentru sprijinul oferit la declararea Sucevei ca pol de dezvoltare urbană, precum şi la accesarea fondurilor UE.

“Noi am fost primul oraş din ţară care a semnat aceste proiecte pe Planul Integrat de Dezvoltare a Municipiului. Astăzi demarăm prima etapă a acestui proiect, urmând ca în perioada următoare să trecem la realizarea celorlalte cinci proiecte – reabilitarea principalei artere de circulaţie, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani şi refacerea a 14 străzi; reabilitarea parcurilor de la Iţcani şi din faţa sediului Primăriei Suceava; reabilitarea iluminatului public şi nu în ultimul rând realizarea unui centru al tradiţiilor populare, pentru că Suceava este un oraş deficitar la capitolul cultură.

De asemeni, mai avem un proiect de creştere a siguranţei cetăţenilor şi de scădere a criminalităţii, prin montarea celor aproximativ 100 de camere video în instituţiile publice şi pe străzi”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a apreciat iniţiativele primarului Ion Lungu, de a atrage fonduri europene pentru realizarea unor ample lucrări edilitare.

“Am o satisfacţie deosebită ca preşedinte al Regiunii Nord-Est, pentru Programul Operaţional Regional, că Suceava este primul oraş din ţară care începe un astfel de proiect. Suceava merită aşa ceva. Trebuie să aerisim centrul oraşului. Facem o şosea de centură să scoatem în afară traficul greu. Aici este o mare criză a locurilor de parcare şi iată că se fac aproximativ 160 de locuri de parcare subterane, dirijarea traficului prin sensuri giratorii. Sperăm şi în reabilitarea Casei de Cultură şi a blocurilor din jur, astfel încât, în doi ani, centrul Sucevei să fie aşa cum îl merită un oraş istoric precum Suceava”, a declarat Flutur.

Viorel Nuţu, directorul general al firmei General Construct, cea care a câştigat licitaţia de consolidare a zonei centrale cu piloţi secanţi, precum şi directorul tehnic al companiei, Doru Gheaţă, au spus că vor face toate eforturile necesare pentru a crea cât mai puţin disconfort pentru locuitorii din zona centrală, în acelaşi timp remarcând faptul că se aşteaptă ca lucrările să fie întârziate de descărcările arheologice care vor trebui făcute acolo, fiind vorba de o zonă istorică a Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au început lucrările la primele parcări subterane din Suceava.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Au început lucrările la primele parcări subterane din Suceava4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Numai si numai proiecte?! trimis de
(28 oct 2010, 14:47:46
Domnule Lungu Minciuna, de 6 ani incoace vorbiti numai de proiecte. Ceea ce ai realizat pana acum e mult prea putin pe langa ceea ce ar fi trebuit sa realizezi in tot acest timp si pentru cati bani ai avut pe mana!! E drept comisioanele pentru licitatii, pe care au trebuit patronii de firme sa ti le plateasca, erau cam mari si de asta nu ti-au ajuns banii. Ai impresia ca oamenii te vor mai alege si a 3-a oara ca sa ne duci in continuare de nas cu proiectele tale? O vorba veche romaneasca spune: fapte nu vorbe. Si din ceea ce se vede in oras rezulta ca sunt doar vorbe de 6 ani incoace.
2.   ... trimis de
(28 oct 2010, 21:04:49
descarcarile arheologice, o adevarata problema. Ar fi culmea sa se intample exact ca la Iasi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei