Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 sep 2010 - Anul XV, nr. 205 (4496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avertizare

Alertă în judeţ din cauza meningitei transmise de ţânţari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Toate spitalele din judeţul Suceava, medicii de familie şi medicii şcolari au fost avertizaţi de DSP în privinţa măsurilor suplimentare de precauţie, diagnostic şi tratament în cazul meningitei West Nile, transmisă la om de ţânţari. De asemenea, s-au trimis informări către administraţiile locale şi Consiliul Judeţean, care au în administrare spitale, să acorde atenţie mai mare prevenirii apariţiei acestei boli.

Potrivit medicului epidemiolog Valentin Moraru, de ieri toate cazurile de meningită, meningoencefalită şi encefalită cu lichid cefalo-rahidian clar se internează la Boli infecţioase, se investighează suplimentar prin puncţii rahidiene şi se păstrează probele.

Meningita West Nile se manifestă prin febră (temperatură peste 38 de grade Celsius), dureri de cap, vărsături, eventual erupţii cutanate- pete sau mici umflături care apar de la o oră la alta, odată cu celelalte simptome. După înţepătura de ţânţar, simptomele apar după 48 de ore, până la patru-cinci zile.

 

Virusul West Nile atacă sistemul nervos al persoanelor cu vârsta peste 15 ani

Virusul atacă sistemul nervos maturizat sau în curs de maturizare, copiii până la 15 ani având o oarecare protecţie. Persoanele în vârstă şi cu boli cronice asociate pot face forme mortale de meningită West Nile.

Dr. Moraru a precizat că această neuroviroză se transmite la om numai prin intermediul ţânţarilor şi nu este contagioasă direct, de la om la om. „În cazul apariţiei simptomelor este obligatorie prezentarea la medicul de familie sau în triaj la Boli infecţioase, mai ales pentru populaţia din zonele unde trăiesc mulţi ţânţari, în apropierea cursurilor de apă sau a pădurilor şi în localităţile afectate de inundaţii. Persoanele care au venit din Grecia, unde s-a confirmat virusul West Nile, sau din judeţele din Sud şi prezintă semne de boală trebuie să se prezinte de urgenţă la medic”, a spus dr. Valentin Moraru.

 

Sucevenii, sfătuiţi să se apere singuri de boală

Medicul recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând unguente şi spray-uri care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi, să folosească insecticide şi să îndepărteze recipientele cu apă stătută.

Directorul DSP, dr. Ludovic Abiţei, a precizat că va solicita administraţiilor locale să evalueze necesitatea dezinsecţiei în spaţiile publice, dar pentru populaţie recomandă cu insistenţă să salubrizeze subsolurile inundate, să repare conductele sparte şi să facă de urgenţă dezinsecţie.

„Să nu aştepte să vină DSP, Prefectura, Guvernul să le facă dezinsecţie. Să-şi facă singuri, prin asociaţiile de locatari şi să-şi protejeze sănătatea. Baza este protecţia individuală. Deocamdată, în Suceava nu avem suspiciuni de boală şi sperăm să nici nu apară”, a spus dr. Abiţei.

Virusul West Nile a fost identificat în vara acestui an şi în Grecia, unde a provocat zeci de decese.

În Rusia, cel puţin cinci persoane au murit în urma infectării cu virusul West Nile în regiunea Volgograd, unde au fost înregistrate 116 cazuri de îmbolnăvire, au anunţat, în 24 august, serviciile sanitare locale, citate de AFP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alertă în judeţ din cauza meningitei transmise de ţânţari.
 Vizualizări articol: 1645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alertă în judeţ din cauza meningitei transmise de ţânţari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dar voi autoritatilor,ce faceti? trimis de
( 1 sep 2010, 18:07:42
Flutur mai lasa din racuiala de zi cu zi si stropeste in judet in apropierea apelor caci este nenorocire! Nu baga numai in buzunare ca peste doi ani ve fugi ca dracul de tamiie,daca vei mai avea curajul sa vii prin sate si orase cu discursul tau expirat din 2004 si reactualizat nitel.Nu ai cum sa te apropii de o apa caci te termina tintarii indiferent daca a fost sau nu innundatii!Asa ca la treaba ca vremea decontarii se apropie!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei