Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 oct 2010 - Anul XV, nr. 247 (4538)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

O nouă viaţă

Azilant nigerian, adoptat de SC Killer, în Horodnic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Primul cetăţean de culoare care a lucrat vreodată în comuna Horodnic de Jos este un nigerian care de aproape trei ani stă în România. James Okere Gospel lucrează la SC Killer SRL, firma de carne şi preparate din carne a preşedintelui Asociaţiei „Produs în Bucovina”, Alexandru Scheul. James a ajuns să lucreze la o maşină de ambalat în vid la firma din Horodnic după ce a fost selectat de Alexandru Scheul dintr-un grup de trei refugiaţi de la centrul de profil din Rădăuţi.

„Au venit trei - un nigerian, unul din Pakistan şi unul din Afganistan. Nigerianul mi-a plăcut de la început şi l-am angajat. E ca o pată de culoare, un băiat deosebit, conştiincios, pe care l-am îndrăgit toţi. Am lucrat şi eu în Germania şi ştiu ce înseamnă să fii străin. Nu de bine a venit aici”, a spus Alexandru Scheul.

James are drept de rezidenţă şi permis de muncă, iar de la 15 septembrie a.c. lucrează cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată la Killer. Patronul lui ne-a spus că îl plăteşte la fel ca pe ceilalţi angajaţi, cu 2250 de lei brut, adică 1600 lei net. Deocamdată locuieşte tot la Centrul de Refugiaţi de la Rădăuţi, dar de luna viitoare vrea să-şi închirieze o locuinţă.

 

De la maximum 100 de euro lunar în industria petrolieră, la aproape 400 de euro la ambalat cârnaţi

La Killer l-am găsit pe James la maşina de ambalat, unde lucrează în echipă cu sora lui Alexandru Scheul, Ancuţa.

Ne povesteşte că România este prima ţară în care a plecat din Nigeria, în februarie 2008, şi a ajuns aici la invitaţia unui prieten care era fotbalist la Steaua, ulterior la Poli Iaşi. „Am venit legal, cu viză”, precizează James. După ce a cunoscut ţara, perioada de şedere specificată de viză a fost depăşită şi a ajuns la centrul de refugiaţi, unde a solicitat azil politic şi drept de muncă în România.

În ţara lui, a urmat liceul şi doi ani la Universitatea Politehnică Federală din Nekede- Owerri Imo, specializarea informatică. A lucrat în industria petrolieră, unde un salariu de 100 de euro pe lună era un câştig bun. Acum trimite lunar 100 de euro acasă, mamei, surorii şi fratelui, care au rămas acolo.

„Când vorbeşte la telefon cu cei de acasă, cu mama lui, îi dau lacrimile. Îi este dor, eu ştiu ce înseamnă. Abia după ce obţine actele o să poată să meargă acasă şi i-am spus că o să merg şi eu cu el. Mi-ar plăcea să văd Africa”, dezvăluie şeful lui James.

 

„Cel mai mult îmi plac oamenii, sunt foarte buni, dar îmi place şi frigul... şi zăpada...”

Până să vină la Horodnic a mai lucrat la o firmă din Iaşi, în vânzări, dar în condiţii dezavantajoase pentru el. „Aici e ok. Am învăţat româneşte destul de greu, este o limbă dificilă şi încă nu ştiu toate cuvintele, dar îmi place aici. Cel mai mult îmi plac oamenii, sunt foarte buni, dar îmi place şi frigul ... şi zăpada... În Nigeria nu ninge”, spune James. Mai are ca pasiuni pescuitul, fotbalul, înotul, îi place să cânte, să danseze şi să călătorească. Dacă va fi posibil, va încerca să-şi continue şi studiile la Universitatea Suceava, de anul viitor, iar colegii de muncă îi caută o fată cu care să se facă om gospodar, la casa lui.

Peste două săptămâni, în weekend, nigerianul de la Horodnic ar putea lucra în Suceava deoarece şeful lui vrea să-l înveţe nu numai să ambaleze, ci să şi vândă produsele tradiţionale de la SC Killer, în Piaţa ţărănească din faţa Palatului Administrativ.

Pe lângă James, în judeţul Suceava au primit permis de muncă 22 de străini. Potrivit comisarului Aurel Savin, de la Serviciul pentru Imigrări Suceava, este vorba despre trei filipinezi, un iranian, şapte moldoveni, cinci turci şi cinci ucraineni.

„Anul acesta au fost solicitate doar opt autorizaţii de muncă, dar în general nu sunt mai mult de zece într-un an. În ţară, majoritatea solicitărilor sunt pentru munca în construcţii, dar <ai noştri> lucrează la firme de comerţ sau sunt studenţi angajaţi cu jumătate de normă”, a precizat comisarul Savin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Azilant nigerian, adoptat de SC Killer, în Horodnic.
 Vizualizări articol: 2554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Azilant nigerian, adoptat de SC Killer, în Horodnic5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Haha trimis de
(20 oct 2010, 21:58:32
ciorapi albi, pantofi negri ... baiat de baiat patronu astahappy
2.   Da, trimis de
(20 oct 2010, 23:56:12
..un killer in carne si oase!
3.   Felicitari patroane!!! trimis de
(21 oct 2010, 09:26:34
Bravo lui,patronului! Cine ar mai fi facut asa ceva? A dat lovitura si la capitolul imagine,pt ca e interesant sa vezi pe cineva de culoare in spatele tejghelei,in timp ce-ti cumperi carne... Sper ca musiu nigerianul,face exceptie de la regula cum ca,toti cioroii sunt puturosi(cel putin aici in UK,asa e,si nu vreau sa fiu rautacios)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei