Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 oct 2010 - Anul XV, nr. 254 (4545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Căbulea: Acordul Schengen impune noi dezvoltări ale bazelor de date criminalistice

Joi, 28 Octombrie 2010 (17:55:51)

Ultimele angajamente asumate de România la nivel internaţional, respectiv Acordul Schengen, impune noi dezvoltări ale bazelor de date criminalistice, pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, a declarat adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Nicolae Căbulea.

Nicolae Căbulea a spus, miercuri, la Simpozionul Internaţional de Criminalistică, că, în contextul angajamentelor asumate de România pentru aderarea la Spaţiul Schengen, este necesară armonizarea pe segmentul ordinii publice cu Strategia UE de securitate internă, precizează Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Astfel, în procesul de construire a unui "centru de securitate globală", formaţiunile criminalistice au un rol bine definit, promovând "noul" şi dezvoltarea.

"Un pas important îl constituie acreditarea laboratoarelor Institutului de Criminalistică, conform standardului ISO 17 0 25. Prin rezultatele deosebite, specialiştii în domeniu promovează imaginea MAI şi a criminalisticii româneşti în spaţiul european", a adăugat Căbulea.

Ultimele angajamente asumate de România legate de Tratatul de la Prum, respectiv Acordului Schengen, impun noi dezvoltări ale bazelor de date criminalistice, pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, astfel încât România să aibă un rol activ în relaţia cu statele membre.

"Cu alte cuvinte, înaintea avantajelor, aderarea la Spaţiul Schengen presupune obligaţii asumate, o pregătire a personalului şi dotări superioare, compatibilizarea cu legislaţia europeană şi, nu în ultimul rând, un comportament de tip european al celor care au ca misiune asigurarea liniştii, ordinii şi siguranţei în Spaţiul Schengen", a spus Nicolae Căbulea.

Chestorul principal a precizat că se află în curs de derulare multe proiecte finanţate din fonduri europene, iar "existenţa sistemelor de comunicaţii şi informatică moderne vine în sprijinul actului de comandă, control, coordonare şi execuţie şi permite fiecărei structuri atât accesarea bazelor de date de interes poliţienesc, cât şi a reţelei interne (Intranet), în vederea realizării unei comunicări reale şi eficiente între structurile centrale şi cele teritoriale".

"La nivel macro, activitatea MAI dispune de oportunităţi precum existenţa unui cadru normativ adaptat în mare măsură legislaţiei europene, implementarea sistemului bazat pe standarde operaţionale şi proceduri de lucru, menite să asigure calitatea activităţilor poliţieneşti. Mijloacele moderne de abordare a fenomenului infracţional (analiză strategică, operaţională, crearea hărţii informatizate a criminalităţii, sistemul AFIS şi genetica judiciară) şi existenţa unor structuri flexibile şi dinamice, al căror personal este pregătit prin intermediul unor parteneriate străine şi capabil să se adapteze situaţiei evolutive criminale, sunt atuuri ale activităţii desfăşurate de personalul ministerului", a spus Căbulea.

Adjunctul Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică a mai spus că, în ceea ce priveşte comunicarea şi schimbul de informaţii, MAI cooperează, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, cu diferite instituţii.

Chestorul Nicolae Căbulea a făcut declaraţii, miercuri, în cadrul simpozionului internaţional organizat de Asociaţia Criminaliştilor din România.

La eveniment au participat specialişti din Polonia, Italia, Macedonia, Bulgaria şi Moldova, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, Poliţiei Române, profesori universitari şi criminalişti români. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căbulea: Acordul Schengen impune noi dezvoltări ale bazelor de date criminalistice.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Căbulea: Acordul Schengen impune noi dezvoltări ale bazelor de date criminalistice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei